skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Kiss

Kiss: Vokalist Paul Stanley. Foto: Kissonline.com.
Kiss: Vokalist Paul Stanley. Foto: Kissonline.com.
Et av tidens største musikalske fenomener var i ferd med å takke for seg. Men har nå bestemt seg for å fortsette. Kiss var bandet som fikk sin popularitet til dels gjennom å sjokkere, og dels gjennom å lage fengende glamrock.

Publisert 20.06.2001 21:52. Oppdatert 28.03.2003 12:28.
Av Jørn Gjersøe, nrk.no/musikk.

Se: Flere bilder av Kiss


Det var bassist Gene Simmons og gitarist Paul Stanley som opprinnelig var hjernene bak bandet Kiss. Begge var tidligere medlemmer av New York-bandet Wicked Lester, og hentet inn trommeslager Peter Criss etter å ha sett hans ”arbeid utføres”-annonse i Rolling Stone. Gitarist Ace Frehley kom også etter hvert til, etter at bandet hadde satt inn en annonse under ”gitarist søkes” i avisa ”The Village Voice”.

Forbildene

Kiss: Bassist Gene Simmons. Foto: Kissonline.com.
Med skrekkrockeren Alice Cooper og glambandet New York Dolls som noen av forbildene for bandet, ble Kiss et av de mest populære fenomenene blant amerikanske tenåringer på 70-tallet. Og det var blant annet det fantastiske og teatralske sceneshowet og sminken som fikk så mange ungdommer til å gå fra konseptene. Bandet var mildt sagt innovative og banebrytende når det kom til effekter som røyk, bomber, lyssetting, blodgulping og ildspytting på scenen. En mengde effekter som først og fremst appellerte til fantasien til publikummet deres.

Hardt arbeidende

Men Kiss var ikke bare ytre staffasje. Kiss var også hardt arbeidende musikere - ikke mer enn middels gode teknisk, men med en tro på seg selv som få andre. De
Kiss: Gitarist Ace Frehley. Foto: Kissonline.com.
skulle etter hvert sette standarden for andre band i samme genre mange tiår etter.

Første konsert

Kiss hadde sin første konsert på Manhatten i 1973. To uker etter hadde de skrevet under for plateselskapet Casablanca. I februar 1974 kom debutalbumet ”Kiss”. Innen utgangen av april i 1975 hadde bandet gitt ut hele tre album og turnert USA på kryss og tvers. Fan-skaren bare økte.

Det var med bandets fjerde album – en konsertplate som heter ”Alive!” utgitt høsten 1975 – at den virkelige suksessen skulle begynne å komme. Denne plata klatret helt inn på topp 10-lista over mest solgte album. Singelen ”Rock ’N’ Roll All Nite” klatret til en 12. plass.

Den beste?

Kiss: Trommis Peter Criss. Foto: Kissonline.com.
Til dags dato er det mange som hevder deres neste plate er deres beste. Destroyer kom i mars 1976, og var det første som solgte til platina, og var også den første plata med en topp 10-single – nemlig trommis Peter Criss’ ballade ”Beth”.

I 1977 ble Kiss kåret til det mest populære bandet i USA. Kiss-revolusjonen var et faktum, og de kommersielle kreftene bak bandet visste å utnytte situasjonen. Markedet ble overlesset med effekter fra tegneserier og flipperspill til sminke, masker, brettspill og filmen ”Kiss meet the phantom of the park”.

Over en million medlemmer

Et av triksene for å holde på mystikken rundt Kiss var at bandet aldri viste seg offentlig uten å være sminket. På et tidspunkt hadde fanklubben ”Kiss Army” over en million medlemmer. Men ingenting vokser inn i himmelen, og gruppa møtte toppen av sin popularitet i 1978, da alle fire medlemmene av bandet gav ut hver sin soloplate.

Carr overtar etter Criss

I 1979 kom albumet ”Dynasty”, som ble nok en platina-selger. Dette var det siste albumet trommeslager Peter Criss ble med på. Han forlot gruppa i 1980. Samme året kom plata ”Kiss Unmasked”, med studio-trommis Anton Fig bak batteriet. Det var imidlertid Eric Carr som skulle bli den permanente avløseren etter Criss. ”Unmasked” var den første plata siden ”Destroyer” som ikke hadde solgt til platina.

Kommersiell nedtur

Den kommersielle nedturen fortsatte på plata ”Music from the Elder”, som opprinnelig var ment som soundtracket til en ny Kiss-film. Filmplanene ble imidlertid skrinlagt, noe som vel ødela noe av helhetsinntrykket som var ment for plata. ”Music from the Elder” er imidlertid en av gruppas mest undervurderte verk hva gjelder musikalitet.

Gitarist Ace Frehley forlot bandet etter utgivelsen av denne plata, og ble erstattet med Vinnie Vincent i 1982. Hans første bidrag ble på plata ”Creatures of the night” fra 1982. En plate som gjorde det bedre salgsmessig, men ikke som de gamle storheter.

Maskene faller

Kiss begynte å lukte lunta, og fant ut at det kanskje var påtide med en forandring. Dermed kastet de maskene, bokstavelig talt, på albumet ”Lick it up” som kom i 1983. Dette fikk den effekten bandet ønsket på publikummet, og plata ble den første på fire år som solgte til platina.

Oppturen fortsetter

Oppturen fortsatte med ”Animalize”-albumet som kom ut i 1984, og gruppa hadde igjen klatret opp på tungrocktronen. Etter dette albumet forsvant gitarist Vinnie Vincent fra bandet og ble fort erstattet av Mark St. John, som også fort måtte gi seg, da det viste seg at han hadde en uhelbredelig sykdom. Bruce Kulick ble bandets nye solo-gitarist i 1984.

Forever

Resten av tiåret fortsatte Kiss å gi ut plater som solgte godt, og suksessen kulminerte med balladen ”Forever”, som ble bandet største singlesuksess siden ”Beth”.

I 1990 hadde Kiss planlagt å spille inn et nytt album med bandets gamle produsent Bob Ezrin, da Eric Carr måtte trekke seg fordi han hadde fått kreft. Han døde i november 1991, 41 år gammel. Eric Singer overtok trommestikkene og bidro på plata ”Revenge” fra 1992 – det første studioalbumet på tre år. Plata solgte til gull.

Avsluttende turné

I 1993 kom konsertplate nummer tre i ”Alive III”. Den solgte godt, men ikke i nærheten av hva de to foregående hadde gjort. I 1996 ble det gjenforening av de fire originalmedlemmene og turne med det opprinnelige sceneshowet og med sminken på plass igjen.

Turneen var – på verdensbasis - en av de mest populære i 1996. Og i 1998 gav de fire gjenforente medlemmene ut albumet ”Psycho Circus”.

Den avsluttende turnéen for bandet ble så populær at bandet bestemte seg for å fortsette. Høsten 2003 legger bandet på ny ut på veien, denne gangen sammen med Aerosmith.

År Tittel Plateselskap
1974 Kiss Casablanca
1974 Hotter than hell Casablanca
1975 Dressed to kill Casablanca
1975 Alive! Casablanca
1976 Destroyer Casablanca
1976 Rock and Roll over Casablanca
1977 Love Gun Casablanca
1977 Alive II Casablanca
1978 Peter Criss Casablanca
1978 Ace Frehley Casablanca
1978 Gene Simmons Casablanca
1978 Paul Stanley Casablanca
1979 Dynasty Casablanca
1980 Kiss Unmasked Casablanca
1981 Music from 'The Elder' Casablanca
1982 Killers Polydor
1982 Creatures of the Night Casablanca
1983 Lick it Up Mercury
1984 Animalize Mercury
1985 Asylum Mercury
1987 Crazy Nights Mercury
1989 Hot in the shade Mercury
1992 Everytime I Look at You Mercury
1992 Domino Mercury
1992 Revenge Mercury
1993 Alive III Mercury
1996 MTV Unplugged (live) Mercury
1997 Carnival of Souls: The Final Sessions Mercury
1998 Psycho Circus Mercury
2000 Alive IV Polygram
LENKER
Kiss Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Kiss (20.06.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KISS

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no