Hopp til innhold

Bik Bok vant verstingpris

Den som er best på å få unge til å føle seg verst i år, er ifølge ungdomsorganisasjonen Press, kleskjeden Bik Bok.

skjermdump av press.no

Gullbarbien er en pris som gis ut hvert år til de bedriftene eller organisasjonene som får unge til å føle seg verst. I år gikk den til kleskjeden Bik Bok.

Foto: press.no / press

– Bik Bok har størrelser som ikke gjenspeiler virkeligheten. De har lite mangfold i sine reklamer og bruker ensidige idealer. Dette når ut til spesielt unge jenter på en negativ måte, derfor vant de Gullbarbien i år.

Dette sier Øystein Kolstad Kvalø, han er leder i ungdomsorganisasjonen Press som i dag lanserte vinneren av Gullbarbien.

Håper at Bik Bok skjerper seg

Gullbarbien er en pris som hvert år gis ut av Press til organisasjoner eller bedrifter som er best på å få unge til å føle seg verst.

– Vinneren får en gullakkert Barbie og er forhåpentligvis en påminnelse om å skjerpe seg. Bik Bok kunne ikke komme på arrangementet i år, men vi har hatt samtaler med dem underveis. Og vi håper nå at de følger opp med tiltak. At de forbedrer størrelsene sine og blir bevisst på at de treffer unge jenter i markedsføringen sin og at med det følger et stort ansvar, sier Kolstad Kvalø.

Øystein Kolstad Kvalø i Press

Leder i Press Øystein Kolstad Kvalø var med å kåre årets Gullbarbie. Der Bik Bok stakk av med den bitre seieren med 65 prosent av stemmene.

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

Vil bygge en god selvfølelse hos unge jenter

Bik Bok har ikke spesifikt ansvar for å få unge jenter til å føle seg bedre mener markedssjef i Bik Bok, Rene Høgsted. Han påpeker at unge menneskers selvfølelse er et komplekst problem, og ikke kun et bransjeproblem.

– Vi har en ambisjon om å bygge en god selvfølelse for unge jenter, så selvfølgelig er vi ikke fornøyde med en sånn pris. Men vi synes det er en viktig debatt, og vi lytter naturligvis til våre kunder. Vi når mange unge jenter, og vi jobber hele tiden med å forvalte det ansvaret, sier Høgsted.

Kroppspress er et stort problem blant unge, og er også tanken bak prisen mener lederen i Press. På arrangementet ble det også lagt fram en rapport som kunne vise at mange unge mennesker har et problematisk forhold til egen kropp i dag.

Mange unge har et negativ syn på egen kropp

– Vi har gjennomført et stort prosjekt hvor vi har hatt kontakt med 2000 unge mennesker og spurt dem om deres tanker rundt kroppspress. 43 prosent av dem svarte at de var misfornøyd med sin egen kropp, sier Kolstad Kvalø.

Man må bli kvitt presset med å ta tak i roten av problemet, som lederen i Press mener er samfunnet rundt.

– Man må ta tak i presset der det kommer fra. Bransjer som selger produkter eller tjenester som forteller unge at de ikke er bra nok, men at de kan kjøpe noe for å bli det, avslutter Kolstad Kvalø.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober