Hopp til innhold

Mannen hennes ble hakket ihjel – hun fortsetter kampen

Mannen hennes ble hakket til døde av ekstremister for å ha publisert en bok, men enken Razia Rahman Jolly lar ikke det stoppe henne i å fortsette å drive forlaget han etterlot seg.

Razia Rahman Jolly sammen med ektemannen Faisal Arefin Dipan

Razia Rahman Jolly og Faisal Arefin Dipan var barndomsvenner og ble forelsket mens de studerte. Men for tre år siden ble Dipan drept av religiøse ekstremister.

Foto: PRIVAT

– Hans eneste drøm var å opplyse folk. Han var en bokorm. Det er slik jeg husker min Dipan, sier Razia Rahman Jolly til NRK. Hun er i Norge for å møte andre forleggere og forfattere.

Øynene hennes lyser opp når Rahman snakker om ektemannen. Man skulle nesten tro at hun fortalte om en mann som var i live, men det er ikke tilfellet.

Mannen til Rahman, Faisal Arefin Dipan, drev forlaget «Jagriti Prokashony» i Dhaka i Bangladesh. Gjennom forlaget ga Dipan mange nye forfattere en plattform. Han publiserte ofte bøker som fremmet frihet og sekularisme i Bangladesh. Men utgivelsen av den religionskritiske boken «Viruses og Faith» ble skjebnesvanger for han.

For nesten tre år siden brøt flere unge menn seg inn på kontoret hans og hakket ham til døde.

Razia Rahman Jolly

Razia Rahman Jolly går aldri noe sted uten å ha armbåndklokken til mannen sin på seg. Det får henne til å føle at mannen holder henne i hånden.

Foto: Iram Ansarsi / NRK

Rahman kan aldri glemme den dagen hun mistet sin bestevenn og livspartner.

– Jeg skjønte at han var død da jeg så ham. Han hadde ligget der i en time, han var tildekket av blod, forteller Rahman.

Rømmer landet

Drapet fikk mange forfattere, bloggere og forleggere til å frykte for livet og sluttet å skrive, andre søkte om politisk asyl i USA, Canada og Norge. Mange av vennene hennes og andre støttespillere av ektemannen vendte henne ryggen. Det var da hun bestemte seg for å fortsette forlaget hans.

– Dipans død måtte ikke være forgjeves. Det ble min personlige protest å drive forlaget videre, sier hun.

Å ytre seg politisk eller religiøst i Bangladesh er blitt en risikosport.
De siste årene har flere titalls forfattere, bloggere og journalister blitt utsatt for voldelige angrep fra ekstremistiske grupper.

I tillegg viser tall fra organisasjonen Reportere uten grenser at over 25 journalister og flere hundre bloggere ble straffeforfulgt ifjor, som følge av landets strenge lover.

Startet bokkafe

Dipanpur

I bokkafeen «Dipanpur» i Dhaka, er alle tingene som Faisal Arefin Dipan hadde på kontorplassen utstilt.

Foto: Privat

Etter mannes død har Rahmans forlag gitt ut over 100 bøker, men hun innrømmer at drapet på mannen har ført til at både hun og andre forleggere ikke lenger tør å gi ut bøker som kritiske til religion.

– Jeg må leve for barna mine, forklarer hun.

Hun mener bøker er det viktigste våpenet i kampen mot ekstremisme. Derfor har hun startet bokkafeen «Dipanpur» i mannens minne, i håp om å få flere barn og unge til å lese bøker slik at de ikke blir radikalisert.

Dipanpur

Barn i Dhaka kommer ofte innom Bokkafeen «Dipanpur» og leser bøker. Her er de i gang med å tegne under en kunstkonkurranse.

Foto: Privat

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober