Hopp til innhold

Ulrikke Falch slettet Instagram-konto: – Jeg trenger en pause

– Jeg trodde jeg skulle klare å stå i det å være en meningsbærer, men nå trenger jeg en pause, sier samfunnsdebattant Ulrikke Falch.

Ulrikke Falch

Ulrikke Falch har kritisert andre bloggere og vært aktiv på Instagram med poster hun mente skulle være motvekt til de klassiske Instagram-bildene.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Lørdag får man følgende beskjed om man går inn på Falchs konto på Instagram:

Skjermdump Instagram

I en epost til NRK skriver Ulrikke Falch om årsaken til at hun fjerner seg fra sosiale medier.

– Jeg har kritisert kjendiser og influencere for å profitere på unge menneskers usikkerhet, seksualisere kroppen sin, og reklamere for plastisk kirurgi. Det har tolkes dithen at jeg mener kvinner ikke skal vise hud eller at man ikke kan legge ut bilde av maten sin. Det mener jeg da altså ikke.

21-åringen forteller at hun ikke har klart å kommunisere budskapet sitt på riktig måte, og at hun som en konsekvens har fornærmet og såret noen.

– Det har ikke vært min intensjon.

Trakk seg fra blogg-nominasjon

Hendelsene hun viser til startet i forbindelse med blogg-utdelingen Vixen Influencer Awards.

I januar skrev Falch en Ytring på NRKs nettsider der hun skrev at hun ikke ønsket utmerkelsen og nominasjonen i forbindelse med prisutdelingen.

Hun kritiserte mange bloggere for å spille på unge jenters usikkerhet, og påpekte at industrien tjener penger på ungdommers overbevisning om at de kan forbedre seg.

Det var ikke en industri hun ønsket å forbindes med.

Ordkrig på kvinnedagen

I Debatten på NRK ble det på selveste kvinnedagen 8. mars ordkrig mellom henne selv og bloggeren Kristine Ullebø i forlengelse av Vixen-bråket. Falch sa at Ullebø har et usunt kroppsfokus overfor unge jenter på sosiale medier og på bloggen sin.

Ullebø på sin side sa at hun ønsker å være en person som unge personer kan lære noe av.

– Gjennom mine sosiale medier er jeg et godt forbilde, fordi jeg deler mine erfaringer på veien, sa Ullebø.

– Trodde jeg skulle klare å prioritere saken foran meg selv

Falch har brukt sin Instagram-konto til å legge ut bilder og videoer hvor hun har gjort narr av «det perfekte», hun har harselert med den gjengse oppfatning av hva som er vakkert.

Kontoen har vært fulgt av mer enn en million mennesker, godt hjulpet av suksessen i NRK-serien Skam.

Skjermdump Instagram

Ulrikke Falchs Instagram-konto hvor hun var fulgt av mer enn en million mennesker er slettet.

Grunnen til at hun nå sletter kontoen sin på Instagram er ifølge henne selv at hun ikke greier å skille mellom engasjementet for saken og de personlige tilbakemeldingene hun får.

– Da jeg begynte med dette prosjektet som handler om å dekonstruere samfunnets forventninger og press rettet mot unge, var jeg sikker på at jeg skulle klare å prioritere saken foran meg selv. Unngå å bli påvirket av kommentarer, hele tiden tjene et viktigere mål, og holde meg saklig.

Hun skriver i eposten at hun trenger en pause.

– Jeg er ikke et offer, men jeg er så personlig involvert at jeg nå ikke klarer å forholde meg saklig til kritikken jeg mottar, eller kommunisere budskapet mitt på riktig måte. Jeg er jo 21 år og feiler mens jeg prøver.

– Skal holde ut som aktivist

Falch har blitt trukket fram som en viktig samfunnsdebattant etter at hun gjorde stor suksess i Skam.

I fjor holdt hun appell på kvinnedagen hvor hun langet ut mot skjønnhetstyranniet.

Hun sier at hun ikke er ferdig med å være aktivist.

– Jeg har planer om å holde ut som aktivist en stund, og da tror jeg det er en god ide å ta seg en pause fra sosiale medier og reflektere over hva man har lyst til å si og hvordan. Det er ikke alvorlig eller meningen å være overdramatisk, jeg bare velger å ta en pause for min egen skyld.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober