Hopp til innhold
Kommentar

Et jordskjelv av en måling

Det ser ille ut for regjeringen ved første øyekast. Ved andre enda verre.

november parti

325 000 velgere har forlatt regjeringspartiene etter valget og frem til denne målingen. Det er vanskelig å tolke det annerledes enn at det er statsbudsjettet de sier nei takk til. Regjeringens utstillingsvindu. Siv Jensens baby.

For første gang begynner vi å se meningsmålinger som virkelig endrer bildet av norsk politikk slik velgerne tegnet det ved valget i fjor. Det gjelder denne målingen Norstat har utført for NRK, men også flere andre byråers målinger.

Begge regjeringspartiene går kraftig tilbake. Ap virkelig fosser frem. En endring på syv prosentpoeng fra én måned til en annen er sjelden kost. Nedgangen til både Høyre og Frp er statistisk gyldige. Med tre signifikante utslag gir dette et jordskjelv av en enkeltmåling. Derfor er det ekstra interessant å se nærmere på bakgrunnstallene:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Frp ettervalg lojalitet» i nytt vindu

Frperne setter seg på gjerdet

Frp går ikke bare markert tilbake. Frps oppslutning på 11,3 er den laveste Norstat har målt partiet til for NRK siden målingene startet i 2006. Det er også slik at Frp er vektet opp ved hjelp av Norstats statistiske verktøy. Det er større avstand mellom Frps uvektede oppslutning og den statistisk gyldige. Det betyr ikke at Frp burde vært lavere, men det gir et bilde av at svært få svarer at de ville stemt Frp når de blir spurt. Nær hver tredje Frp-velger fra i fjor setter seg nå på gjerdet. De går i mindre grad enn det siste året til Høyre. Tidligere har man kunne forklart en stor del av Frps nedgang med velgerutveksling med regjeringspartneren. Nå tviler flere av Frperne på hele regjeringsprosjektet, kan det virke som. Frp har frem til valget vært båret frem av en lojal velgerskare. Nå er det bare 64,5 prosent av Frp-velgerne fra i fjor som ville puttet samme stemmeseddel i urnen. Frp har en lavere lojalitet enn SV, lavest av samtlige partier på Stortinget.

Både i tapt oppslutning og tapt lojalitet (som henger sammen) er tapene verre for Frp enn Høyre.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «lojale og usikre velgere tre største parti» i nytt vindu

Usikre velgere er de som setter seg på gjerdet. Lojale velgere er de velgerne som ville stemt det samme som ved forrige stortingsvalg.

Høyre-velgere går til Ap

Høyre går ikke bare markert tilbake. Statsministerens parti har mistet grepet om de såkalte flytvelgerne. Mange mener valgseieren i fjor skyltes at Solberg i større grad enn Stoltenberg vant slaget om de velgerne som ligger mellom partiene Ap og Høyre politisk og sosiodemografisk. Siden valgnederlaget har Ap festet grepet om denne gruppen urbane, middelklassevelgere midt i livet. Fra stortingsvalget og frem til nå har Høyre aldri ligget dårligere an i velgerutvekslingen med sin argeste konkurrent enn nå. Høyre vinner ikke eneste velger fra Ap, og taper rundt 50 000. I tillegg kan jo flere av de nær 100 000 Høyrevelgerne på gjerdet finne at gresset er grønnere hos Ap. Høyre har aldri siden valget hatt så mange velgere på gjerdet som nå.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «velgervandring_h_ap_ny» i nytt vindu

Den røde streken er velgere som går fra Høyre til Ap, altså en velgerforflytning Ap tjener på.

Rosenrødt for Støre

Akkurat denne utviklingen blir kanskje vel så godt mottatt hos Ap som det faktum at partiet når en oppslutning over stortingsvalgresultatet i 1985. Det året dagens Ap-representant Åsmund Aukrust fra Akershus ble født. Gro-tiden.

Den eventyrlige veksten må forståes som et uttrykk fra velgerne for at Ap er regjeringens naturlige og allestedsværende opposisjon. Samtidig driver Ap en ikke uvesentlig kannibalisering på rødgrønn side. Partiet henter ca 20 000 velgere fra både SV og Sp. Det er fem ganger så mange som går fra Frp til Ap. På denne målingen er det rødgrønt flertall, selv om SV er under sperregrensen. Det har vært flere eksempler på at Ap har trengt nye venner for å skape flertall. At de selv har en fremgang de ikke får vekslet ut i mer makt.

Hovednyheten er likevel at Ap bryter 40-grensen. For første gang så langt tilbake vi har Norstat-tall. På disse målingene nådde ikke partiet så høyt, selv i ukene etter 22. juli-angrepet i 2011.

SV sliter. Om mulig mer enn regjeringen.

Det skrives og snakkes mye om regjeringens store nedgang. Det er selvsagt naturlig. De har lagt frem et budsjett som har fungert som skyteskive. Særlig for dem som er opptatt av miljø og rettferdig fordeling. Det var de to sakene SV gikk til valg på. Det er nok derfor SV har skrevet miljø og rettferdighet med store bokstaver på bildet av Audun Lysbakken som møter deg på nettsidene deres. Aller først.

Likevel klarere ikke SV å bruke denne måneden til å karre seg over sperregrensen. Isteden setter de ny rekord i antallet velgere de avgir til Arbeiderpartiet. 19,4 prosent av SV-velgerne fra i fjor, ville stemt på Jonas Gahr Støre nå. For tredje måned på rad er det over 15 prosent. For tredje måned på rad er SV under sperregrensen. Slik de har vært på 9 av 13 Norstat-målinger for NRK etter valget.

Velgerne ba om blå politikk. Etter første budsjett er det røde tall i velgerregnskapet til Erna Solberg.