Her er du: NRK.no > NRK P3 > Ekstremsport
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
EKSTREMSPORT HEAD
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Gigantbølgene
Det går mot høst. Temperaturen synker, vinden uler og regner øser ned. Ikke bare som noen små dråper, men i bøtter og spann. Elvene flommer over og gatene blir fylt med vann. Sinnet blir tungt og motivasjonen er lik null. Finnes det noen som liker slikt vær? Ja, svaret finnes på Voss og hos elvepadlerne der. De jubler når regner øser ned, og elvene fylles til randen.

Foto: Se bilder her!
Video: Se film fra elvesurfingen her!


”Kan du høre det? Elva rumler og er i godlaget. Den bare venter på å gi deg din livs opplevelse”. Spørsmålet kommer fra Dag Sandvik en av lokale elvepadlerne på Voss. Han sitter en elvekanten og ser ned på de frådende vannmassene som fyker forbi ham.


Høy vannføring

De holder en fart på mellom 40 og 50 km i timen, og vannføringen er på vei opp. Rett nedenfor ham er det en 3 meter høy bølge som står oppreist i elva. Den danner den perfekt surfeplassen mitt i Voss sentrum, og er dagens store mål.

Uvanlig høye bølger i Norge

I Norge finnes det ikke vanligvis store bølger å surfe på. Dvs bølger over 2 meter. De kommer bare inn når vannstanden blir enorm og elvene flommer over. Det skjer noen få plasser i landet, 2-3 ganger i året. Å få til å surfe disse er derfor meget gjevt. Man må både være heldig og dyktig. Denne onsdagen er vannstanden enorm i Voss, og i løpet av dagen dukker det opp 2 store bølger på Voss. Elvepadlerne på stedet er i ekstase.

Ventet hele sommeren

”Det er som julekvelden mitt på høsten” kommer det fra kameraten Eirik Øvereide. Han sitter i kajakken på oversiden av bølgen, og smiler fra øye til øye. Han har ventet på denne vannføringen hele sommeren, og er klar til å slippe seg ut i vannmassene. ”Hjertet pumper en del fortere nå. Spesielt når enn ser trær og greiner kommer flytende nedover elva. Men det er ingenting som er som morsomt som å surfe store bølger”.

Bølgen

Han slipper seg ned i elva, og blir med et borte. Vannmassene er nesten ukontrollerbare, men litt lenger nede i elva dukker han opp igjen, og kommer seg på rett kjøl. Han padler seg elegant inn på bølgen og blir slengt opp i lufta. Ikke bare en gang, men gang etter gang. Bølgen vil ikke gi slipp på ham. Den bare sender han høyt opp i lufta. Eirik bruker alle kreftene på å holde seg på rett kjøl. Han kan nesten ikke puste der han sitter på bølgen. Plutselig fyker han rundt, og et høyt smell høres på elvekanten...

Vann med enorm kraft

”Det er som å bli overkjørt av et tog, når du går rundt. Vannet har en slik en enorm kraft, og er så hardt å lande på at det kan skremme livskitten ut av en hver”. Utsagnet kommer fra padleproffen Andy Phillips i det han ser Eirik blir slengt rundt. Han har tatt seg en kort pause for komme seg etter noen lengre surfeøkter. Han har vært oppe siden sola sto opp, og begynner å beherske bølgen.

Triks på bølgen

Andy er en av få som får til å kontrollere hoppene, og gjøre triks på bølgen. Han flyr høyt til værs og sender kajakken i alle mulige retninger. Det gjeveste han gjør er å spinne kajakken rundt sin egen akse en meter over bakken, og lande med hodet opp igjen. Bommer han så smeller det...


Holder på til mørket

Elvepadlerne holder på til mørket kommer inn. Da er det umulig å se noe, og kroppene er mørbankete. De rusler smilende tilbake til bilene sine, og gleder seg til neste gang det regner mye....


Skrevet av Benjamin Hjort
Foto av Benjamin Hjort
Film ”Big Wednesday” produsert av Allan Ellar


Publisert 26.09.2005 15:31 - Oppdatert 16.11.2005 14:09


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no