Hopp til innhold

– Tårene mine bare trillet og trillet

NRK-Line klarte ikke å stoppe tårene da hun fikk se en død delfin, havhest og sel i vannkanten. Fuglens mage var full av små plastbiter.

Line Elvsåshagen

Line Elvsåshagen er programleder i Planet Plast. Hun synes det er trist å se hva plasten gjør med livet i og langs kysten.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

I NRK-serien «Planet plast» skal programleder Line Elvsåshagen finne ut hva hver enkelt av oss kan gjøre for at det skal bli mindre plast i havet.

Under innspillingen av serien ble Line ringt etter.

– De har sagt at det er funnet døde dyr i vannkanten i Oslofjorden på en strand på Nesodden. Jeg gruet meg til å se hva de hadde funnet, sier hun til NRK.

– Noe av det verste

Ved siden av delfinen, havhesten og selen var det store mengder plast. Delfinen hadde også plast rundt seg.

– Tårene mine bare trillet og trillet. Stranden var en kirkegård.

Død delfin og sel

Line finner en død delfin, sel og havhest på en og samme strand.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

Det var ikke lett å se hva dyrene hadde dødd av, men det viste seg at delfinen trolig hadde dødd av sykdom eller gått i et garn, mens selen hadde et par nylontråder i magen. I fuglen tøt det ut små plastpellets da de åpnet magen.

– Dette er noe av det verste som finnes. Jeg har funnet plastpellets i alle havhestene jeg har åpnet de siste åra. Havhest er den arten man kjenner til med mest plast i seg, sier marinbiolog Pia Ve Dahlen.

– Dramatisk

Plastpellets, eller «havfruetårer» som de også kalles, brukes i plastproduksjoner.

– Det ligger flere millioner av disse plastbitene langs norske strender. Jeg mener det er dramatisk. Du finner dem i fuglemager, og havhest spiser disse plastbitene. Men de klarer ikke å gulpe dem opp igjen. Plastbitene kan lett forveksles med store fiskeegg, sier Per-Erik Schulze.

Line Elvsåshagen og Pia Ve Dahlen

Sammen med marinbiolog Pia Ve Dahlen har Line sett på hva som er i magen på de døde dyrene. I havhesten er det mange små plastbiter.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

Han er marinbiolog i Naturvernforbundet, og har bidratt i rapporter om mikroplast for norske og utenlandske myndigheter.

Schulze sier det må bli enda strengere regler for utslipp og transport av plast.

– Jeg mener det rett og slett er slurv som gjør at så mye plast havner i naturen.

Harald Sørby, seksjonsleder i industri- og havavdelingen i Miljødirektoratet sier at de følger nøye opp med både anmeldte og uanmeldte tilsyn.

– Industrien har ikke lov til å slippe ut plastpellets, og må innrette seg slik at de ikke søler. Vi er tydelige i vår tillatelse at det ikke er lov å slippe ut plastpellets, sier han til NRK.

Line Elvsåshagen ble opprørt av det hun så på stranden.

Havfruetårer

Plastpellets blir funnet i hopetall langs norske strender. Et problem flere reagerer på.

Foto: Ingrid Skaare / NRK

– Jeg blir ganske sinna og så blir jeg trist. Dette skjer i Norge og vi forsøpler hjemmet deres mer og mer. Vi skjønner likesom ikke at plasten som forsvinner fra oss, havner i magen og kjeften på dyr.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet 0.0 tonn plast i havet. Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet0,0 tonnplast i havet

Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Ta quizen og redd hvalen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)