Hopp til innhold

– Ungene våre fortjener bedre

Stortinget har vedtatt at lærere i praktiske og estetiske fag kan ha lavere utdanning enn andre lærere. Kulturministeren mener dette gir kunst,- håndverk- og musikkfag lavere status og lavere lønn.

Veggteppe Mandal skole

Veggteppet er laget av elever på Furulunden skole i Mandal. Kulturministeren mener at lærerne i estetisk og praktiske fag må ha samme lønn og status som andre lærere.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Like før påske vedtok de rødgrønne partiene på Stortinget, sammen med Kristelig Folkeparti, nye retningslinjer for lærerutdanningen.

Mens regjeringen vil at alle lærere skal ha mastergradsutdanning, så vil opposisjonen ha unntak for lærere i praktiske og estetiske fag. Studenter i blant annet kunst, håndverk, og musikk skal kunne bygge på med pedagogikk allerede etter en bachelorgrad.

– Ett skritt tilbake

– Vi tenker at det er å gå bakover, ikke framover, sier Eivind Moe, styreleder i organisasjonen Kunst og Håndverk i skolen. Han har selv vært lærer i grunnskolen i en årrekke, og underviser nå lærerstudenter ved Universitetet i Tromsø.

– Det vi trenger er like kompetente lærere i praktiske og estetiske fag, som i andre fag. Selvfølgelig er det sånn, understreker han.

Han minner om at fagene vi snakker om, ikke bare skal gi kunnskap og interesse for kunst og kultur, men også bidra til at de med talent i håndverk velger yrkesfag.
Det siste stortingsvedtaket bidrar lite, sier Moe.

– En sterk forbedring

Hans Ole Rian

Hans Ole Rian er leder i Musikernes Fellesorganisasjon

Foto: Presse / Musikernes fellesorganisasjon

Men Musikernes Fellesorganisasjon applauderer vedtaket. I dag har bare rundt 40 prosent av lærerne i praktiske og estetiske fag utdannelse i fagene de underviser i.

Kravet om en bachelor vil i seg selv være en sterk forbedring, mener forbundsleder Hans Ole Rian.

– De estetiske fagene er viktige for elevene, for samfunnet og for utviklingen av elevenes evner, sosiale kompetanse og kreativitet. Næringslivet etterlyser jo også kreative arbeidstakere, og det er jo noe som de praktiske og estetiske fagene virkelig jobber med, sier Rian.

– Godtar lavere lønn

Kulturminister Trine Skei Grande mener at stortingsvedtaket før påske ikke styrker de praktiske og estetiske fagene.

Trine Skei Grande

Kulturminister Trine Skei Grande

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Jeg synes det er skremmende at man godtar lavere kompetanse, lavere lønn og lavere status for dem som formidler kunst og kultur i skolen. Det er feil vei å gå, sier Grande.

Det viktigste nå er å sikre mange lærere med kompetanse, sier Torstein Tvedt Solberg, som representerer Arbeiderpartiet i utdanningskomiteen på Stortinget.

Torstein Tvedt Solberg

Torstein Tvedt Solberg (Ap) sitter i Stortingets utdanningskomité

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det er to ting som er viktige for Arbeiderpartiet. Det ene er å møte den økende lærermangelen, et andre er at vi har sett at mange lærere i praktiske og estetiske fag ikke har kunnskaper om faget de underviser i. Vi vil heller ha flere kvalifiserte lærer i de fagene, sier han.

–Ungene våre fortjener de aller beste lærerne, derfor er det viktig at vi ikke gjør dette til B-fag, sier kulturministeren, som var lærer før hun ble politiker.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober