Her er du: NRK.no > Lukket > forfall
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Et historisk eksperiment
Vi har sett på forsknings-eksperimentet Forfall i et historisk perspektiv.

Allerede før de store oppdagerne oppdaget verden, kastet nordmenn seg i spinkle trebåter og la uredde ut på havet og seilte til Island, Grønland og like til Vinland i vest.

Fra berserk til helgen

Før han døde som heilag-Olav i slaget på Stiklestad rakk Olav Haraldsson å reise i viking som hedning. Hans største bragd fra denne tiden var å rive ned London Bridge ved årers kraft (de dro den over ende med langskip). Senere kom Olav Trygvason og kristnet oss før Harald Hårfagre endelig samlet oss til ett rike. En nasjon var født.

Mot tinder og nye horisonter

Sportsmann, forsker og klesdesigner Nansen tok opp tråden etter Vikingene og dro nordover med skipet Fram for å utforske isødet. Amundsen på sitt hold dro som førstemann til sydpolen og plantet det norske flagg der. (Amerikanere måtte helt månen for å slå den!) Heyerdahl seilte på skremmende spinkle flåter på kryss og tvers av verdenshavene. Arne og Arne besteg de høyeste topper. Alle beveget de seg mot grensen av det suicidale, men aldri over.

Fra null til gull


Sondre fra Telemark viste oss at frykten er vår venn da han satte utfor de bratteste bakker og heng. Birger Rud, Kuppern og Hjallis er alle fordums storheter vi er stolte av å dele fedreland med. Med brukket stav og null poeng i Melodi Grand Prix har vi karret oss frem til målstreken hver gang. They said we couldn't do it, so we did it! (motto for OL på Lillehammer). Det er nettopp denne innstillingen som har fostret disse hjemlige helter, og la oss ikke glemme Dæhlie, Koss og Christer Falch. Nå vil forsøksperson Kristopher Schau la seg sperre inne i en uke og utsette seg for de største påkjenninger den menneskelige kropp og sjel kan tåle. I djervhetens ånd.

Protokollført av S. Stoveland, NRK Upunkt


Publisert 10.09.2001 18:32 - Oppdatert 24.10.2001 11:07


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Prøv 3P, du også
Test dine musikkkunnskaper i 3P-quizen. Ny Quiz hver eneste ukedag!


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Kyrre
kyrre til forside 150x80
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no