Verdens beste matblogger
Hun er kåret til verdens beste matblogger, hun er amerikansk, hun skriver om tradisjonell norsk mat og hun bor i Veggli.
– Hun er en utrolig flott person. Hun er nytenkende, har driv og er entusiastisk, sier Espen Berg, som svar på spørsmål om hvordan han vil beskrive sin kone.
Hun heter Nevada Berg, og ble for noen uker siden kåret til årets blogger av Saveur Magazine i USA.
For litt over ett år siden ankom Nevada, Espen og deres sønn, Oliver (snart 4), Veggli i Rollag. Da hadde de i en årrekke reist verden rundt. Espen har jobbet for FN og derfor har han og Nevada bodd både i London, Roma, Mosambik og for en kort periode i USA. Men da sønnen Oliver kom til verden, ble ønsket om å slå røtter sterkere. Da Espen ble tilbudt en spennende jobb i Rollag kommune – ble beslutningen tatt, småbruket kjøpt og flyttelasset sendt.
– Det gikk så fort, jeg bare ble med. Espen hadde sett på eiendommen og den passet oss. Alle var så vennlige mot oss også, forteller en smilende Nevada Berg.
En blogg blir til
Nevada har høyere utdannelse innen internasjonale relasjoner og tidligere har hun jobbet med markedsføring. Men et ønske om å kunne skrive, ta bilder og formidle norske mattradisjoner lå der og bare vokste seg større. Derfor ble bloggen en realitet høsten 2015.
– Jeg hadde trodd at det ville ta meg lengre tid av å finne ut av råvarene. Men jeg fant de faktisk med en gang. Jeg fant også ut at folk som bor i denne bygda virkelig er interessert i mat.
Selv er hun er genuint interessert i å bruke gode råvarer, gjerne de som dyrkes i Rollag-området eller finnes rett utenfor deres dør. Som deilige kantareller, ferske pærer, nyplukkede tyttebær eller selvdyrkede poteter.
Denne interessen har i underkant av ett år, gitt henne en tittel som mange, spesielt i USA jobber målrettet i mange år for å nå.
De har flyttet til et lite gårdsbruk som ligger opp en smal vei opp langs en fjellside. Noen hus og hytter er det som finnes i området. I tillegg til fantastisk natur og mange muligheter.
– Da vi bodde i London og i Roma krevde det at vi planla ganske mye. Det var mye man ikke kunne få tak i overalt der også. Nå har jeg vent meg til dette. Man bruker det man har og planlegger etter det. Men jeg kunne aldri ha flyttet hit for fem år siden. Nå passer det, sier hun.
Drømmer om enda mere mat
Hun drømmer om å leve av matkurs i egen bakgård. Hun håper på en kokebok.
– Jeg håper å kunne holde matkurs hvor folk kan lære å bruke råvarene. Det jeg tenker er å følge sesongene. Så dette blir mest aktuelt fra neste år.
Og med en bakgård hvor hønene legger egg, et gammelt stabbur med sjarm, en uteplass som kan bli til en oase for matlaging utendørs, så finnes det bare muligheter.
Stor interesse for lefser
Hun er inspirert av gamle norske mattradisjoner. Lefselagevideoen hennes gjorde at bloggen fikk en kickstart.
– Den har 185.000 visninger. Veldig mange amerikanere ble tiltrukket av noe så nostalgisk. Folk er veldig interessert i norsk matkultur, men det er ikke mange nettsteder om det på engelsk, forteller hun.
Man blir sulten av å lese bloggen. Noe er godt kjent, men hun er også opptatt av at det skal være nyskapende. Rømmegrøtis, kan vel legges i sistnevnte kategori.
– Jeg fikk ideen etter å ha spist softis her i Norge. Hvor man dypper isen i sjokoladestrø. Så tenkte jeg hvorfor kan man ikke dyppe rømmegrøtis i sukker og kanel, smiler hun.
Selveste prisen
For to uker siden kunne hun motta to priser av Saveur magazine.
– Det var et sjokk, en sånn overraskelse. Jeg er ydmyk, og føler meg heldig som kan jobbe hjemmefra og skrive om dette nydelig landet, tradisjoner og mat. Bare det å bli nominert til finalen var egentlig nok. Jeg håpet selvsagt å vinne min kategori, som var årets nykommer. Men jeg forventet ikke å vinne fordi konkurransen er så tøff.
Hun forteller at det å bli kåret til årets nykommer, var overraskende. Men det stoppet jo ikke der, for hun vant hovedprisen også – noe hun overhodet ikke var forberedt på.
– Mine foreldre deltok på arrangementet og vi satt og snakket. Jeg kikket meg litt rundt og tenkte at det er så mange flinke her, lurer på hvem som får prisen. Da nortwildkitchen ble ropt opp hadde jeg ikke forberedt noen tale og min far ropte: "whaaat". Jeg visste virkelig ikke hva jeg skulle si.
Men når kvelden kom og Nevada fikk samlet tankene, så var det kanskje ikke så rart likevel. For bloggen hennes er nettopp det Saveur Magazine ønsker å satse på.
– De satser på mat og kultur og reiser. De ønsker historiene bak. Og min blogg passer godt til deres visjoner. I tillegg er det nok hvordan jeg presenterer maten. Jeg legger mye stolthet i å presentere maten riktig, det er viktig for meg og det er viktig for dem som bor i denne bygda. Og jeg vil virkelig dele dette med hele verden, så de kan få se hvor god maten er her.
Møtet med nordmenn
Og når man kommer fra Salt Lake City i USA. Hvordan er møtet med nordmenn?
– De er antageligvis de mest ærlige menneskene jeg har møtt. De vi har møtt her har også vært veldig imøtekommende og åpne. Det er klart, nordmenn oppleves også som innadvendte, men det er akkurat som at når man først har kommet inn i varmen så har man venner for livet. Og jeg elsker at folk her i Rollag er veldig rolige og avbalanserte.
For en uke siden ble Nevada feiret på vertshuset i Veggli.
– Hun er en fantastisk ambassadør for oss. Jeg leser bloggen hennes selv og synes den er den er en fryd å lese, sier varaordfører i Rollag kommune, Haldis Prestmoen.