Hopp til innhold

Luftambulansesaken: – Det er tungt

En tredjedel av mannskapet er borte. Igjen står piloter og vurderer om de skal ta seg andre jobber.

Håvard Olsen

Kaptein Håvard Olsen er en av dem som er igjen i luftambulansetjenesten i Nord-Norge etter at anbudet fra dagens leverandør ble tapt til det svenske selskapet Babcock Scandinavian AirAmbulance (BSAA).

Foto: Andre BEndixen

SISTE: Høringsrunden rundt luftambulanse-saken starter opp igjen klokken 15.00. Følg høringen her.

– Det er tungt. Vi har gått fra å ha en livlig base, til at man gjerne sitter alene. Tankene er hele tiden på hva situasjonen blir framover, sier ambulanseflykaptein Håvard Olsen.

Han befinner seg på basen til luftambulansen i Alta i Finnmark. Der har nå fem piloter sluttet, og en tredjedel av mannskapet er dermed borte.

Fly de har på basen er som følge av dette utmeldt av tjeneste.

Kapteinen er usikker på hva framtiden har å by på. Han har allerede bestått tester i andre kommersielle ruteflyselskap og fått seg jobbtilbud. Men det er i luftambulansen han vil være.

– Jeg er et akutt-menneske. Det gir meg mye å hjelpe andre, og vi har en spennende hverdag. Sjelen min ligger her, så jeg håper vi får fortsette, sier han til NRK.

– Føler du at situasjonen deres er blitt tatt på alvor?

– Ikke der den burde blitt tatt på alvor, sier Olsen.

Stortingshøring om luftambulansetjenesten

KRASS KRITIKK: Terje Strand, klinikkleder, Oslo universitetssykehus, prehospital klinikk, avdelingsoverlege i Akuttmedisinsk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge Frode Sørensen, klinikkoverlege Mads Gilbert og seksjonsoverlege Bård Rannestad kommer med krass kritikk av anbudsprosessen som førte til at Babcock fikk ansvar for å drifte luftambulansetjenesten.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ulovlig å gi anbudet tilbake

Rødt har foreslått å annullere luftambulansekontrakten med anbudsvinner Babcock Scandinavian AirAmbulance (BSAA), og Ap, SV og Sp har sagt at de ser positivt på forslaget. Som følge av forslaget har det i dag blitt avholdt høringsrunde i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Lars Vorland, Helse Nord

Vorland i Helse Nord.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Der forklarte administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland, at det kan bli vanskelig og kostbart å annullere en kontrakt, slik mange håper på.

– Anbudet er antatt og det er skrevet kontrakt. Så i så fall må vi bryte kontakten. Men skal man forlenge med Lufttransport AS, så er det ulovlig. Det kan man ikke gjøre, det må være en ny anbudsrunde i så fall, sier Vorland.

Vorland sier han har forståelse for at fagfolkene har andre syn på prioriteringene enn ledelsen i helseforetakene.

Sylvi Listhaug (Frp), som også sitter i helsekomiteen spurte under høringen om man vil kunne klare å opprettholde beredskapen det neste året.

– Vi jobber for det, og regner med å få det til, svarte Vorland.

Luftambulansetjenestens direktør Øyvind Juell var også innkalt – i tillegg til ledelsen i henholdsvis Lufttransport, Babcock og Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Flybasen i Alta

Luftambulanse-tjenesten har flybaser flere steder i Nord-Norge. I Finnmark har de base i Kirkenes, og her i Alta.

Foto: Andre Bendixen

Usikker på framtiden

På flybasen i Alta ønsker de nå å se hva som kommer ut av dagens høring på Stortinget, og hva helsekomiteen lander på.

Men etter sommeren må flykaptein Håvard Olsen ta en avgjørelse om også han forlater tjenesten.

– Det er forferdelig for min del å ikke kunne jobbe her. Det vil være svært vanskelig, men vi må vel komme oss videre, sier han til NRK.

Håvard Olsen

Kaptein Håvard Olsen er usikker på framtiden.

Foto: Andre Bendixen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark