Hopp til innhold

Vil spille krigsspill foran Utenriksdepartementet

Multikunstneren Morten Traavik vil spille krigsspill på 7. juni-plassen i Oslo 1. mai, han skal bare en snartur til Dresden i Tyskland først, for å tre et kondom på en atomrakett.

Grensestolper utenfor UD

Prosjektet i Oslo heter BORDERLINES 3: KRIEGSPIEL og består av grensestolper fra den norsk-russiske, tidligere norsk-sovjetiske grensen i Sør-Varanger.

Foto: Montasje: Traavik.Info / Tor Jørund F.Pedersen

Vi kommer tilbake til raketten, den er en ny variant av et gammelt prosjekt og Morten Traavik har flere baller i luften.

Til akkompagnement av Kampen Janitsjar og artisten Moddi vil han spille en form for blindsjakk foran Norges utenriksdepartement 1. mai, for å minne om at nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Moskva, mistenkt for spionasje.

Kunstverket består av avlagte stolper fra den norsk-russiske grensen.

– Det som er litt spesielt, er at den som har hjulpet oss med å skaffe de stolpene, heter Frode Berg, sier Traavik. Han er en venn og samarbeidspartner for kunstneren.

– En bonde på sjakkbrettet

Men «Kriegspiel»tar ikke stilling til skyldspørsmålet, sier Traavik. Det handler om grenser og forskjellige former for sjakkspill.

– Jeg synes det er verdt å kommentere det iskalde politiske klimaet på denne måten. Forholdet mellom Russland og Norge og Russland og Vesten, sier han.

Morten Traavik

Multikunstneren Morten Traavik

Foto: Jørund F. Pedersen

Traavik ble kjent med Frode Berg da han var grenseinspektør. Han var sentral da kunstneren og festivalarrangørene «Pikene på broen» ville overta noen grensestolper fra den norsk-russiske, tidligere norsk-sovjetiske grensen i Sør-Varanger.

Da disse skulle skiftes ut i 2011, fikk regissør Morten Traavik og «Pikene på Broen» overta de gamle stolpene.

De ble stilt ut under festivalen Barents Spetakel, som arrangeres av« Pikene på Broen».

Frode Berg, i fengselet i Moskva, har følt seg trøstet av prosjektene og har sendt melding via familien.

Til Pikene på Broen!

«Kjære Pikene og mine venner. Familien har fortalt meg om åpningsseremoni og utstilling til årets festival. Dette gjorde meg selvfølgelig rørt. Det gir meg også ekstra styrke til å kjempe videre. Det er godt å ha dere å tenke på i tunge stunder. Hils også til Morten T.

Hilsen Frode.»

Frode Berg

Sjakk matt

Krigsspillet, som kan sees på 7. juni- plassen fra 1.mai, er en variant av blindsjakk der spilleren kan se brettet og sine egne brikker, men ikke motstanderen og dennes brikker. En voldgiftsdommer eller «førerhund» forteller spillerne om spillets utvikling, for eksempel når det er sjakk matt.

– For meg er det ganske åpenbart at Frode i denne sammenhengen er en bonde i et større sjakkspill, som spillerne, i alle fall på vår side av sjakkbordet, så langt har ofret med ganske lett hjerte, og det synes jeg er vel verdt å problematisere, sier Traavik.

Installasjonen skal stå til 25 mai, med mulighet for forlengelse. Kunstneren håper at de ansatte i Utenriksdepartementet, og publikum ellers, skal sende en tanke til en fengslet landsmann i Russland når de passerer plassen.

UD kommenterer ikke

Pressetalskvinne i Utenriksdepartementet Guri Solberg, sier dette om prosjektet:

– Oslo Kommune har gitt Morten Traavik tillatelse til å sette opp kunstprosjektet på 7. juni plassen. Det er ikke naturlig at UD kommenterer dette. Hun sier at hun heller ikke har noen kommentar til kritikken fra Morten Traavik.

– Det er ikke første gang han kritiserer UD, sier hun.

Så var det raketten i Dresden.

 Fra pårullingen av Honest John, Forsvarsmuseet 2010

Fra pårullingen av Honest John, Forsvarsmuseet 2010. Det er en tilsvarende rakett som skal settes opp i Dresden.

Foto: Arne Flaaten / F-Forsvarets forum

– Pussig nok skal jeg åpne et annet kaldkrigsrelatert prosjekt i Dresden. Jeg skal tre et sju meter langt kondom på en atomrakett fra den kalde krigen. Det skal jeg gjøre på Tysklands svar på Forsvarsmuseet, der det åpner en stor utstilling om krig og kunst, som dette verket er en del av, sier Morten Traavik.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober