Hopp til innhold

Kreftforsker: – Jeg kan ikke si hva vi har funnet

I jakten på ny kreftmedisin har forskere ved Universitetet i Tromsø undersøkt brennmaneter og sjøpølser utenfor kysten av Nord-Norge. Men foreløpig kan de ikke si hva de har funnet.

Ingøy

Utenfor kysten av Nord-Norge har kreftforskerne funnet en organisme som i framtiden kan bli brystkreftmedisin.

Foto: Allan Klo / NRK

Med bruk av et eget forskningsfartøy har Universitetet i Tromsø henter inn råstoffet fra havet utenfor Nord-Norge. Alger og sjødyr har blitt analysert på laboratoriet.

Forskningssjef Jeanette Hammer Andersen sier hun foreløpig ikke kan fortelle hva de har funnet.

Det hun kan si er at i en slektning av brennmaneten har de funnet noe som kan bli helt ny brystkreftmedisin.

– Dette er spennende. Vi har ikke patentert dette, så jeg kan ikke si hvilken art det er, men vi vet hvilke stoff det er og at det er ny kjemi som ingen har sett før, sier hun til NRK.

Jeanette Hammer Andersen

Forskningssjef og professor Jeanette Hammer Andersen forteller at de har funnet noe som kan bli medisin for brystkreft. Men hun kan foreløpig ikke si hva de har funnet og i hvilke organisme i havet de har funnet dette.

Foto: Laila Lanes / NRK

Hudkreft og tykktarmskreft

Med utgangspunkt i havet i nord leter de etter stoffer som kan drepe kreftceller. Forskningsgruppa har brystkreft, hudkreft og tykktarmskreft som sitt spesialfelt.

– Havet inneholder planter og dyr man ikke har forsket på, og som ikke har vært tilgjengelig tidligere. De er kilder til nye kjemiske forbindelser. Ser man på det som er på apotekethylla i dag, er godt over 70 prosent funnet fra naturen – men fra landjorda, forklarer hun.

Kjemisk forsvar

Forskningstokt

Dykkere fra forskningsteamet under tokt i Nord-Norge.

Foto: Privat

Til nå har de undersøkt planter og dyr som lever på bunnen i havet. Teorien er at de kan ha utviklet kjemiske forsvarssystem som vitenskapen kan utnytte.

Hun forklarer at det vil ta flere år før de vet det endelige resultatet. Realistisk sett er det snakk om 10 år inn i framtiden.

– Det er fortsatt mye som kan gjøre at det ikke blir et endelig produkt, men vi genererer uansett masse viktig data, selv om det vi undersøker ikke går hele veien til apotekhylla, forklarer hun.

Heidi Nilima Monsen i Alta er en av dem som heier på forskningen. Hun har selv kreft, og stiller gjerne opp for framtidige forsøk.

– Arbeidet de gjør er utrolig viktig. Kreft er ikke noe man ønsker, og nye behandlingsmetoder og forsøk er noe vi gjerne ønsker, sier hun til NRK.