skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Erik Faber

Erik Faber (Foto: Sony)
Erik Faber (Foto: Sony)
Erik Alfred Faber-Swensson, norsk pop-artist, f. 1977. Oppr. fra Kristiansand, bosatt i Oslo.

Publisert 09.01.2004 14:14. Oppdatert 26.03.2004 13:30.
Av Rune Johansen.

Erik Alfred Faber-Swensson ble født 16. mai 1977 i Kristiansand. 14 år gammel kjøpte han seg en gitar og begynte å lage låter. Tidlig på 90-tallet var Grunge populært også i sørlandsidyllen og favorittbandene var Pearl Jam, Soundgarden og Alice In Chains.

I bandet Pale fikk Erik Faber sitt første møte med norske hitlister i form av NRKs Sørlandstoppen. Tiden med Pale varte fra Faber var 16 til 22 år, og solo-karrieren tok form.

Audioklinikken

Under et student-opphold i London ble Faber tilbudt jobb som fotomodell. Han var avbildet i magasinene The Face og Arena og gikk visninger for klesmerkene Diesel og Evisu.

Studentliv ispedd modelljobber var imidlertid en fattig tilværelse for Faber som vendte nesen hjemover. Tilbake i Kristiansand bygde han studioet Audioklinikken på dugnad med Pale-kompisene Berent Philip Moe og Arnfinn Tellefsen.

I 1999 vant Erik Faber NM i Rock med bandet S.P.O.O.N. Venke Knutson var korist.

Sony-kontrakt

Tidlig i 2001 dro trioen til Oslo der plateselskapet Sony ble så imponert over demoen med ”On Top Of The World” at Faber fikk platekontrakt. Den uptempo pop-låten kom på singel i mai og ble hyppig spilt av norske radiostasjoner.

”On Top Of The World” plasserte seg blant Norges 20 mest populære radiomelodier. I selskap med blant andre Ronan Keating, Jennifer Lopez og Destiny’s Child havnet Faber på Sony/Universal-utgivelsen McMusic 16.

Radiofavoritt

De neste singelene; ”Between The Lines” og ”Waiting” befestet Faber som radiofavoritt med en sekk full av mainstream pop-hits. Debutalbumet ”Between The Lines” kom halvannen uke før to by:Larm-opptredener på hjemmebane for Erik Faber i mars 2002.

Albumet debuterte på 20. plass, klatret til en 11. plass og holdt seg 8 uker på VG-lista Topp 40. Musikkmenere var svært uenig om platas kvaliteter. Dog ble arbeidet hans i Audioklinikken med de gamle bandkompisene Moe og Tellefsen gjerne utelatt til fordel for den tidligere bijobben som modell.

13.000 eksemplarer ble solgt. En ny uptempo pop-låt, ”Sleep”, sørget for sørlendingens fjerde strake Topp20 radio-hit.

Tilbake med band

Faber flyttet til Oslo og etablerte seg med fast backing-band. Lydbildet ble røffere på turne og i øvingslokalet. Låtene på det andre albumet, ”Century”, ble dermed både mer band og ham selv. Produsentene Kåre Vestrheim (Gluecifer, Locomotives) og Mike Hartung (Locomotives, Crowtown) møtte opp i øvingslokalet og kom tidlig inn i albumprosessen.

Tittelsporet ”Century” ble valgt som første singel og en ny radiofavoritt var født. Videoen, regissert av Alex Herron (Diaz, David, Maria Mena), snurret daglig 2-3 ganger på MTV Nordic. ”Century” ble Fabers første inntreden på VG Lista Topp20 med en 9. plass ved utgivelse sent 2003.

Sær og sympatisk

Ved utgivelse to uker senere, midt under det tøffe julemarkedet, debuterte albumet på 24. plass. Etter to uker i salg hadde albumsalget passert debutens, og var blant de 10 mestselgende i Norge i den første uken av 2004.

Som forgjengeren inneholdt ”Century” 10 refrengsterke, velproduserte mainstream pop-låter. I flere intervjuer forklarte Faber at han var ærlig på sitt vis, og overlot til andre å være "sær" og ”ha kredibilitet”. Anmeldelsene spriket, mens Faber plasserte seg øvre halvdel av salgslistene med ”godt og sympatisk” omdømme.

Album

Between The Lines (Epic - 2002)
Century (Epic - 2003)

Bakgrunn: Erik Faber (09.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ERIK FABER

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no