Hopp til innhold

Grensekommissæren er sjokkert over Frode Bergs E-tjeneste-tilknytning

Norges grensekommissær sier det kom «som lyn fra klar himmel» at tidligere grenseinspektør Frode Berg innrømmer å ha jobbet for E-tjenesten i Russland i flere år.

Roger Jakobsen, grensekommissær

– At en tidligere ansatt har operert som han har gjort er beklagelig. At han har jobbet for E-tjenesten er høyst uventet, sier grensekommissær Roger Jakobsen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Denne situasjonen er helt uforståelig for oss. At han har jobbet for E-tjenesten er totalt uventet. Jeg brukte uttrykket «som lyn fra klar himmel» da Berg ble arrestert i desember, og sier det samme nå. Det er ikke denne typen virksomhet vi skal holde på med ved Grensekommissariatet, sier grensekommisær Roger Jakobsen til NRK.

Innrømmer E-tjenesteoppdrag

Søndag kunne Dagbladet melde at tidligere grenseinspektør Frode Berg overfor sine advokater innrømmer at han siden 2015 har hatt flere oppdrag for den norske etterretningstjenesten på reiser i Russland.

Berg ble arrestert av den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva 5. desember i fjor og er siktet for spionasje. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter som han skal ha fått av to navngitte nordmenn i Oslo.

Frode Berg

Frode Berg ble arrestert og siktet for spionasje i Moskva 5. desember i fjor.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Disse pengene skulle overleveres til en kontaktperson som betaling for opplysninger om den russiske nordflåten, mener FSB.

Det var Dagbladet som i går kveld meldte at nordmannen var klar over at han handlet på oppdrag fra den norske E-tjenesten, men fastholder at han ble lurt eller utnyttet.

Jobbet som innleid konsulent

Grensekommissær Roger Jakobsen understreker at han kun kjenner saken gjennom media, men at han ble «satt ut» av utviklingen i saken sent søndag.

– At Berg har hatt en annen agenda er som lyn fra klar himmel. Jeg er faktisk helt målløs.

– Er det drøy kost å få vite at Berg har hatt denne dobbeltrollen?

– Ja, og det er derfor man blir litt satt ut, sier Jakobsen.

Grensekommissariatet er formelt underlagt Politidirektoratet og har ansvar for at den bilaterale grenseavtalen mellom Norge og Russland blir fulgt.

Grensekommissæren er en sivil stilling, men både Jakobsen og andre tidligere ledere og andre ansatte ved kommissariatet har bakgrunn fra det norske forsvaret.

Diskuterer elven

Frode Berg er her på jobb som innleid ekspert i den norsk-russiske grensekommisjonen sommeren 2015.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Berg jobbet i nesten 25 år ved Grensekommissariatet til han gikk av med pensjon i april 2014. Berg var i flere år etter tilknyttet Grensekommissariatet som innleid konsulent i den felles norsk-russiske grensekommisjonen.

Arbeidet handlet om å gå opp den 196 kilometer lange riksgrensen. Siden store deler av grensen går i elver og vassdrag, der selve grenselinjen flytter seg med årenes løp, skal riksgrensen revideres hvert 25. år – for å sørge at kart og terreng stemmer overens.

Etter at Berg gikk av som grenseinspektør har han også engasjert seg i det sivile folk til folk-samarbeidet mellom Norge og Russland, blant annet gjennom verv i Røde Kors og gjennom kultur og menighetsarbeid.

Murmansk Røde Kors

Frode Berg, nummer to fra venstre, engasjerte seg også i Røde Kors-samarbeidet mellom Russland og Norge som pensjonist. Her fra et møte med Murmansk Røde Kors i Kirkenes i 2014.

Foto: Ole-Tommy Pedersen, Finnmarken

Berg aldri tema med russisk part

Jakobsen svarer slik på spørsmålet om Bergs dobbeltrolle som tilknyttet både til E-tjenesten og kommissariatet, kan skade Grensekommissariatets arbeid:

– Jeg håper ikke det. Men det er veldig vanskelig å spå om framtiden. Vi kommer til å gjøre vår jobb profesjonelt og ryddig innenfor det mandatet vi har, og det har vi alltid gjort, sier Jakobsen og legger til:

– At en tidligere ansatt har operert som han har gjort er beklagelig. At han har jobbet for E-tjenesten er høyst uventet. Vi (Grensekommissariatet) har en annen samfunnsoppgave å fylle, sier Jakobsen.

Jakobsens motpart på russisk side er den russiske grensekommissæren, som igjen er underlagt FSBs grensevakttjeneste.

Jakobsen sier at Berg-saken aldri har vært tema i møtene med russisk grensekommissær etter arrestasjonen i desember.

– Vi er alle preget over den informasjonen som kom i går. Men vi må jobbe profesjonelt, sier Jakobsen.