Hopp til innhold
Quiz

Quiz: Kan du din barnelitteratur?

Hvor mye husker du fra det du leste som barn? Test dine kunnskaper!

1/10 Jonatan og Karl «Kavring» Løve

Brødrene Løvehjerte
Foto: SF Norge

Avslutt denne setningen fra Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte»: «Ellers er jeg ikke noe menneske, men...»

2/10 En giftig idé

Georgs magiske medisin
Foto: Quentin Blake (illustrasjon) / Gyldendal Norsk Forlag

Roald Dahl (1916 - 1990) har skrevet noen av verdens aller mest leste barnebøker, blant dem «Charlie og sjokoladefabrikken», «Mathilda» og «Georgs magiske medisin». Hvem er det som skal ha Georgs magiske medisin?

3/10 Frøken Detektiv og det store spørsmålet

Nancy Drew og Bess
Foto: Ole Kaland / NRK

Bøkene om Frøken Detektiv, som ble skrevet av et konglomerat av amerikanske forfattere under psevdonymet Carolyn Keene, gikk som en farsott fra 1930-tallet og langt utover på 1960- og 70-tallet. I hvilken by bor Nancy Drew?

4/10 «For deg som er glad i bøker»

Skjermdump fra God Bok
Foto: Skjermdump / NRK

NRK har en lang tradisjon som formidler av litteratur for barn og unge. Hvem ledet TV-programmet «God bok» etter Øyvind Blunk på 1990-tallet?

5/10 Gutten som overlevde

Harry Potter Diagon Alley
Foto: John Raoux / Ap

J. K.Rowlings bøker om Harry Potter er blitt en hel industri. Men når begynte det? I hvilket år kom den første Harry Potter-boken ut på norsk?

6/10 En mormor i livet

Mormor og de åtte ungene
Foto: Carl Christian Raabe

Anne-Cath. Vestly skrev om «Mormor og de åtte ungene», og hundre tusener av nordmenn ble på fornavn med familien. Men hva heter minstemann?

7/10 Bak landet ved bekken

Dustefjerten
Foto: Turi Frantze Lauenborg (illustrasjon) / Cappelen Damm

Forfatteren har fått både Kritikerprisen og Kulturdepartementets barnebokpris for denne serien. Hvem har skrevet bøkene om Dustefjerten?

8/10 Kven Eeg...?

Harald Rosenløw Eeg
Foto: Aschehoug

Harald Rosenløw Eeg skriver ungdomsromaner og film-manus. Han skrev også manuset til NRKs adventserie «Julekongen». Hvilken av disse bøkene er ikke skrevet av Harald Rosenløw Eeg?

9/10 Ung kjærlighet

Video msub070011_anneogjorgen
Foto: SF STUDIO

Hvilken norsk forfatter skrev barneboken «Jørgen + Anne = sant» i 1984?

10/10 Det godes ansikt

Aslan
Foto: Jack Kain / Unsplash

Flere generasjoner barn har latt seg forføre av «Narnia»-bøkene til C.S. Lewis. Hva heter løven i «Løven, heksa og klesskapet»?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Mer quiz?:

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)