Hopp til innhold
Kronikk

Farlige knockout-sporter?

Idrettspresident Børre Rognlien sier at «knockoutloven» ikke bør fjernes fordi det kan åpne for «en type kampaktivitet det ikke er flertall for å innføre i Norge». Jeg tror det er på sin plass med en faktakorrigering.

Francis Carmont Costa Philippou

Francis Carmont (t.v.) og Costa Philippou representerer to av stadig flere profiler i det raskt voksende MMA-miljøet. Her fra en kamp i september i år.

Foto: Chris Young / Ap

Denne uken ble det kjent at regjeringen vil fjerne forbudet mot proffboksing og legge til rette for at profesjonelle boksekamper kan arrangeres i Norge. MMA-miljøet i Norge applauderer den kommende regjeringens forslag for å endre dagens ordning.

Samtidig er det mer overraskende at vi har en idrettspresident som fremstår så ignorant overfor verdens raskest voksende idrett, som i dag er godt organisert og der det jobbes for at grenen skal tas opp som en olympisk gren i nær fremtid.

«Samtidig er det mer overraskende at vi har en idrettspresident som fremstår så ignorant overfor verdens raskest voksende idrett.»

Thomas Rye Eriksen, MMA-forbundet

Faktisk var MMA den største og mest populære grenen i de antikke lekene, den gangen under navnet Pankration.

MMA er regulert

MMA er i dag godt regulert med mange regler, og er ikke bare tillatt i alle verdens land (med unntak av Cuba, Nord-Korea og Norge). Sportens stjerner er store nasjonale og internasjonale navn som får sin anerkjennelse på lik linje med andre idrettsutøvere.

Internasjonal MMA har i dag et godt gjennomarbeidet reglement, og det sikrer utøvernes helse langt bedre enn hva for eksempel boksing har gjort på den internasjonale scenen.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Mindre hansker, mindre skade

«I en profesjonell boksekamp er det gjennomsnittlig et sted mellom 300 og 500 støt mot hodet.»

Thomas Rye Eriksen, MMA-forbundet

Det er riktignok mindre hansker i MMA sammenlignet med boksing, og man kan bruke langt flere deler av kroppen som teknikker, men det er langt fra en «kamp på bare nevene», som Rognlien sier.

I en profesjonell boksekamp er det gjennomsnittlig et sted mellom 300 og 500 støt mot hodet, gjerne flere rystelser og påfølgende tellinger, og den eneste måte å vinne på foruten poeng, er knockout.

I en profesjonell MMA-kamp er det gjennomsnittlig et sted mellom 50-70 støt mot hodet, det finnes ingen tellinger, og dommeren stopper kampen om en utøver er hardt rystet. Det finnes dessuten langt flere muligheter for å avslutte kampen på, deriblant ulike låsegrep kjent fra blant annet judo.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Man skulle intuitivt tro at man ved et større teknikkarsenal også økte det potensielle skadeomfanget, men slik er det ikke. Treffpunktene blir i stedet fordelt over større deler av kroppen, slik at hodet i mindre omfang blir rammet.

En vanlig misforståelse er at mindre hansker er mer skadelige enn større hansker, men antall dødsfall i boksing økte drastisk da hansker ble innført. Antall dødsfall i boksing er også omvendt proporsjonalt med tyngre vektklasser. Desto lettere en bokser er, desto flere slag med mindre slagstyrke kan bokseren avlevere i løpet av en kamp, og desto større potensiell skade mot hodet.

Slagfrekvensen mot hodet er med andre ord den største faktoren knyttet til skader, ikke hanskens størrelse eller slagstyrken.

Trygg regulering

«Om boksing nå legaliseres, så er det på gyngende grunn at ikke andre fullkontaktidretter med mindre skadepotensial også burde legaliseres.»

Thomas Rye Eriksen, MMA-forbundet

Flere studier viser at MMA er en relativt trygg sport for hodet sammenlignet med boksing, og på høyde med en rekke fullt ut legaliserte kontaktidretter.

Hodeskader er heller ikke spesielt vanlig, og ingen dødsfall har vært registrert i en sanksjonert MMA-kamp.

Nå er det riktignok relativt stor konsensus i MMA-miljøet at boksing også burde være legalisert, men om boksing nå legaliseres, så er det på gyngende grunn at ikke andre fullkontaktidretter med mindre skadepotensial også burde legaliseres og reguleres av respektive forbund.

Erfaring fra Sverige, som legaliserte både boksing og MMA i 2007, viser at en overgang fra et forbud til regulering og sanksjonering har vært en suksess.

I april inviterte det Norske MMA-forbundet stortingsrepresentantene Mette Hanekamhaug (Frp) og Rannveig Kvifte (SV) på tur til Stockholm. Der fikk de lære mer om sporten og overvære UFC, som i dag er sportens største profesjonelle organisasjon.

Deres fordommer ble utfordret, og de fant både seminarene og kampstevnet svært lærerikt.

Invitasjon

Det Norske MMA-forbundet har derfor et ønske om å invitere Børre Rognlien til å være med på et fremtidig stevne, slik at også han kan lære litt om mer sporten utover tilfeldige klipp fra internett.

I mellomtiden kan jeg også opplyse ham om at det allerede finnes et stort MMA-miljø i Norge, nærmere 50 klubber og 5000 utøvere er organisert i Det Norske MMA-forbundet, og det arrangeres merkekamper over hele landet, flere ganger i året.