Hopp til innhold
Kommentar

Tilliten til Svenska Akademien borte

Tilliten til Svenska Akademien er borte. Verdigheten har forlatt bygningen. Og nå kan bare kongen redde stumpene.

Sara Danius

MÅTTE GÅ 1: Sara Danius var første kvinne som ledet Svenske Akademien, og det ble granskingen av andres kvinnehistorier som ble hennes fall. Nå er hun presset til å gå av, og akademiet er i sin største krise siden dannelsen i 1786.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

I går satt det bare elleve medlemmer igjen rundt bordet i Svenska Akademien.

Det betyr en forsamling uten makt og myndighet. Det betyr en forsamling som ifølge sitt eget reglement ikke kan velge inn nye medlemmer.

Som heller ikke kan stemme over hvem som skal få Nobels Litteraturpris for 2018.

Det betyr dessuten at erkjennelsens time er kommet; I løpet av en liten uke ble et 230 år gammelt og særdeles godt omdømme totalt tilintetgjort. Tilliten til Svenska Akademien er borte. Verdigheten har forlatt bygningen. Og nå kan bare kongen redde stumpene.

Innhentet av den moderne tid

Det er tiden som har innhentet Svenska Akademien. Det måtte skje. Mens de fleste institusjonene i et sunt samfunn endrer seg med årene har Svenska Akademien ganske enkelt stått på stedet hvil.

Reglementet er nedskrevet av en konge i 1786. Fine saker den gangen, men totalt ufunksjonelt når akademiets indre liv møter virkeligheten anno 2018. Det er det som har skjedd nå.

Da Sara Danius torsdag kveld forlot rollen som leder og medlem av Svenska Akademien, så gjorde hun det fordi hun ikke var i stand til å løse opp i de flokene og de personlige motsetningene og beskyldningene som høylytt er blitt kringkastet av akademiets taushetsbelagte medlemmer i løpet av den siste uken.

Sara Danius måtte gå. Hun hadde flertallet mot seg. Men også Katarina Frostenson måtte gå. Forfatteren som siden 1992 har sittet på stol nummer 18 i Svenska Akademien.

Katarina Frostenson

MÅTTE GÅ 2: Katarina Frostenson ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i 2016.

Foto: Scanpix Denmark / Reuters

Uakseptabel oppførsel

Katarina Frostenson er gift med mannen som i flere måneder er blitt kalt «Kulturprofilen» i svenske medier. Hans navn er Jean-Claude Arnault.

I november i fjor sto 18 kvinner frem i Dagens Nyheter og anklaget ham for overgrep og seksuell trakassering. Trakasseringen skal ha foregått på hans og konas kulturscene - Forum. En scene som oppigjennom årene har fått betydelig pengestøtte, blant annet fra Svenska Akademien.

Mens lignende varsler tidligere er blitt lagt i glemmekurven av Akademiets ledelse, slo beskyldningene denne gangen ned som en bombe i Sverige.

Flere kunne i tillegg bekrefte Arnaults uakseptable oppførsel – blant dem medlemmers hustruer, døtre og sittende sekretær og leder, Sara Danius.

Det kom som en positiv overraskelse på det moderne Sverige da Sara Danius i november besvarte skandalen ved å invitere et advokatkontor til å gå Akademiets forhold til Arnault etter i sømmene.

I forrige uke var utredningen deres klar, og helvete brøt altså løs. På akademiets faste torsdagsmøte i forrige uke delte forsamlingen seg i to fraksjoner. Åtte forsvarte Frostenssons stol. Seks gjorde det ikke.

Fredag forlot Clas Østergren, Peter Englund og Kjell Espmark Svenska Akademien. Da var det 13 medlemmer igjen av et akademi som skal bestå av 18 stykker.

Ute av det gode selskap

Nå torsdag møttes forsamlingen igjen. Og nå snudde Katarina Frostensons tilhengere seg mot henne.

Få vet hvor mye Frostenson selv har visst. Men etter hvert er det kommet frem at «Kulturprofilen» notorisk har lekket hemmeligheten om nobelprisvinnernes navn. År etter år.

Jean-Claude Arnault er ingen populær mann i Sverige, og hans hustru er nå uten stol og uten plass i Svenska Akademien.

Antageligvis er de også snart uten mange av de privilegiene som følger i kjølvannet av å tilhøre det en gang så stolte svenske akademiet for språk og litteratur.

Kongen som redningsmann

Også var det kongen. Carl Gustav. Han har plutselig fått en betydelig rolle – som Svenska Akademien høye beskytter.

Etter at Nobelstiftelsen onsdag ettermiddag kom med en skarp advarsel til Svenska Akademien om at de må ta seg sammen, sier svenskekongen nå at akademiets regler må endres.

Ja. Det må de. Hvis ikke må Nobelstiftelsen raskt finne seg en annen samarbeidspartner som kan sikre at Nobelprisen også i fortsettelsen omtales som verdens viktigste.

Svenska Akademien handler om tradisjoner. Veldig lange tradisjoner. En av dem er at torsdagsmøtene avsluttes på den 300 år gamle restauranten Gyllene Freden.

I går kveld ble det ingen slik middag.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)