Hopp til innhold

Dette er Weinstein-skandalen

Det hele startet med en artikkel i The New York Times. Så begynte snøballen å rulle til noe som skulle bli en av filmverdenens største skandaler og en verdensomspennende kampanje mot seksuell trakassering.

FILE PHOTO: Harvey Weinstein arrives at the 89th Academy Awards in Hollywood

HARDT VÆR: Filmprodusent Harvey Weinstein har vært i medienes og politiets søkelys siden starten av oktober 2017. Store deler av det siste halvåret skal han ha tilbragt på rehabiliteringssenter i Arizona.

Foto: Mike Blake / Reuters

Fredag lot filmprodusent Harvey Weinstein (66) seg pågripe av politiet i New York etter over et halvt år i søkelyset som følge av #metoo-kampanjen.

I løpet av åtte måneder har nærmere 100 kvinner anklaget filmguruen for seksuell trakassering og voldtekt.

Det første dryppet

5. oktober 2017 publiserte The New York Times en artikkel hvor den berømte filmskaperen ble anklaget for å systematisk ha seksuelt trakassert flere kvinnelige skuespillere over flere tiår.

Rose McGowan

FØRST UT: Skuespiller Rose McGowan, kjent fra blant annet serien Charm, var en av de første kvinnene som stod frem med anklager mot Weinstein.

Foto: Willy Sanjuan / AP

Skuespillerne Rose McGowan og Ashley Judd var blant kvinnene som først sto fram. Weinstein ble blant annet anklaget for å ha tvunget dem til å massere ham og se ham naken mot deres vilje.

Til tross for at Weinstein beklaget og erkjente at han hadde «forårsaket mye smerte», fortalte hans advokat at klienten forberedte seg på å saksøke avisen.

Det ble også kjent at filmguruen tok permisjon fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, og at han skulle gå i terapi.

Fikk sparken

Kun to dager etter at nyheten kom, ble det kjent at Weinstein ble avskjediget fra styret i selskapet med umiddelbar virkning.

The Weinstein Company begrunnet avgjørelsen med at det var kommet ytterligere informasjon om uakseptabel oppførsel.

Flere anerkjente skuespillere gikk ut og delte sitt syn på saken offentlig – deriblant Meryl Streep, George Clooney, Emma Thompson og Dame Judi Dench, som fordømte Weinsteins oppførsel og kvinnesynet i Hollywood-kulturen.

10. oktober publiserte magasinet The New Yorker historiene til ytterligere 13 kvinner, hvor tre av dem anklaget Weinstein for voldtekt – som han selv fortsatt nektet for.

Med dette tok saken en ny alvorlig vending.

Stjerner som Gwyneth Paltrow og Angelina Jolie stod frem med sine trakasseringsopplevelser med filmprodusenten, og Barack Obama, Benedict Cumberbatch og Leonardo DiCaprio gikk også hardt ut mot ham.

Det var på dette tidspunktet skuespiller Alyssa Milano publiserte den første tweeten med emneknaggen #MeToo, som ikke lenge etter skulle bli til en verdensomspennende kampanje.

FILE PHOTO: Harvey Weinstein and wife Georgina Chapman arrive at the 89th Academy Awards in Hollywood

«NAIV»: Weinstein sammen med ekskona Georgina Chapman. Champan forlot ham etter de første anklagene og kalte seg selv «naiv» for ikke å ha sett et mønster hos ektemannen tidligere.

Foto: Mike Blake / Reuters

Weinsteins kone Georgina Chapman kalte seg selv «naiv», og annonserte at hun ville forlate mannen sin av hensyn til barna.

Like etter ble Weinstein også kastet ut av Oscar-akademiet, og BAFTA (British Academy Film Awards) avsluttet filmprodusentens medlemskap hos dem.

Politiet startet etterforskning

15. oktober 2017 ble det kjent at politiet hadde startet etterforskning av flere saker hvor Weinstein var involvert.

Ifølge BBC undersøkte britisk politi hendelser i London fra sent i 1980, 1992, 2010, 2011 og 2015, hvor Weinstein skal ha seksuelt trakassert tre ulike kvinner.

I slutten av oktober utvidet politiet etterforskningen, og Weinstein ble etterforsket for elleve overgrep begått på syv kvinner.

Over 60 kvinner hadde til da anklaget ham for seksuell trakassering og overgrep.

metoo

ENGASJEMENT: Weinstein-skandalen har rettet søkelyset mot seksuell trakassering i mange bransjer over store deler av verden. Bildet er fra en demonstrasjon i Roma.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

Flere fortalte også at de hadde mottatt store pengesummer for at de ikke skulle «sladre». Rose McGowan stod frem med historien om hvordan hun hadde avslått et tilbud på én million dollar i bytte mot at hun ikke skulle fortelle om Weinsteins trakasserende oppførsel.

3. november 2017 uttalte politiet i New York de hadde nok til en «faktisk sak» mot Weinstein, etter at skuespiller Paz de la Huerta hevdet at Weinstein voldtok henne to ganger i 2010.

Weinstein nektet fortsatt for å ha gjort noe ulovlig.

Selskapet gikk konkurs

Weinsteins karriere fortsatte å falle fra hverandre, og kontaktene i miljøet vendte ham ryggen etter tur.

Styreleder av filmstudioet DreamWorks, Jeffery Katzenberg, kalte ham for «et monster» i Huffington Post. Filmforfatter Scott Rosenberg gikk ut og sa at Weinsteins oppførsel var kjent i miljøet, men noe ingen hadde turt å snakke om.

Regissør Quentin Tarantino slang seg på ikke lenge etter, og sa blant annet at han «visste mer knyttet til hva han hadde gjort».

Selskapet hans begynte å slite, og flere meldte interesse for å kjøpe det opp. Det var likevel ikke før i slutten av mars 2018 at det ble kjent at det slo seg selv konkurs.

Det var for å løsrive seg fra taushetsplikten av hensyn til trakasserings- og overgrepsofrene, etter å tidligere ha forsøkt dette uten å lykkes.

Weinstein selv har tilbrakt mesteparten av tiden på et rehabiliteringssenter i Scottsdale i Arizona, hvor han – ifølge New York Times – har søkt behandling for blant annet sexavhengighet. Han har fortsatt ikke innrømmet noen av anklagene.

Så langt har 86 kvinner anklaget Weinstein for trakassering, og 13 kvinner har anklaget ham for voldtekt.

Politiet nå har sett på saker helt fra 1980 til 2015, men det stilles fortsatt spørsmål ved utfallet av saken, der det er mangel på bevis i flere av anmeldelsene.

Weinstein kan risikere opptil 25 år i fengsel, skriver The Sun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober