Hopp til innhold

Fant søppelsekk full av kattunger

Åtte nyfødte katter lå inni flere plastposer da de ble funnet forlatt. – Folk på bygda er dårligere til å kastrere kjæledyr, mener Katter i Nød. Nå anmelder organisasjonen saken.

Kattekullet på åtte ble reddet fra plastposer i Ål torsdag 19. april 2018

PUSER: Kattekullet på åtte er i gode hender etter at noen plasserte de i plastposer. Den største veide 285 gram, ifølge Katter i Nød. Nå anmelder organisasjonen saken til politi og Mattilsynet.

Foto: Privat

– Jeg er veldig sint og skjønner ikke hvorfor eierne lar kattungene bli født. De er jo åpenbart ikke ønsket, sier Grethe Bøhnsdalen fra Katter i Nød.

De åtte kattungene ble funnet i en søppelsekk i Votndalen i Ål torsdag, skriver Hallingdølen. Saken vekker sterke reaksjoner over hele landet, noe Facebook-innlegget fra organisasjonen viser:

Bøhnsdalen tok hånd om kattene dagen etter at de ble funnet. Hun holder til i Nittedal og har jobbet frivillig for de firbente i 21 år.

Selv om hun har lang erfaring med omplassering av hjemløse katter, reagerer hun sterkt på fremgangsmåten i Ål.

– Sent torsdag kveld fikk jeg beskjed om at det var funnet en søppelsekk med tre sekker surra rundt. I den innerste lå åtte bittesmå kattunger, uten tilgang på luft.

Grethe Bøhnsdalen leder organisasjonen Katter i Nød

SINT: Bøhnsdalen forstår ikke hvorfor så mange katteeiere ikke kastrerer dyra sine. – Norge har et kjempestort problem med hjemløse katter. Jeg beklager, men jeg blir veldig sint, sier lederen av Katter i Nød. Hun ber flere tipse politiet for å få løst sakene.

Foto: Privat

Finneren ønsker ikke å gå ut i media. Organisasjonen varsler at de tar saken til politiet, og leverte tirsdag en anmeldelse til Mattilsynet.

– De har ansvaret for dyrevelferd og jeg håper de får ressurser til å undersøke dette godt nok.

Mattilsynet: – Kan ikke være overalt

– Dette er et grovt brudd på dyrevelferdsloven. Vi tar dette alvorlig, sier Astri Ham fra Mattilsynet.

Hun leder avdelingen i Nordre Buskerud, som behandler saken. Selv om finneren har meldt fra er det utfordrende å plassere ansvaret for dyrene.

Astri Ham, avdelingsleder Nordre Buskerud, Mattilsynet

KULTUR: Tilsynslederen mener det har blitt mye bedre dyrehold blant hundeeiere, mens katter fortsatt sees på som annenrangs kjæledyr.

Foto: Mattilsynet

– Det er ofte vanskelig å få tak i eieren for Mattilsynet. Vi har ingen etterforskere. Men om det er noen spor på stedet som identifiserer hjelper jo det.

Det er 100.000 hjemløse katter i Norge. De stammer ofte fra ukastrerte dyr som får unger eierne ikke vil ha. Mattilsynet understreker at selv om mange roper på strengere lover, er det viktigste å bygge gode holdninger blant dyreeiere.

– Med ressursene vi har til rådighet, kan vi ikke være på døra til enhver dyreeier, sier Ham.

Åtte kattunger i søppelsekker funnet dumpet i grøft

FAKTA: Posen (innfelt) er én av tre søppelsekker kattungene i Ål lå inni. – Mange løser slike saker på sosiale medier, men vi må forholde oss til faktiske opplysninger, understreker Mattilsynets Astri Ham.

Foto: Privat

Mindre kontroll på bygdedyra

Samtidig gir hun Bøhnsdalen rett i at det er verre i grisgrendte strøk.

– Skaffer du deg katt midt i byen er du nok mer bevisst på omgangen med andre dyr i nærheten. Men i bygde-Norge blir puser oftere sluppet løs, og det tar gjerne lenger tid å oppdage og løse problemet når de først formerer seg uten kontroll.

Ham sier Mattilsynet samarbeider tettere med politiet for å løse slike saker.

– Politiet har jo sin straffelov, men vi har også strenge virkemidler. Vi kan innføre forbud mot å selge eller eie dyr, i de verste tilfellene. Selv om jeg ikke kan si noe endelig om denne saken er en sånn handling umulig å forklare.