Hopp til innhold

Sondre (21) søker seg til IKT-utdanning: – De som programmerer robotene beholder jobben

IKT-utdanningene tar av på søkerlistene til høyere utdanning. Over tusen flere unge har søkt seg til studier i informasjonsvitenskap i år.

Sondre Fjelde

FREMTIDEN: Sondre Fjelde (21) har lyst til å jobbe med IKT når han er ferdig utdannet. Den fremtidsplanen deler han med stadig flere.

Foto: Privat

Søknadsfristen til høyere utdanning i Norge gikk ut ved midnatt søndag. De ferske tallene som presenteres i dag viser at IKT-utdanning er en klar og populær trend blant årets søkere.

På informasjonsteknologi har det vært en økning av førstevalgsøkere på om lag 22 prosent over hele landet. Dette tilsvarer over 1 000 flere søkere i 2018 enn i 2017.

Universitetet i Bergen forteller om en økning på 169 søkere til studiene innen informasjonsvitenskap og informatikk.

Det er en oppgang på 27 prosent sammenlignet med 2017.

Mener IKT er trygt valg for å sikre jobb

Oppgangen skjer på tross av at flere av studiene har fått skjerpa realfagskrav.

Sondre Fjelde (21) er en av de mange som har søkt seg til bachelorutdanning i informasjonsvitenskap. Han ønsker å ta utdanningen ved Universitetet i Bergen.

– Slik jeg ser at samfunnet utvikler seg, så blir det mindre plass til manuelt arbeid. Flere arbeidsplasser blir tatt over av maskiner og roboter. Da blir det vi som programmerer roboter som fortsatt har jobb, sier Fjelde til NRK.

Han mener det ikke er tvil om at det er nyttig for samfunnet at flere utdanner seg innen IKT.

Universitetet i Bergen

27 PROSENT: IKT-fag på Universitetet i Bergen har 27 prosent flere søkere i år enn i fjor.

Foto: Thor Brødreskift

Økte bevilgninger og flere studieplasser

Årets søkertall gir et signal om at regjeringens satsing på informasjonsvitenskap- og informatikkstudier har gitt resultater.

Det er behov for flere personer med denne kompetansen i arbeidslivet og regjeringen har de siste årene økt antall studieplasser på dette området.

På Vestlandet fikk UiB og Høgskolen på Vestlandet 1,7 millioner kroner hver i økte bevilgninger til IKT-utdanningene over statsbudsjettet i høst.

Nå ser det ut til at de unge følger etter.

– Da er det betryggende at det er en stor økning i søkningen til IKT-studier. Dette viser at ungdommen ser at IKT-kompetanse gir muligheter for spennende yrkesmuligheter i framtiden, sier statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V).

Iselin Nybø

FORNØYD: Regjeringen har økt bevilgningene til IKT-utdanninger landet over. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er fornøyd med at de unge søkerne følger opp.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Ikke overrasket

Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, sier hun ikke er overrasket over den tydelige økningen til informasjonsrettede studier.

– Det har vært en del fokus på digitalisering og omstilling knyttet til digitalisering den siste tiden. Det er et nasjonalt satsingsområde, og det har vært synlig i samfunnsdebatten. Det har gjort at ungdom tenker at det er en fremtidsorientert utdanning, sier Samdal.

Topp ti studier på UiB 2018

Studier

Antall søkere med UiB som førstevalg

Rettsvitenskap

1754

Medisin

892

Psykologi, profesjon

730

Psykologi, årsstudium

447

Generell psykologi

249

Arbeids- og organisasjonspsykologi

237

Odontologi

215

Pedagogikk, årsstudium

211

Informasjonsvitenskap, bachelor

199

TV-produksjon

192

Ekspander/minimer faktaboks