Hopp til innhold

Se den utrolige videoen!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sopp bryter seg inn i hjernen til maur. – Mesterlig fotografert og fantastisk utført, sier zoolog.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I videoen over, som BBC har laget, ser man hvordan sopp av slekten Cordyceps angriper maur.

Soppen infiserer de mest tallrike artene av tropiske maur og andre insekter. Når det blir svært mange av en art på et sted, bryter soppsykdomen ut og gjør rent bord.

Petter Bøckmann

Zoolog Petter Bøckman lar seg fascinere av den ferske videoen fra BBC.

Foto: Ekroll, Anne Liv

På den måten vil aldri en enkelt art kunne dominere et område fullstendig.

– Dette er mesterlig fotografert og fantastisk utført, og så vakkert og skummelt som bare BBC kan gjøre det. Det er så flott at jeg nesten blir på gråten, sier zoolog Petter Bøckman til NRK.no.

Han syns ikke det er så rart at det har blitt oppdaget fire nye arter, og mener det sannsynligvis vil komme langt flere.

– Soppen må være tilpasset den hjernen den skal angripe. Forskjellige arter har forskjellige hjerner, og derved har det oppstått et ras med sopparter tilpasset de mange insektartene i tropene. Så dette er ikke overraskende, sier Bøckman.

En kjempemulighet

Zoologen trekker fram storfilmen «Jurassic Park» når han beskriver hvorfor dette skjer.

– Nature always finds a way, sier Jeff Goldblums rollefigur. Og det er noe der. Jo flere det finnes av en art, jo større ressurser er det å utnytte. Og maur finnes det jo enorme mengder av, forklarer zoologen.

– Så sånn sett har soppen funnet en fantastisk strategi, fordi det er en kjempemulighet for soppen til å spre seg.

Merkelig oppførsel

Cordycepsen infiserer maurene, og sørger for at de forlater flokken sin og klatrer høyt opp i vegetasjonen, noe de normalt aldri vil gjøre.

Denne soppen er imidlertid ikke alene om å ta over hjernen på arten de bryter seg inn i.

– For eksempel finnes det rundormer som får knelere til å hoppe ut i elva. Det virker utrolig, men det er ikke nødvendigvis så vanskelig å få til. En hjerne virker utrolig kompleks fra utsiden, men for parasitten er det bare et spørsmål om å klippe av riktig ledning. Det er det disse parasittene er gode på, sier Bøckman.

Kan skje hos mennesker

Han mener det teoretisk sett ikke er umulig at noe lignende kan skje hos mennesker. Men er har vi kanskje lite å frykte.

– Forskjellen er bare at vi ikke lar naturen går sin gang, vi finner medisiner for å bekjempe slike ting. Men det er absolutt mulig, forklarer Petter Bøckman.