Hopp til innhold

Fredrik Solvang blir fast programleder i Debatten

Han har vært programleder for Dagsnytt 18 i en årrekke. Nå tar Fredrik Solvang med seg erfaringen og blir permanent programleder for Debatten.

Fredrik Solvang leder partilederdebatten fra Arendal i kveld

Fredrik Solvang blir programleder for Debatten.

Foto: Julia Maria Naglestad / NRK

– Jeg er veldig, veldig glad for å ha fått jobben. Det er et kjempeprivilegium, og det er et privilegium å ta over etter Ingunn Solheim, som er en fabelaktig programleder, sier Fredrik Solvang.

Etter å ledet Debatten i snart fire uker, får Solvang nå jobben permanent.

– Vi vet at han er veldig dyktig programleder, det har han bevist i Dagsnytt 18. Fredrik er kunnskapsrik og flink til å lede debatter, sier redaksjonssjef Solveig Tvedt.

– Må knekke koden

Solvang har blitt nominert til Gullruten i kategorien «beste mannlige programleder», og stiller ofte spørsmål helt til han får et svar.

– Jeg er ganske spent på hvordan det blir, fordi det er vanskeligere å få til det på direktesendt TV. En av grunnene er at det er mindre tålmodighet på TV og du tåler kortere sekvenser, sier Solvang.

Solvang har likevel som mål å knekke den koden.

– De mange sekvensen der jeg haler og drar, og fortsetter og fortsetter, de blir jeg spent på om lar seg gjøre. Jeg må knekke den koden, sier han.

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, nekter å svare på programlederens spørsmål.

FÅR ET SVAR: Det kommunikasjonssjefen i UD ønsket å svare på, var noe annet enn det Fredrik Solvang spurte om.

– Enorm drivkraft

Av kollegaene i redaksjonen blir Solvang beskrevet som en fyr med god stil og godt humør.

– Han er jo veldig stilig, velkledd og sjarmerende. I tillegg er han alltid i godt humør, sier Solveig Tvedt.

Men han er også en kunnskapsrik person, med evne til å grave i vanskelige temaer, understreker hun.

– Han har evnen til å dukke inn i ganske kompliserte ting, og skape spennende debatter rundt det, og han har en enorm drivkraft, sier redaksjonssjefen.

Solvang har flere ganger tidligere vært å se som programleder på NRK, blant annet i Detektor og Valgstafett i 2014.

Tidligere programleder for Debatten, Ingrunn Solheim, er i dag å se som anker i Dagsrevyen.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)