Hopp til innhold

Topper internasjonale podkast-lister

To døgn etter at samarbeidspodkasten til NRK og BBC ble sluppet, topper den listene i Storbritannia, og er på andreplass i USA.

Death in Ice Valley - podkast-logo

Podkasten «Death in Ice Valley» gjøre det godt internasjonalt. Podkasten er et samarbeid mellom NRK og BBC.

Det nesten 50 år gamle uløste gåten om hvem kvinnen som ble funnet død i Isdalen utenfor Bergen var, fascinerer mange. Podkastserien «Death in Ice Valley», som NRK har laget i samarbeid med BBC, topper onsdag kveld nedlastingslistene i Storbritannia og Australia, er på andreplass i USA, og tredjeplass i Canada.

– Dette er helt vilt. Vi har lagt ned mye arbeid i dette, og håpet at det skulle gå bra, sier den norske programlederen, NRK-journalist Marit Higraff.

Sammen med redaksjonen i Norge har hun jobbet i nesten to år med saken. Først på norsk, og så på engelsk sammen med BBC-journalist Neil McCarthy.

I 1970 ble en kvinne funnet død og sterkt forbrent i Isdalen ved Bergen. Politiet etterforsket saken, men fant aldri ut hvem kvinnen var. I mange år lå vevsprøver fra kvinnen på lager på Haukeland sykehus. Ved hjelp av disse har redaksjonen blant annet fått en fullverdig DNA-profil av kvinnen, og nye opplysninger fra kjemiske undersøkelser av tennene hennes som viser at hun mest sannsynlig kom fra Europa.

Programlederne for "Death in Ice Valley"

BBC-journalist Neil McCarthy og NRK-journalist Marit Higraff dro ut til Isdalen for å lage podkasten «Death in Ice Valley»

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Tar med lytterne ut

Trenden med podkaster som går inn i og forsøker å løse ekte kriminalsaker, er ikke ny. Det Higraff tror kan gjøre «Death in Ice Valley» så spesiell, er det at lytterne får bli med ut dit det faktisk skjedde. Mens andre podkaster gjerne er tatt opp i et radiostudio, dro de to programlederne ut.

– Vi tar med lytterne ut i det norske landskapet. Nettopp dette gjør historiefortellingen og lytteropplevelsen annerledes. Lytterne blir sugd inn i opplevelsen.

Higraff sier hun har fått tilbakemeldinger fra folk som i etterkant har søkt opp bilder av Isdalen for å bedre kunne se for seg hvor de har blitt tatt med.

Samarbeidet startet med nettartikkel

«Gåten i Isdalen» startet som et NRK-prosjekt på norsk, men etter hvert kom det reaksjoner of forespørsler fra andre land om saken.

En av henvendelsene kom fra en nettjournalist fra BBC World Service. Hun ble tatt med til Isdalen, og nettartikkelen hun skrev fikk såpass mye oppmerksomhet at Podkast-avdelingen i BBC kontaktet NRK for et samarbeid.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)