Hopp til innhold

Her hviler det superlette materialet på en løvetann

Forskere har utviklet et nytt materiale som består av 99,9 prosent luft.

Lett supermetall

Det nye supermaterialet består av 99,9 prosent luft. Foto: Reuters

Andy Booth

SINTEF-forsker Dr. Andy Booth ser nytten i det nye materialet. Foto: SINTEF

Det høres nesten for utrolig ut til å være sant, men det nye materialet består nesten bare av luft og er grensesprengende når det kommer til lette metaller.

Med en tetthet på 0,9 milligram per kubikkcentimeter kan metallet nærmest sveve på toppen av en blomst.

Det er tidsskriftet «Science» som har publisert den oppsiktsvekkende artikkelen i novemberutgaven.

Dr. Tobias Schaedler ved HTR Laboratories forklarer det superlette materialet på følgende måte:

– Trikset er å koble sammen et «nett» av nanorør hvor veggene er så tynne som 100 nanometer. Det er tusen ganger så tykt som et menneskehår, sier Dr. Schaedler.

Ekstraordinære egenskaper

Det nye materialets arkitektur gir det enestående mekaniske egenskaper og har en ekstraordinær evne til å lede energi.

– Materialer blir faktisk mye sterkere når vi kommer ned til nanonivå. Nå har vi klart vi å skreddersy dette «nanonettet» og skape et helt unikt materiale, sier Lorenzo Valdevit ved Universitetet i California.

Fjerner risiko

SINTEF-forsker Dr. Andy Booth ser lyst på den nye oppdagelsen.

– Fra et helse- og miljøperspektiv er dette et flott eksempel på hvordan nanoteknologi kan brukes i utviklingen av nye og viktige materialer ved å konstruere dem på nanonivå, sier Booth til NRK.no

Han forteller videre at det nye materialet ikke synes å inneholde faktiske nanopartikler, noe som fjerner risikoen for helse-og miljømessige virkninger som kan være forårsaket av «frie» nanopartikler.

I følge HTR Laboratories kan oppdagelsen brukes til å lettere absorbere lyd, støt, og vibrasjoner. Den kan også brukes til å forlenge batterikapasiteten til mobiltelefonen. I rom- og luftfartsindustrien vil det også kunne bidra til langt lettere materialer enn i dag.

Som et lite Eiffel-tårn av luft

Sammen med HTR Laboratories og California Institute of Technology står Universitetet i California den bak den revolusjonerende oppdagelsen.

William Carter ved HTR Laboratories sammenligner den nye oppdagelsen med Eiffel-tårnet i miniatyr.

– Vi har også bygget et veldig sterkt byggverk. Men det er til sammenligning nesten bare luft.

Nanoteknologi i hverdagen

Nanoteknologi er naturvitenskap med strukturene av størrelsesorden 0.1 - 100 nm, hvor en nanometer er en milliontedels millimeter. Karakteristisk for dette sjiktet er at strukturene er for store til å beskrives av enkle atommodeller, samtidig er de for små til å beskrives av klassiske teorier

Teknologien har allerede gjort sitt inntog i hverdagen vår. Det finnes vinduer og klær som ikke må vaskes, ripefrie briller og mobiltelefonene blir stadig mindre.