Hopp til innhold

Fremtidig elev ved stuntskolen bryr seg ikke om advarslene

Silje Landrø Botten har fått plass som elev ved stuntskolen i Tvedestrand til høsten. Hun bryr seg ikke om at flere advarer henne mot å begynne der.

Silje Landrø Botten

DRØMMER OM Å BLI STUNTKVINNE: Silje Landrø Botten håper å gjøre hobbyen sin om til jobben sin. Hun gleder seg til å begynne på stuntskuespillerskolen.

Foto: Privat

– Jeg er ikke bekymret for sikkerheten, sier Silje Landrø Botten.

22-åringen drømmer om å bli stuntkvinne og gikk tidligere i år på audition til International Stunt Academy. En ny statlig godkjent stuntskuespillerskole i Tvedestrand.

For noen få uker siden fikk hun beskjeden hun ønsket om at hun har fått plass ved skolen.

Men store deler av fagmiljøet innen stunt i Norge – med Norsk Filmforbund i ryggen – advarer elevene som skal begynne der.

– Noen kan bli skadet

Fem av de største aktørene i det norske stuntmiljøet mener at fagansvarlig ved skolen, John Smith Kabashi, ikke har god nok faglig kompetanse og er derfor bekymret for sikkerheten til elevene.

– Det er helt klart en fare for at noen kan bli skadet, sier Kristoffer Jørgensen, en av kritikerne.

Fagansvarlig ved skolen avviser dette til NRK:

– Vi vil være med på å heve sikkerheten og kvaliteten i faget. Ikke motsatt, sier John Smith Kabashi og viser til hans erfaring innen stuntfaget.

Kabashi mener kritikken kan skyldes misunnelse og at den etablerte bransjen frykter konkurranse.

John Smith Kabashi

FAGANSVARLIG: John Smith Kabashi er ansvarlig for stuntfaget ved International Stunt Academy.

Foto: Privat

Skuffet over kritikerne

Landrø Botten reagerer på kritikken skolen har fått før den har startet.

– I stedet for å være kritiske hadde jeg håpet at de kunne ønske skolen velkommen og skape et samarbeid med skolen om utdanningstilbudet, skriver hun i en e-post til NRK.

– Jeg syns det er supert at et slikt tilbud kommer hit til Norge. Etter hva jeg har lest så syntes jeg Kabashi gjør en bra jobb så langt, og han åpner en mulighet for andre med stuntdrømmer, skriver hun videre og legger til:

– Jeg syntes at de som kanskje har mer erfaring heller kan komme med konstruktive tilbakemeldinger.

– Ikke nok behov for stuntskuespillere

Forbundsleder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, er en av dem som er bekymret for sikkerheten til elevene ved skolen.

– Noen av stuntene som gjøres i de klippene som skolen selger seg inn med på nettet kan være farlig å utføre. Da blir jeg bekymret for studentene som skal gå på denne skolen, sier han.

Se klippet han snakker om her:

– På hvilket grunnlag kan du hevde at skolen ikke har god nok sikkerhet, før skolen har startet?

– Fordi skolen ikke har vært i kontakt med det erfarne stuntmiljøet i Norge. Miljøet som har en lang tradisjon på å tenke sikkerhet rundt dette feltet.

Pedersen mener også at Norge ikke trenger 20 nye stuntskuespillere hvert år fremover.

– De som skal begynne på denne skolen bør tenke seg nøye om og spørre seg selv om det er nok jobbmuligheter innen stunt i Norge.

Rettet mot et internasjonalt arbeidsmarked

NOKUT, som godkjenner utdanninger i Norge, sier til NRK at de er trygge på at dette er en god utdanning.

– Vi har gjort en grundig og god vurdering av dette fagskoletilbudet, sier seksjonsleder Helén Sophie Haugen.

– Er det behov for 20 nye stuntskuespillere i Norge hvert år fremover?

– Vi teller ikke antall ledige arbeidsplasser i Norge innenfor dette feltet, men vi gjør en vurdering av behovet. I dette tilfellet er også utdanningen rettet mot et internasjonalt arbeidsmarked.

John Smith Kabashi tok kontakt med flere av kritikerne og ba om et samarbeid i forbindelse med skolen. Men ingen av dem ønsket å samarbeide fordi de mener Kabashis faglige kompetanse ikke er god nok.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter