Hopp til innhold

Forsker skal spille dataspill for 50.000 kroner

Såkalte «loot-bokser» regnes ikke som pengespill i Norge. Nå skal en forsker ved UiB bidra til å finne ut om regelverket må endres.

Loot box

LOOT-BOKS: Mekanismene som skjer når man åpner en eske, minner om det som skjer på en spillautomat, mener forsker. Her vurderer en spiller ulike forundringsbokser i spillet Overwatch.

Foto: Markus Vangen / NRK

Loot-bokser er forundringsesker som blir stadig mer utbredt i dataspill. Spillere kan kjøpe boksene for å få progresjon eller ekstra belønninger i spillene.

Men i mange tilfeller betaler spillerne for boksene uten å vite hva de får. Etter gjeldende regelverk reguleres ikke loot-bokser som pengespill, da gevinsten ikke har en materiell verdi.

Flere har slått alarm om fenomenet og sagt at «loot-boksene» har likhetstrekk med gambling.

Rune Mentzoni

KRITISK: Rune Mentzoni, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, er svært kritisk til at loot-bokser ikke er å regne som gambling.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Åpner boksene

Nå skal det undersøkes nøyaktig hva verdien av slike bokser er.

Førsteamanuensis Rune Mentzoni ved institutt for samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen, skal åpne esker til en samlet verdi av 50.000 kroner i dataspillet Fifa Ultimate Team.

– Resultatet vil vise om det er rimelig å omtale loot-bokser i Fifa som en form for lotteri. Funnene skal legges frem for regulatorer som Lotteritilsynet, sier Mentzoni.

Fifa-spill

FOTBALLSPILL: Førsteamanuensis Rune Mentzoni skal åpne fotballkort til en verdi av 50.000 kroner i det populære fotballspillet Fifa. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Anders Fehn / NRK

Fritt tilgjengelig for barn

Eksempler på spill som har slike bokser er nettopp Fifa, CS: GO, Rocket League, Battlefield, Call og Duty og League of Legends. Men listen er lengre.

Oliver Sjøttem Lorentzen (18) har spilt dataspill med loot-bokser i fire år. Han er helt klar på at boksløsningen er å regne som gambling, og at dette ikke er for barn.

– Jeg er medlem av Facebook-grupper hvor svært unge barn legger ut bilder av hva de har åpnet i slike pakker. Det er fryktelig dumt. De skjønner gjerne ikke at de faktisk betaler for dem i ekte penger, sier Lorentzen.

Han har flere venner som har gått i minus etter å ha kjøpt store mengder med forundringsesker i dataspill.

– Én venn har kjøpt ca. 400 loot-bokser. Til sammen har han tapt nærmere 7000 kroner, forteller Lorentzen.

Oliver Sjøttem Lorentzen.

ADVARER: Oliver Sjøttem Lorentzen (18), startet selv å spille dataspill med loot-bokser som 14-åring. I dag er han klar på at dette ikke er noe for barn.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Kan bli aktuelt å endre regelverket

Mentzoni ved UiB mener prosessen som foregår når man åpner en slik boks har mange paralleller til spillautomater.

Ifølge ham er pakken som oftest et tap forkledd som en gevinst.

– Det er da man blir hektet. Det er dumt å gi seg, og man tenker at hvis man fortsetter lenge nok så får man noe verdifullt, sier han.

Kulturdepartementet har satt ned et utvalg som skal se nærmere på dataspill som ligger i en gråsone mellom pengespill og dataspill.

I Belgia har en rapport nylig slått fast at boksene er i strid med landets regelverk for gambling (ekstern lenke). Rapporten får støtte fra lotteritilsynet i landet.

Ifølge Trude Felde, seniorrådgiver i Lotteritilsynet i Norge, kan det være gode argumenter for å endre på gjeldende regelverk også her til lands.

– Når man skal lage et nytt regelverk, er det viktig at man tar innover seg at samfunnet er i utvikling. Det kan bety at vi må vurdere å lage et mer teknologi-nøytralt regelverk, sier Felde.

Trude Felde, Lotteritilsynet

FORELDRE MÅ FØLGE MED: Seniorrådgiver i Lotteritilsynet, Trude Felde, sier at foreldre må ta sin del av ansvaret for barn sine spillvaner.

Foto: Vegard Fimland Fotograf