Her er du: NRK.no > Lukket > forfall
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Forfall – kulturkommentar
Sosialantropologisk vurdering av forfall-prosjektet og Kristopher Schau.

Kristopher begynner sin reise med utgangspunktet litt over det normale. Han får et lite hopp på barometeret i det han donerer sin kropp og sjel til forskningen.

Forfall er resultatet av en visjon der hensikten er å sette et kritisk søkelys på det moderne samfunnet – et samfunn hvor den ytre framtoning har fått større verdi enn den indre. Grunnet dette samfunnskritiske prosjektet må vi helt i starten gi Kristopher et lite oppsving påkulturbarometeret.

€ Kristopher vil gjennomgå en overgangsrite – dette kan deles i 3 faser – atskillelse, liminalitet og reintegrasjon. Slike faser eksisterer i alle samfunn. Eksempler kan være fødsel, pubertet, bryllup, omskjæring og begravelser.

€ Atskillelsen kjennetegnes ved at Kristopher forflytter seg fra et fast punkt – en normaltilstand i den sosiale struktur – til noe ukjent.

€ Kristopher går inn i en liminalfase når bruddet er gjennomført. Liminalfasen er en tvetydig mellomfase hvor Kristopher står utenfor samfunnet og i en viss forstand utenfor selg selv – dette fordi hans tilstand blir unormal. Transformasjonen handler om å være litt av begge deler og ingen av delene samtidig. Han har en unik mulighet til å betrakte seg selv og sitt samfunn utenfra – noe som gjør denne tilstanden farlig både for ham selv og samfunnet. Samfunnet kan risikere at Kristopher retter seg mot det og tar avstand fra dets sentrale verdier, mens Kristopher selv risikerer å bli hjemløs og normløs (anomisk). Denne vanskelige liminaliteten er nødvendig for å ”vaske bort” hans tidligere statuser – slik at han gjøres klar til å gjenfødes som en ny person.

€ Reintegrasjonen skjer ved at Kristopher vender tilbake som en ny person til den sosiale struktur. Om han gjenintegreres som en god eller dårlig person gjenstår å se. Følg med!

Utarbeidet av Kulturterapeutene


Publisert 02.11.2001 14:28 - Oppdatert 03.11.2001 05:01


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Prøv 3P, du også
Test dine musikkkunnskaper i 3P-quizen. Ny Quiz hver eneste ukedag!


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Kyrre
kyrre til forside 150x80
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no