skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

U2

Stadionrockere med et brennende politisk budskap. U2 er et av verdens viktigste band.

Publisert 25.06.2001 13:48. Oppdatert 14.03.2003 13:33.
BILDER: BILDER: U2

Dublin 1976: 15 år gamle Larry Mullen Jr. henger opp en lapp på skolen sin og lurer på om noen vil være med å danne et band.

U2 er Larry Mullen Jr. (trommer), Bono (sang), Adam Clayton (bass) og The Edge (gitar)

Platekontrakten

Bono (Paul Hewson), The Edge (David Evans), Adam Clayton og Dick Evans svarte på annonsen, og sammen dannet de gruppa ”Feedback”. Året etter skiftet de navn til ”Hype”, og like etter det forlot David Evans gruppa til fordel for et annet band – ”The Virgin Prunes”. Etter dette forandret de navnet til U2.

Med Bonos skarpe og kraftfulle stemme, og The Edge’s luftige og effektbaserte gitarlyd fant de fort sin egen stil. I 1980 fikk de platekontrakt hos Island Records, og da kom debutalbumet ”Boy”.

Edge og Bono i de gode gamle dager.

Rockere med budskap

U2 fikk etter hvert mye oppmerksomhet – både for sitt spesielle lydbilde, men minst like mye for holdningene sine. De framsto som et kristent band med et budskap, og de var ikke redde for å dele meningene sine med publikum.

Høsten 1981 kom oppfølgeren ”October”, og med denne plata begynte de å få stor oppmerksomhet i England. Plata kom seg til slutt opp på 11 plass på de engelske hitlistene.

Gjennombruddet

Det store gjennombruddet kom i 1983 i form av albumet ”War”. U2 var ikke lenger bare kristne rockere på korstog. De hadde også et brennende politisk budskap. Plata toppet listene i England, og den fikk dem også inn på store arenaer i USA.

Senere samme år holdt de en konsert på Red Rock Amfiteater i Colorado. Bono marsjerte over scenen med et hvitt flagg samtidig som ”Sunday Bloody Sunday” tordnet ut fra høytalerne – et monumentalt øyeblikk som er veldig beskrivende for bandets tidlige karriere. Konserten ble gitt ut både som EP og video med tittelen ”Under A Blood Red Sky”. U2s brennende politiske standpunkter gav bandet en integritet og kraft som ingen andre kunne måle seg med.

I 1984 kom plata ”The Unforgettable Fire”. Singelen ”(Pride) In The Name Of Love” var en hyllest til Martin Luther King Jr., og for første gang var de inne på den amerikanske topp 40 lista.

Størst og viktigst

Da de ga ut plata ”Wide Awake In America” i 1985 var de godt etablerte, og ble av mange regnet for å være det største og viktigste rockebandet på 80-tallet. Men de var fortsatt ikke superstjerner – Det ble de først i 1987, da de ga ut legendariske ”The Joshua Tree”.

Albumet havnet rett på førsteplass – både i England og USA, og innen 28 timer hadde de solgt til platina. Med sanger som ”With og Without You, “I Still Havent Found What I’m Looking for” og “Where The Streets Have No Name” skaffet de seg tilhørere verden over.

Det påfølgende albumet ”Rattle & Hum” var resultatet av en dokumentar de lagde om seg selv under den amerikanske turneen etter ”Joshua Tree”. Den ble gitt ut både som plate og film, og selv om den solgte bra ble den ikke tatt like godt imot av kritikerne. ”Rattle & Hum” var en annerledes plate, kraftig inspirert av amerikansk soul, blues og country. Etter dette albumet tok de seg en pust i bakken, og det var stille rundt U2 i et par år.

Adam Clayton.

Ny stil

I 1990 var de tilbake med et nytt album: ”Achtung Baby”. De hadde endret stil, og framsto som råere og tøffere enn noensinne. Plata hadde en mer elektronisk sound, og de flørtet med elektroniske rytmer og et mer støyende arrangement. De var ikke lenger snille kristne rockere; de var superstjerner – og de visste det. Det eneste som ikke hadde forandret seg var det sinte politiske engasjementet i sangene. På spørsmål om hva som hadde skjedd med dem svarte Bono: ”You didn’t like me when I was me, so I became someone else”.

”Achtung Baby” ble fulgt opp med de voldsomme turneene Zoo TV og Zooropa. Dette var grasiøs stadionrock med gigantiske scener og et velsmurt multimedieshow.

Under disse turneene brukte bandet to dager på å spille inn ei ny plate – Zooropa. Denne fikk blandede kritikker, og ble av mange oppfattet nesten som en kuriositet.

Nedtur

I 1997 kom plata ”Pop”, også denne var inspirert av dance og techno. Det var likevel et rockealbum, og The Edge hadde fortsatt sin markante gitarlyd. U2 virket mindre inspirerte på dette albumet, og det fikk ganske lunkne kritikker.

Tilbake til røttene

I 2000 var U2 tilbake, og nå var de på vei tilbake til røttene sine. Plata ”All That You Can’t Leave Behind” var et rendyrket rockealbum. De teknologiske rytmene var borte, og tilbake sitter et knippe gode melodier som får tankene tilbake til tidligere plater som ”Joshua Tree” og ”Rattle & Hum”. Inspirasjonen var tilbake, og Bono virket mer engasjert og inspirert enn på lenge. Plata fikk gode kritikker, og i etterkant la U2 ut sin verdensomspennende ”Elevation Tour 2001”. Andre del av turneen ble avsluttet på hjemmebane med to konserter på Slane Castle foran 80.000 25. august og 1. september. Konserten var spesiell med tanke på at Bonos far døde rett før. U2 kom tilbake til Slane Castle 20 år etter de spilte support for Thin Lizzy der og 17 år etter de spilte inn platen "The Unforgettable Fire" i slottet.

U2 er fortsatt ett av verdens viktigste rockeband. De har gjennom hele karrieren vist et sterkt politisk engasjement, og de hører fortsatt hjemme på store stadioner – foran et femsifret antall tilskuere.

Av Roy Strømsnes

U2 Diskografi:

1980: Boy
1981: October
1983: War
1983: Under A Blood Red Sky
1984: Unforgettable Fire
1985: Wide Awake In America
1987: Joshua Tree
1988: Rattle & Hum
1991: Achtung Baby
1993: Zooropa
1997: Pop
1998: Best Of 1980 – 1990
2000: All That You Can’t Leave Behind
2002: Best Of 1990 - 2000

LENKER
U2 Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: U2 (25.06.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM U2

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no