Chili Con Carne
Foto: Marie Melgård / NRK

Chili con carne fra Lise Finckenhagen

Oppskrift på grytematen du gjerne kan lage dagen før den skal spises.

Slik gjør du

Rens løk og paprika. Skjær paprikaene i biter og finhakk løk, hvitløk og chili. Bruk en romslig gryte eller kasserolle og fres løk og hvitløk mykt i olje. Tilsett chili, kummen og kanel.

Ha i kjøttet og fres videre til kjøttet er brunet. Tilsett paprika og aprikoser, og fres alt sammen et par minutter.

Rør inn tomatpure, og tilsett knuste tomater og væske. Smak til med litt salt, legg på lokk og la det hele putre en times tid eller til kjøttet er mørt. Ha i bønnene mot slutten av koketiden.

Juster smaken med salt og pepper. Server med godt brød, salat, tortillas, yoghurt naturell og/eller guacamole.

Tips

Gryten kan også smakes til med sjokolade, da må du bruke veldig mørk sjokolade, minimum 70 % kakaoinnhold.

Lager du chili con carne for familien kan det være greit at den ikke er så veldig sterk. Lag en pasta av hvitløk, chili, spisskummen og frisk koriander ved å morte det sammen.

Da kan alle justere sin egen porsjon til den styrken de foretrekker. Lag gjerne chili con carne dagen før den skal serveres, smaken blir bare bedre.

Vin

Ole Martin Alfsen, kokk og vinkelner, anbefaler følgende viner til chili con carnen i 2007:
10256 Woolundry Rd. single Vineyard Cabernet Sauvignon 2006
Loom Wine, Victoria, Australia.
Kr 94,90 (Distriktssortiment)

55117 Nero d'avola 2006
Vign. Zabù, Sicilia, Italia.
Kr 99,90 (Bestillingsutvalg)

Kilde: Lise Finckenhagen