Hopp til innhold

Ble svindlet for 16.000 gjennom tippekortet sitt

I løpet av et par uker har nærmere 30 personer med tippekort blitt forsøkt svindlet. Noen av disse fikk frastjålet flere tusen kroner. – Vi har en klar indikasjon på hvem gjerningspersonen er, sier sikkerhetssjef i Norsk Tipping.

Lotto

Mange håpefulle benytter Norsk Tipping. Nå har flere opplevd å bli svindlet.

Foto: Norsk tipping

Mellom 20 og 30 av Norsk Tipping sine kunder skal ha blitt svindlet for om lag 30.000 kroner, får NRK opplyst.

En av dem er Dan Morten Brekke. Han opplevde å bli svindlet for 16.000 kroner, forteller han.

– Jeg visste ikke om det før Norsk Tipping ringte meg. De så at det var uvanlig aktivitet og fanget opp hele greia. Jeg ringte banken min og sperret visakortet, sier han.

Dan Morten Brekke

Dan Morten Brekke opplevde å bli svindlet for 16 000 kroner gjennom tippekortet sitt, forteller han til NRK.

Foto: Privat

Brekke forteller at han på lørdag fikk beskjed om at han var den niende personen som hadde blitt svindlet. Selv leverte han politianmeldelse i saken tirsdag.

Ikke opplevd noe lignende

– Denne typen svindelforsøk er noe nytt for oss i Norsk Tipping. Også vi i Norsk Tipping registrerer et økende samfunnsproblem der det forsøkes på ID-svindel, sier sikkerhetssjef Norsk Tipping, Trond Laupstad.

Vi ser på dette som alvorlige forbrytelser og vi bruker betraktelig ressurser på å forebygge og avdekke denne type hendelser.

Laupstad forteller at de har anmeldt forholdet, og at saken er under etterforskning av politiet. Han forklarer videre at de bistår med elektroniske spor i saken.

Sikkerhetssjefen vil ikke gi detaljer om hvordan dette har skjedd.

– Vedkommende har benyttet seg av ID-tyveri og trolig forfalsket legitimasjon. Personen har skaffet seg urettmessig tilgang til en håndfull av våre kunders spillerprofiler, gjennom blant annet å benytte seg av falsk ID-bevis.

Trond Laupstad

Sikkerhetssjef i Norsk Tipping, Trond Laupstad. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Når kunder ber om nytt spillkort, skal identiteten sjekkes nøye. Nå tar Norsk Tipping grep for å sikre at slikt ikke skal skje igjen.

– Vi samarbeider med vår leverandør for ytterligere forbedring av sikkerhetsnivået. Kundenes penger skal alltid være trygge hos Norsk Tipping – så også i dette tilfellet. All aktivitet på spillerkonto er registrert og sporet, så vi kan ettergå enhver sak. Vi er i dialog med kundene som er rammet, og vi har refundert beløp som er stjålet.

– Systemet det er svindlet gjennom er fortsatt oppe og går. Kan folk føle seg trygge på å ikke bli svindlet?

– Alle kundene våre skal føle seg trygge på de løsningene vi har. Vi har omfattende kontroller som følger med på hva som foregår på kundenes spilltransaksjoner og spillekontoer.

Brekke er glad for at Norsk Tipping betaler tilbake det han har blitt frastjålet, og sier at han har blitt godt ivaretatt.

– De har vært veldig profesjonelle mot meg og gitt informasjon hele veien.

En person er mistenkt

Leder for felles enhet for påtale i Innlandet politidistrikt, Martin Welhaven, bekrefter i en e-post til NRK at de har mottatt anmeldelse fra Norsk Tipping og enkeltpersoner.

– Vi har per i dag ikke full oversikt over omfanget. Blant annet venter vi på mer informasjon fra Norsk Tipping.

Welhaven sier en person er mistenkt.

– Av hensyn til etterforskningen finner vi det vanskelig å kommentere saken ytterligere nå, skriver han videre i uttalelsen.

Saken er oppdatert med sitater fra politiet.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)