Hopp til innhold

Mistet datteren i selvmord før jul – i dag møtte de helseministeren

STORTINGET (NRK): Familien til avdøde Erika (14) håper på endringer for psykisk helsevern. Men helseminister Bent Høie stemte nei til ny stortingsmelding på feltet.

Møtte helseminister Høie

SNAKKET SAMMEN: Helseminister Bent Høie (til venstre) hadde en lengre samtale med familien Granerud i vandrehallen på Stortinget torsdag. Tone, Patrick og Amund Granerud var der for å følge med da nasjonalforsamlingen diskuterte psykisk helse og tiltak mot selvmord.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

De har stått i medias fokus hele uka, familien Granerud fra Lena i Oppland. I dag møtte Tone, Patrick og Amund Granerud politikere da psykisk helsevern var på timeplanen i Stortinget. I desember mistet de datteren og søsteren, Erika Granerud, i selvmord.

Tidligere denne uka la NRK fram nye og oppsiktsvekkende tall over hvor mange pasienter som tar livet sitt mens de er under behandling i psykisk helsevern.

Håper Erika-saken kan endre systemet

Erika var en av de alt for mange som ender livet sitt mens de er under psykiatrisk behandling.

– Vi håper saken om datteren vår kan føre til varige endringer. Men politikerne må tørre å gjøre noe, for eksempel ved å heve kompetansen i psykiatrien, og sørge for at for eksempel lærere får bedre innsikt i psykisk helse, sier Tone og Patrick Granerud.

Etter at saken hadde blitt behandlet i Stortinget, møtte familien helseminister Bent Høie i Stortingets vandrehall. Høie gav uttrykk for at det var sterkt å møte familien, og at han ønsker å gjøre endringer innen psykisk helse.

– Jeg opplever at de har gode innspill til hva vi kan gjøre på feltet, sa Høie, som blant annet vil innføre såkalte pakkeforløp innen psykisk helse for å hindre at pasientene blir kasteballer i systemet.

Ivar Odnes (sp) møter Amund, Patrick og Tone Granerud etter debatt om psykisk helsevern i Stortinget

MØTE: Ivar Odnes i samtale med Amund, Patrick og Tone Granerud etter behandlingen av sakene rundt psykisk helse i Stortinget.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Støtter ikke stortingsmelding

Helseministeren støtter imidlertid ikke Senterpartiets forslag om en ny stortingsmelding om psykisk helse, men er for forslaget om en ny handlingsplan for forebygging av selvmord og selvskading.

Patrick Granerud mener det er trist at forslaget om stortingsmelding om psykisk helse, ble stemt ned.

– Men når det er sagt, er det bra at det blir ny handlingsplan. Jeg vil også si at det gjør inntrykk at helseministeren tar seg tid til å snakke med oss, det er positivt og gir oss tro på at det å stå fram med Erikas historie i media var riktig, sier han.

Alle vil gjøre noe – men på forskjellig måte

Medlemmene av helsekomiteen som hadde innlegg på talerstolen torsdag, var alle enige om at det måtte gjøres noe med psykiatritilbudet. Men det var stor uenighet rundt framgangsmåtene.

Arbeiderpartiet fremmet forslag om et eget lavterskeltilbud i kommunene. Dette ble stemt ned.

– Det er en stor utfordring for samfunnet, som vi som politikere må ta ansvar for. Ap har tro på tidlig innsats. Vi ber regjeringa sørge for at det etableres et lavterskeltilbud for psykisk helse i kommunene. Det er merkelig at ikke regjeringspartiene vil stå sammen med oss om disse forslagene, sa Tellef Inge Mørland (Ap).

Pekte på NRK-sakene

Nicholas Wilkinson (SV) pekte på NRKs dekning av selvmord og psykisk helse denne uka.

– Med tanke på det som har kommet fram i media, foreslår SV og Sp en femårig opptrappingsplan for psykisk helse. De rødgrønne står sammen om å foreslå oppsøkende team. Men det aller viktigste er at de må komme en stortingsmelding om psykisk helsevern. Vi må tørre å se oss selv i kortene. Jeg er skuffet over at regjeringspartiene ikke støtter dette, sa han.

Senterpartiets Kjersti Toppe forklarte hvorfor de mener det er behov for ei ny stortingsmelding:

– Det er nedbygging av sengeplasser, og tilbudet ved distriktspsykiatriske sentre varierer sterkt. Vi har også fått kritikk fra WHO (Verdens helseorganisasjon) for å ikke gjøre en god nok innsats mot psykisk helse, sa hun, og pekte på kravet fra WHO om å senke selvmordstallene med ti prosent.

Bent Høie mente på sin side at det gjøres mye bra innen psykisk helse. Han viste blant annet til at det skal legges fram en plan for psykisk helsevern for barn og unge.

– Vi ser derfor ikke behovet for en egen stortingsmelding. Det betyr ikke at det ikke er behov for å styrke psykisk helsevern, særlig barne- og ungdomspsykiatrien, sa Høie fra talerstolen.

Fulgte med fra galleriet.

FULGTE DEBATTEN: Fra galleriet fulgte Amund, Tone og Patrick Granerud med på debatten i Stortinget om psykisk helsevern.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK