Hopp til innhold

Slik kan du enkelt spare skattekroner

Hele 70 prosent gjør ingen endringer i skattemeldingen. Her er ekspertenes råd for å få igjen mest mulig.

Dette kan du spare på fradrag

– For hver tusenlapp du klarer å få i fradrag går 240 kroner rett i lomma di, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

– Ikke la «skattemeldingsangsten» gjøre at du går glipp av mye penger, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan.

Forbrukerøkonom i Nordea

Forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan håper at «skattemeldingsangst» ikke gjør at folk går glipp av mange penger.

Foto: Nordea

4. april fikk nesten fem millioner skattytere vite om de fikk igjen på skatten. Nå starter jobben med å sjekke at tallene stemmer og å se om det er mer penger å spare.

Reitan råder alle til først å sjekke at de forhåndsutfylte tallene stemmer. Årsoppgaven fra eksempelvis arbeidsgiver, barnehager og banker en god kilde til dette.

– Du har plikt til å sjekke at tallene stemmer, og kan få straffeskatt i ettertid dersom noe er feil, sier Reitan.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

– Ikke gi bort pengene dine til staten, råder forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Foto: DNB

Deretter råder hun alle til å sjekke fradragspostene nøye.

– For hver tusenlapp du klarer å få i fradrag går 240 kroner rett i lomma di. Dette er dine penger, ikke gi dem til staten, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Her er forbrukerøkonomenes tips til fradrag man bør sjekke nøye:

1. Boliglån

Har du boliglån sammen med partneren din, er det viktig at dere fordeler gjelden likt mellom dere. Særlig gjelder dette samboere, der rentene ikke blir regnet sammen slik som er vanlig for gifte par.

– Vi ser at mannen er hovedlånetager ved 70 prosent av alle boliglån, og dermed kan kvinner i et samboerforhold gå glipp av viktig skattefradrag på gjeldsrentene, sier Silje Sandmæl.

– Selv om man er gift kan det også være lurt å fordele gjelden rettferdig etter hvordan man betjener lånet. Det er ikke gitt av gifte har felles økonomi, sier Reitan.

Dessuten kan man få fradrag for refinansiering av lån og utgifter som for eksempel takstmann, tinglysningsgebyr og omkostninger tilknyttet dette.

2. Foreldrefradrag

Har du barn under 12 år kan du fylle opp foreldrefradraget med opptil 25.000 kroner for det første barnet og 15.000 kroner for hvert av de resterende barna (post 3.2.10).

Barn som leker

Har du barn under 12 år, har du rett på foreldrefradrag.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

– I skattemeldingen er utgifter til skolefritidsordning (SFO) og barnehage allerede fylt ut, men hvis du ikke har fylt opp potten kan du legge til flere utgifter som barnevakt, dagmamma, fritidsaktiviteter i SFO-tiden og reisevei til og fra disse hvis det er en omvei til jobb, forteller Sandmæl.

Hun sier at mange glemmer denne posten fordi det allerede står et beløp der.

På Skatteetatens hjemmesider kan man få hjelp i fradragsveilederen.

3. Reisefradrag

Alle som har mer enn 64 kilometer tur-retur i reisevei til jobb kan få reisefradrag (post 3.2.9).

Tog på vei mot Nydalen.

Husk og sjekk om du har jobbreisevei på mer enn 64 kilometer tur-retur.

Foto: Hans Petter Berge Hammersmark / NRK

– Det er mange som tenker at de ikke har krav på reisefradrag fordi de sykler eller sitter på med noen andre til jobb, men det er avstanden og ikke de faktiske utgiftene som teller, sier Sandmæl.

Fradraget gis for kostnader som overstiger 22.000 kroner og opptil 97.000 kroner. På Skatteetatens nettsider ligger en kalkulator som hun anbefaler å bruke.

4. Utleie av bolig

– Dersom du har leid ut bolig som utgjør mer enn 50 prosent av boligens verdi og inntektene overstiger 20.000 kroner, må du rapportere det inn (skjema RF-1189), sier Reitan.

Men også her er det mange fradrag man kan spare penger på (post 2.8.2).

– Du kan trekke fra kommunale utgifter og utgifter til vedlikehold, forsikring, festeavgifter, møbelslitasje, reiser i forbindelse med visning og strøm hvis det er inkludert i leien, sier hun.

Du kan få fradrag dersom du leier ut boligen din.

Du kan få fradrag dersom du leier ut boligen din.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)