Hopp til innhold
Anmeldelse

Redsel for døden

Synne Lea og Stian Holes bildebok «Du og jeg» handler om døden. Det er like mye en bok om det å bli voksen.

Bokomslag, Du og jeg

Stian Holes fargesprakende tablåer alternerer med konkrete detaljer. Også Synne Leas tekst veksler mellom drøm og virkelighet, redsel og lengsel, sier vår anmelder om bildeboken "Du og jeg"

Kan vår redsel for døden hindre oss i å mestre livet? I essayet «Imot døden» skriver Morgenbladets kritiker Bernhard Ellefsen om hvordan han helt fra han var tenåring har hatt en stor angst for døden. Han skriver:

Jeg er redd for å miste den verden som er min. Døden tar fra oss verden. Den tar fra oss vårt selv. Den tar fra oss de andre. Dette siste er nok verst. Sorgen er den fortvilelsen vi føler når andre dør fra oss, den smertelige vissheten om at vi aldri kommer til å se igjen den som er borte.

Bernhard Ellefsen: "Imot døden" (s.11)

Blir bestefar borte?

I Synne Lea og Stian Holes vemodige bildebok «Du og jeg» er storesøster redd for at bestefar skal dø. De tilbringer mye tid sammen, storesøster, lillebror og bestefar. En dag er de ute i robåten, de leker ordleker der de etter tur skal si ord som begynner på ulike bokstaver.

Bestefar og borte begynner begge på b. Bestemor er allerede på den andre siden. Kan det som skiller livet og døden beskrives som et hav? Et hav som er for voldsomt til å ro over, og som aldri får is trygg nok til at man kan vandre over på besøk, fra den ene til den andre siden?

Synne Lea og Stian Hole har samarbeidet før. Igjen finner de en form som er filosoferende, dyptloddende og inkluderende, språklig gjennomarbeidet fra start til slutt. Her er tanker om det å miste noen som både barn og voksne kan tenke. Det som er vanskelig å snakke om, nås ad omveier, gjennom bilder og assosiasjoner.

Midt mellom det fargesprakende og frodige blomsterhavet og det strenge, kalde isfjellet, ror de tre.

Oppslagene er realistiske og fantastiske om hverandre, med nærbilder av bestefars trygge arbeidshender eller skremmende fantasidyr med tentakler og tenner som kan gripe, bite.

Symboltungt

«Du og jeg» er utgitt i et liggende A4-format. Dette er et breddeformat som passer usedvanlig godt til Stian Holes langstrakte oppslag i denne fortellingen. Tiden ruller seg ut, livet ruller seg ut, havet kan synes stort, men det er også fullt av øyer, tegnet som menneskeansikter. Ett sted sier storesøster:

Jeg vet godt hvordan jeg skal være alene, jeg vil bare vite hvem som skal være alene sammen med meg.

Synne Lea og Stian Hole: "Du og jeg"

Referansene er mange i denne boken, både de kunsthistoriske, litteraturhistoriske og mytologiske. Som leser og betrakter kan man velge å ta dem inn over seg, kanskje oppdage nye ting ved annen eller tredje gangs lesing. Eller man kan la være, og bare ta fortellingen som en likefrem historie om et søskenpar på rotur med bestefar en sommerdag.

For barn eller voksne?

Som med flere av Stian Holes bøker, diskuterer anmeldere om dette er en bok for barn eller voksne. Men hvorfor skal vi definere mottakeren? Barn er like forskjellige som vi voksne er. Mange unge har et bedre blikk enn voksne for detaljer i illustrasjonene. De har øre for nyanser og langt større fantasi. Så:

«Du og jeg» kan oppleves på mange plan. Det gjør boken til et mangfoldig verk av varig verdi.

Passer for deg som:

  • Har tid til å fundere over livet
  • Tenker på at du skal bli voksen
  • Vet hvordan det er å savne

Vil du ha flere bokanbefalinger for de minste?

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters