Hopp til innhold

Pablo Escobars sønn: – Mange vil bli som faren min

Som sønn av narkobaronen Pablo Escobar, får Juan Pablo Escobar tusenvis av henvendelser fra ungdom på sosiale medier som har sett TV-serien Narcos og gjerne vil bli som faren hans.

Escobar med sønnen Juan

Juan Pablo Escobar får henvendelser fra unge mennesker som gjerne vil bli som faren hans, narkobaronen Pablo Escobar. Bildet er tatt på feriestedet til familien, Hacienda Napoles.

Foto: Privat

– Jeg får tusenvis av meldinger på sosiale medier fra masse mennesker, unge folk, som skriver: Jeg så nettopp Narcos. Nå vil jeg bli som faren din, sier Juan Pablo Escobar til NRK.

Han forteller at de oppfatter faren hans som en helt. Escobar rister på hodet over dette.

En av grunnene til at han nå har skrevet bok nummer to om faren sin, er at han vil ødelegge glansbildet av faren som han føler er laget.

Boka har fått navnet «Det faren min aldri fortalte».

– Fordi det glorifiseres så veldig i TV-serien, har jeg skrevet et helt kapittel om dette. Han er ikke en person vi burde kopiere. Det er en risiko for at unge mennesker tror at dette er et bra liv, forklarer han.

Escobar

Det å være sønn av Pablo Escobar har ikke gitt Juan Pablo Escobar en trygg oppvekst. Bildet er tatt i Medellin, hjembyen til Escobar i Colombia.

Foto: Privat

Narcos-effekten

Escobar får henvendelser fra unge som ser opp til faren hans. Han kaller det «Narcos»-effekten.

En del av TV-serien er bygget rundt Pablo Escobars liv. Pablo Escobar var en colombiansk narkobaron og leder av Medellín-kartellet. Det var kokainsmuglingen fra Colombia til USA som gjorde Escobar til en av verdens rikeste menn. Trolig tjente Medellín-kartellet 40 milliarder dollar i sin storhetstid.

Juan Pablo Escobar fulgte ikke i sin fars fotspor, og han er sjokkert over henvendelsene han får fra unge mennesker over hele verden som vil bli som faren hans.

– Jeg var jo der, jeg så ikke historien min på TV. De erfaringene jeg gjorde førte til at jeg ikke valgte å gå i hans fotspor, forteller Escobar.

Idag er han arkitekt og bor med familien sin i Argentina. Og han vet ikke om han noen gang kommer til å tørre å flytte tilbake til Colombia.

Escaobar

Idag er Juan Pablo Escobar arkitekt og bor med familien i Argentina.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Svømte i penger

– Vi hadde millioner av dollar, men var redd vi ville dø. Derfor var vi redde for å gå ut og kjøpe et brød. Vi hadde ikke friheten, sier han.

Han har oppsøkt farens fiender. Og studert farens historie. I den nye boken har han fått farens fiender til å fortelle hva de synes om ham.

Det var en risikabel reise, for han visste ikke hvordan han ville bli mottatt. Men han opplevde at flere av dem som ble rammet av farens vold, hadde tilgitt ham.

Han oppdaget også at livet til faren handlet mye om korrupsjon. Folk som burde ha stoppet ham, endte med å samarbeide med ham. Takket være korrupsjonen, kunne han holde på som han gjorde.

– Han var en snill far og lærte meg verdier, men han praktiserte ikke disse verdiene utenfor hjemmet, sier han.

– Jeg føler jeg må si fra til unge mennesker som tror dette livet er gullkantet, avslutter han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober