Hopp til innhold

Opplever du livet som vanskelig? Her er tegnene på at du bør få hjelp

– Opplever du langvarig depresjon eller gjentagende selvmordstanker, er det viktig å søke hjelp, sier psykologspesialist.

Deprimert

LIVSKRISE: Ikke vær redd for oppsøke hjelp når livet er tøft. Sliter du med vonde tanker over tid, er det viktig å dele det med noen du stoler på. Illustrasjonsfoto.

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

– Selvmordstanker kan være alt fra en «flyktig» tanke om døden som en mulighet, til helt konkrete tanker om at «dette vil jeg ikke lenger».

Fredrik Walby

Fredrik A. Walby er psykologspesialist og forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging.

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Hvor vanlig selvmordstanker er, avhenger derfor av grad og definisjon, sier psykologspesialist Fredrik A. Walby.

Han forteller at noen vil oppleve selvmordstanker i forbindelse med en livskrise eller depresjon.

– De fleste er deprimerte én eller flere ganger i livet. Og ved depresjon vil mange ha selvmordstanker. Men du skal ikke gå med slike tanker over tid, sier han.

Her er rådene som deg som opplever livet som vanskelig:

1. Søk hjelp ved langvarig depresjon

Deprimert

TEGN PÅ DEPRESJON: Det er helt normalt å ha en dårlig dag. Men går det utover din daglige funksjon og livskvalitet, kan det utvikle seg til sykdom. Illustrasjonsfoto.

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Walby forteller at de vanligste tegnene på depresjon er å miste energi og interesse. Ting gir ikke lenger mening. De som er deprimerte vil gjerne trekke seg tilbake fra sosialt liv, spise og sove dårlig.

– En plutselig endring i hvordan du har det, eller oppfører deg, kan være et tegn på depresjon. Opplever du langvarig depresjon eller gjentagende selvmordstanker, er det viktig å søke hjelp, understreker han.

Så hvor går grensen mellom en «dårlig periode» og en depresjon?

– Å være trist og sur er like normalt som å være glad, men om det beslaglegger mye tid og krefter, kan det utvikle seg til depresjon, forklarer Anne Kristine Bergem, psykiater og universitetslektor ved OsloMet.

Oppleves det belastende over tid, bør du oppsøke hjelp.

– Husk at det finnes behandling, og at du kan bli helt bra av depresjon, sier hun.

2. Vær oppmerksom på reaksjoner etter alvorlige hendelser

Bekymring

OPPLEVES VANSKELIG: For noen kan tap av jobb, penger, nære personer eller anseelse føre til en livskrise. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Ekspertene forteller at selvmordstanker som ikke kommer i forbindelse med depresjon, ofte handler om alvorlige hendelser, for eksempel at du plutselig mister noe som er viktig i livet.

– Belastende hendelser i livet, som skilsmisse, tap av jobb og økonomiske problemer kan være utløsende årsak.

Mangel på mening med livet, kan også øke risikoen:

– Mange unge opplever eksistensiell krise om de ikke aner hva de vil med livet sitt. Dette forsterkes når alle vennene reiser bort for å studere, forklarer Bergem.

I tillegg har noen underliggende psykiske problemer, mens andre har hatt et vanskelig liv.

– Overgrep og traumer er risikofaktorer. Men det er ingen garanti for å ikke oppleve vanskeligheter om du tidligere har hatt et godt liv. For noen vil problemene komme uten noen bestemt ytre årsak, understreker Walby.

3. Ikke vær redd for å bli avvist

Søke hjelp hos fagfolk

TA KONTAKT: Det er vanskelig å komme ut av livskriser på egen hånd. Det å snakke med noen vil lette på trykket. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Er livet vanskelig? Ikke vent med å søke hjelp. Kontakt med andre mennesker har stor betydning når livet er vanskelig.

– Rådet er å snakke med en person du stoler på, og helst på et tidlig tidspunkt. Ikke vent til du har det så fælt at døden fortoner seg som det beste alternativet, sier Bergem.

Både fastlege og distriktspsykiatrisk senter kan hjelpe. Ikke gi opp om du ikke får hjelp av den første fagpersonen du møter.

– Ikke vær redd for å bli avvist. Ta en sjanse, det betyr ikke at hele verden er avvisende. Og vit at du ikke er alene. Det er mange som sliter med livene sine, sier hun.

At det er lurt å dele sine bekymringer, bekreftes av Walby.

– Men at du tenker på selvmord, betyr ikke at du står på terskelen, eller at du planlegger det. Samtidig kan det skje veldig fort. Har tankene «satt seg fast», trenger du absolutt hjelp. Er det akutt, må legevakt kontaktes, fastslår han.

4. Styrk den psykiske helsen

Natur

FRISK LUFT: Prøv å få litt dagslys i øynene hver dag, selv om det ikke er lystbetont å komme seg ut av døra. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Psykiater Anne Kristine Bergems råd for å forebygge depresjon er å sørge for en fast døgnrytme, spise regelmessig og helst få 30 minutter om dagen med fysisk aktivitet.

– Prøv og kom deg ut, selv om det ikke oppleves lystbetont. Tenk at å få litt daglys i øynene står på timeplanen hver dag. Ikke ha for store mål, litt aktivitet er bedre enn ingenting, sier Bergem.

Har du det tøft og isolerer du deg, blir det lett en ond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av.

– Mangel på søvn og problemer med rus kan gjøre det ekstra vanskelig, opplyser Walby.

Mens mellommenneskelig kontakt virker positivt, kan sosiale medier kan gjøre ensomheten tydeligere:

– Ser du på andres vellykkethet, kan følelsene ta overhånd. Da bør du spørre seg selv om det er sannsynlig at alle disse menneskene lever lykkelige liv? Eller viser de bokstavelig talt frem solsiden? Begrens bruken av sosiale medier om det gjør deg nedfor, råder Bergem.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)