Hopp til innhold

Dette skjer på Operaen lørdag 14. april

Når Operaen i Bjørvika fyller ti år, åpner NRK dørene til hele Norges operahus. Her er det som skjer på bursdagen, lørdag 14. april.

FØLG SENDINGEN LIVE: Opera minutt for minutt.

Da Stortinget bestemte at Den Norske Opera & Ballett skulle få sitt eget flaggskipbygg, var det en nesten 200 år gammel drøm som gikk i oppfyllelse.

Ti år etter byggets tilblivelse kan operaens forkjempere, som blant annet Edvard Grieg og Bjørnstjerne Bjørnson, juble i graven: med god hjelp fra staten, har opera og balett blitt en naturlig del av norsk kulturliv.

Hele Norge i Operaen pressebilde

ÅPNER OPP DØRENE TIL OPERAEN: Mikkel Niva, Ingrid Gjessing Linhave og Hans Olav Brenner skal holde festsending i Operaen, lørdag 14. april.

Foto: JULIA MARIE NAGLESTAD

På selve dagen blir det minutt-for-minutt-sending, festsending og live overføring av verdens mest spilte opera La traviata.

Lurer du på noe om opera eller ballett? Hvorfor synger de sånn som de gjør? Hva vil det si at operaen er et av verdens mest avanserte operahus? Hvorfor er operatradisjonen i Norge så ung egentlig?

  • Følg med på sendingen og chat med oss her, eller skriv på twitter, Facebook eller Instagram under emneknaggen #nrk_operaen.
  • Du kan også sende en mail til nrkopera@nrk.no.

Et utvalg av publikums respons og spørsmål vil bli sendt på TV-sendingen i løpet av dagen.

Dette er hva du kan oppleve gjennom dagen:

Operaen minutt for minutt

Hans Olav Brenner i Operaen
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Sakte-tv fra Operaen. Vises lørdag 14. april fra, kl 09:00 på NRK2

Mange har vært på taket, men få vet hva som skjuler seg under. Operaen i Bjørvika fyller 10 år, og vi inviterer hele Norge inn bak dørene og ser hva som skjer i dette mangfoldige huset - minutt for minutt - og følger forberedelsene til kveldens operaforestilling La Traviata. Programleder er Hans Olav Brenner.

Kl 09:30 Ring inn musikken

Mari Lunnan sender live fra Operaen i 3 timer, på NRK Klassisk.

Kl 13:30 Over 3000 korister synger «Slavekoret»

Kl. 13:30 skal vi ha et av verdens største kor på taket, som skal fremføre Giuseppe Verdis «Slavekor».

Kl 18:00 Festsendingen Hele Norge i Operaen

Ingrid i Operaen
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hele Norge i Operaen, vises lørdag 14. april fra, kl 18:00 på NRK1 & NRK2 og NRK TV

Vi inviterer til direktesendt talkshow fra foajeen i Operaen med gjester og innslag. Vi oppsummer historien om Operaen i Bjørvika - og ser på hva som har skjedd de 10 årene siden åpningen, og vi bygger opp til kveldens direkteoverføring av La Traviata. Programledere: Ingrid Gjessing Linhave og Mikkel Niva.

Publikum i salen er kun folk som aldri har vært i Operaen før!

Kommenterer La traviata live

Klassisk vorspiel
Foto: Anne Liv Ekroll

Programduoen Frode Larsen og Per Sundnes kommenterer La traviata live på nrk.no! Vi anbefaler å følge operaforestillingen på både NRK2 og nrk.no, samtidig. Second screen kan finnes her.

Kl 20:00 La traviata, del 1

La traviata 1.0 2018
Foto: Erik Berg / DNO&B

En av operahistoriens mest spilte operaer. Guiseppe Verdis flotte musikk satt til en historie som bygger på Alexander Dumas bok Kameliadamen. Hovedpersonen Violettas utrolig vakre - og sterke, arie, «Sempre libera!» – alltid fri!, løfter på mange måter temaet i operaen inn i vår tid. Operaen er regissert av Tatjana Gürbacka.

Kl 21:10 Festsending fortsetter

Talksowet i foajeen fortsetter med gjester og innslag!

Dagen avsluttes med direkte overføring av verdens mest spilte opera: Verdis La traviata, regissert av Tatjana Gürbacka.

Kl 21:30 La traviata, del 2

La traviata 2018
Foto: Erik Berg / DNO&B

Andre del av den kjente, sterke og vakre operaen av Guiseppe Verdi. Fra Operaen i Oslo.

Få også med deg:

Denne uka kan du også fråtse i eksklusive kulturprogrammer i NRK TV.

Olavs-oratoriet på NRK Klassisk

Slaget på Stiklestad
Foto: Akvarell, trolig fra 1859 / WIKIMEDIA COMMONS

Operaen setter i forbindelse med jubileet opp Ludvig Irgens-Jensens korverk «Heimferd», ofte kalt «Olavs-oratoriet» eller Norges nasjonaloratorium. Korverket ble først fremført i 1930. Verket går i Operaen i slutten av jubileumsuken, men vil bli tatt opp av NRK Klassisk søndag, for å så spille si sin helhet 24. april. Det kan høres i Marit Lunnans Musikkmosaikk kl 19:00

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober