Hopp til innhold

– Det er vi som har laget «den beste Skam»

De norske Skam-skuespillerne Ina Svenningdal, Carl Martin Eggesbø og Rakel Øfsti Nesje så de nyeste klippene av den amerikanske «Skam Austin» med NRK. Medieviter tror den nye publiseringsmetoden kan bli rotete.

skam

SPENTE: De tre «Skam-veteranene» Ina Svenningdal (f.v.), Carl Martin Eggesbø og Rakel Øfsti Nesje er spente på hva som vil vise seg gjennom den amerikanske versjonen «Skam Austin».

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Er det Eva? Så rart det er på engelsk!

– De er cheerleadere! Er cheerleadere liksom den amerikanske russebussen?

Diskusjonen går når NRK møter de norske Skam-skuespillerne Ina Svenningdal (Chris), Carl Martin Eggesbø (Eskild) og Rakel Øfsti Nesje (Linn), for å se de første klippene fra den amerikanske Skam-versjonen «Skam Austin».

– Vi føler kanskje at vi var «de originale», men det er fint å se at andre land tar serien videre og gjør det til noe eget, sier Svenningdal.

– Høyere budsjett på produksjonen

Det var natt til onsdag de første klippene i den amerikanske versjonen ble sluppet på Facebook. Til nå har over en halv million mennesker sett klippene.

De tre unge skuespillerne er enige i at det er kult hvordan de ulike landene fletter inn sin egen kultur i serien.

– Jeg har sett på de amerikanske Instagram-profilene, og bildene har en helt annen estetikk enn norsk ungdom har på sine profiler. Det er kult at de har klart å fange opp disse forskjellene, og at de går inn i hva amerikansk ungdom er, sier Nesje.

– De kan lage sin versjon som de syns er bra, men det er vi som har laget «den beste Skam». Det er det ikke tvil om, sier Eggesbø og smiler lurt.

Se det første klippet fra Skam Austin her:

Julie Andem som har vært Skams norske manusforfatter, regissør og TV-produsent, er en av dem som har hatt ansvar for å regissere den amerikanske versjonen. Dette er noe som har beroliget skuespillerne.

– Det virker som at det er et høyere budsjett på produksjonen, men jeg syns likevel de har klart å bevare det nære. Siden Julie har vært med å lage det, beholder de nok kjernen i Skam, og forteller historiene som er viktige å fortelle, sier Eggesbø.

– Jeg var ikke redd for at serien skulle forandre seg negativt da jeg fikk vite hvem som skulle ta over. Da visste jeg det var i trygge hender, sier Svenningdal.

Tror det kan bli rotete

Medieviter Gry Cecilie Rustad har forsket på norske Skam og syns den nye versjonen ser lovende ut.

Spesielt påpeker hun hvordan Andem, som har regi, har klart å fange opp smådetaljer fra Austin.

– For eksempel er det prøven i første klippet. Denne er spesiell for High School-elever i Texas. Dette var en av de gode tingene med norske Skam også – hvordan de klarte å fange Oslo-kulturen, sier Rustad.

Gry Cecilie Rustad

VIL BLI STORT: Medieviter Gry Cecilie Rustad påpeker hvordan de i Skam Austin bruker de samme historielinjene som i norske Skam. Hun tror den amerikanske versjonen vil vokse seg stor.

Foto: FRANCESCO,SAGGIO / Pressebilde

Likevel påpeker medieviteren også noen forskjeller, og da spesielt publiseringsmetoden. Skam Austin legges ut på Facebook, mens den norske ble lagt ut på en egen nettside gjennom P3.

– Det blir nok mer rotete. Det dukker opp i feeden, noe som gjør at du lett kan overse innleggene. Samtidig vil de nå et stort publikum, og serien vil gli mer sømløst og naturlig i de vanlige sosiale medier-oppdateringene, sier Rustad.

Hun tror derimot ikke at det vil være et hinder for at serien vil bli populær.

– Diskusjonen blant fansen nå er jo hvem som er hvem. Men vi vil nok se hvordan den amerikanske versjonen vil utvikle seg til å bli noe eget. Det er allerede lagt opp til nye konflikter, som Megan som krangler med foreldrene sine, sier Rustad.

Håper de vil bevare karakterene

Skam-skuespillerne er også enige i at de vil følge med på serien, og håper også at litt av karakterene deres ikke vil bli helt ulike de nye.

– Jeg håper de tar med den lekne, gøyale siden til Chris, og klarer å kombinere den med at hun er der for folk når de trenger det, sier Svenningdal.

skam 2

RART: De tre syns det var rart å se versjonen på engelsk. – Vi sitter bare og venter på våre egne karakterer, sier Carl Martin Eggesbø (i midten) lurt.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Det er mange stereotypiske homofile karakterer i amerikansk film. Så jeg håper at de klarer å få med litt av visdommen til Eskild. Jeg dukket ikke opp før i sesong to, men jeg kommer til å følge med og er veldig spent, sier Eggesbø.

– Linn er jo ganske universell, men kanskje den nye greien hennes blir Diet Coke? Hvem vet? Men jeg håper likevel de klarer å få med en chill karakter som kan stå på sidelinjen å si «Dette går bra», sier Nesje.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters