Hopp til innhold

Ingmar Bergman hylles: Har hatt stor betydning for filmskapere verden over

Den svenske filmregissøren Ingmar Bergman hylles over hele verden som en av de mest betydningsfulle filmskaperne i historien. I år ville han ha fylt 100 år.

Ingmar Bergmanog Liv Ullman

Liv Ullmann og Ingmar Bergman levde sammen i fem år og hun spilte i flere av hans filmer. Hun håper at han hadde vært stolt over at det han skrev blir spilt i hele verden.

Foto: Jan Collsioo / AFP

Blant dem som minnes Ingmar Bergman på dagen 100 år etter at han ble født, er Liv Ullmann. Hun levde med Bergman i fem år, og sammen fikk de datteren Linn Ullmann.

Liv Ullmann spilte i flere av Bergmans filmer, som for eksempel hovedrollen i «Scener fra et ekteskap».

Hun mener han fortjener oppmerksomhet ikke bare for filmene sine, men også for alt det han har skrevet.

– Jeg håper han hadde vært stolt over at det han har skrevet, vises i hele verden, sier hun til NRK.

Bergmans tekster er blitt omgjort til teater, ballett og film.

– Han minner oss på at det verste et menneske kan være, er å være kald og uten interesse for andre mennesker. Det handlet mange av filmene hans om, sier Ullmann.

Viktig for filmhistorien

Iram Haq

Iram Haq mener Ingmar Bergman er viktig for filmhistorien. Selv har hun laget filmer om skam, ære og kjærlighet og kjenner igjen det mellommenneskelige i Bergmans filmer.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Filmskaper Iram Haq skjønner godt at den svenske filmregissøren hylles.

– Han er svært viktig for filmhistorien, sier Haq, som slo igjennom med filmen «Hva vil folk si?», en film om skam, ære og kjærlighet.

Blant hennes Bergman-favoritter, er «Scener fra et ekteskap».

– Jeg elsket alle scenene i serien, jeg slukte hvert sekund.

Hemmeligheten bak Bergmans suksess er at han laget filmer og TV-serier om forholdet mellom mennesker, og om problemstillinger vi alle kan kjenne oss igjen i, tror Haq.

– Han hadde en stemme som ble eksportert ut i verden, og fikk betydning for mange filmskapere. Han laget filmer om det gjenkjennelige og det aktuelle.

FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE

100 år gammel ville han vært, filmskaperen Ingmar Bergman som hylles over hele verden.

Foto: BONNIERS HYLEN / AFP

En av de største

Flere steder i verden feires han som en av verdens mest betydningsfulle filmskapere.

Filmene hans er blitt vist på kino i mange land denne våren og sommeren, som England, Tyskland, USA, Canada, Spania, Israel, Sverige, Finland, Norge og flere andre europeiske land.

I Berlin skal Bergmans filmer vises på en filmfestival denne helgen.

Filmfestivalen i Cannes tjuvstartet med å hylle ham under årets festival, hvor blant annet dokumentarfilmen «Bergman – Ett år, ett liv» ble vist. Den har kinopremiere i dag, på Bergmans hundreårsdag.

  • Se trailer for filmen:

Filmskapere som Woody Allen, har sagt at Bergmans arbeid har inspirert ham, og at han var verdens største filmskaper.

Også Liv Ullmann satte opp det Bergman har skrevet, og laget film og teater av hans manus «Fortrolige samtaler».

Hans datter Linn Ullmann skrev boken «De urolige», hvor hun brukte opptak med sin far og samtaler på hans dødsleie som bakgrunn for boken om sine foreldre Ingmar Bergman og Liv Ullmann.

Som en del av 2018, utropt til Bergman-året, skal boken bli teater på Dramaten i Stockholm.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober