Ostekake fra 1700-tallet

Ostekake i porsjonsformer.

Foto: NRK

1700-tallets ostekake

Ostekake har eksistert i mange hundre år. Lag en på ekte 1700-tallsvis.

Slik gjør du

Bland 5 liter melk med 1 ts løpe, bland det forsiktig med en sleiv. Varm blandingen opp til 37° C. Legg et klede over til du ser det begynner å klumpe seg. Skum vekk mysen på toppen med en skål. Legg klumpene over i en sil eller klede og la det renne av.

Pisk fløte, smør, egg og korinter inn i osteblandingen. Smak til med nellik, muskatnøtt, sukker og rosevann. Rør godt sammen.

Paideig

Ha melet i en bolle. Del smøret i terninger og smuldre det forsiktig i melet. Prøv å holde smøret og deigen kald slik at ikke smøret smelter. Når smøret og melet er smuldrete som havregryn, tilsett vann 1 ss av gangen til du har en deig som du kan kna.

Trykk deigen ut i bunnen av en form og forstek bunnen til den er gylden. Fyll paien og stek den til fyllet har satt seg som en pudding.