Hopp til innhold

Solstad: – Boka Jon holdt på å skrive, betydde alt for ham

– Det var en fryktelig trist nyhet å få, sier forfatter Tom Egeland om Jon Michelets bortgang. Både Michelets forfatterskap og personlige egenskaper blir trukket frem av kollegaer og venner av Michelet.

Dag Solstad, Edvard Hoem og Heidi Marie Kriznik forteller om Jon Michelet

Søndag ble det kjent at forfatter Jon Michelet er død 73 år gammel.

Forfatter Tom Egeland er en av mange i miljøet som er i sorg.

– Det var en fryktelig trist nyhet å få. Det kom kanskje ikke overraskende siden Jon har vært syk i mange år, sier han.

– Jon Michelet var en bauta i det norske kriminallitterære landskapet. Han startet jo denne nye norske krimbølgen på 70-tallet sammen med sin kollega Gunnar Staalesen, og har vært helt sentral både i norsk krimlitteratur, men også i norsk samfunnsliv og norsk litteratur generelt.

Han trekker også frem samfunnsengasjementet til Michelet.

– Han tilhørte den fløyen av forfattere som ville noe med bøkene sine og ville si noe om samfunnet. Kriminalromanene hans var samfunnsengasjerte, og selvsagt også de siste års bøker om norske sjøfolk og krigens dager viste hans voldsomme engasjement både for krigsseilere og for folk flest.

Laster Twitter-innhold

Arbeidet med bokserie

Forfatter og nær venn av Michelet, Dag Solstad, sier det nå er et stort savn etter at Michelet har gått bort.

– Han er kanskje den mest populære folkelige forfatteren vi har i vår tid, sier han.

Michelet og Solstad ga ut flere bøker fra fotball-VM sammen.

Dag Solstad og Jon Michelet

GA UT BØKER SAMMEN: Her er Dag Solstad og Jon Michelet avbildet i 1998 i forbindelse med presentasjonen av «VM i fotball 1998», den femte i rekken fra ulike VM-sluttspill.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det sjette bindet i bokserien «En sjøens helt» som Michelet arbeidet med, skulle i utgangspunktet utgis høsten 2017, men ble utsatt på grunn av Michelet sin kreftbehandling.

– Det viktigste for Jon var boka han holdt på å skrive, det betydde alt for ham. Vi håper det har gått bra, sier Solstad.

Forlagsredaktør i Oktober Forlag Ingeri Engelstad forteller til NRK at den siste boka om krigsseilerne ble ferdig.

– Michelet skrev helt til det siste. Boka kommer ut til høsten. Det vil bli et stort savn etter Michelet i Oktober forlag og et stort hull ingen kan fylle, sier Engelstad.

Også forfatter Edvard Hoem synes det var trist å høre om kollegaen og den nære vennens bortgang.

– Han var som kollega en utrolig vennlig mann. En god venn, og vi var en krets med forfattere fra venstresiden i norsk politikk som hang sammen i godt over 40 år uavhengig av skiftende stormer og skiftende tider, sier han i radioprogrammet Brønsj.

I likhet med flere trekker Hoem frem Michelets engasjement.

– Jon var en idealist. Han var en mann som kjempet mot urettferdighet på alle samfunnsnivå. En av tingene som sikkert blir nevnt nå er at han ikke bare interesserte seg for krigsseilerne, men også de moderne veteranene. De som har tjenestegjort i Afghanistan og kjempet i kriger som Jon var helt uenig i. Men Jon traff dem på det menneskelige planet og de kom til Jon fordi han var så god å snakke med. Han lyttet til folks behov og ønsker og livssituasjon, sier Hoem.

– En utrolig varm og raus person

Redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, fremhever Michelets kvaliteter som person.

– Jeg vil huske ham som en utrolig varm og raus person. Jeg tror knapt jeg har møtt noen person som er så omsorgsfull, tar vare på alle og har et godt ord om alle i hans nærhet. Det synes jeg var helt fantastisk å møte og se. Det er det som står sterkest ved siden av andre kvaliteter som forfatter, sier han.

Michelet var redaktør i Klassekampen fra 1997–2002.

– Han kom inn under vanskelige forhold og jobbet steinhardt for å bringe det videre. Jeg synes han gjorde en kjempejobb den tiden han var her, sier Braanen.

Braanen hyller også Michelets forfatterskap, og sier forfatterskapet var strålende på flere vis, men trekker spesielt frem den siste bokserien.

– Jeg tror nok han vil bli husket best for de siste fem bøkene om krigsseilerne. Jeg har virkelig gledet meg over at det går an å på en måte restarte forfatterskapet i såpass høy alder som han gjorde.

– Et tap for norsk litteratur

Kulturminister Trine Skei Grande sier nyheten Michelets bortgang var en utrolig trist beskjed å få. Hun sier at han er en av de viktigste forfatterne vi har hatt.

– Det er et tap for norsk litteratur at vi har mistet han så tidlig. En utrolig trist beskjed å få, sier kulturministeren.

Kulturminister Trine Skei Grande sier at det er et tap for norsk litteratur at Jon Michelet er død.

– Et tap for norsk litteratur, sier kulturministeren om Jon Michelets bortgang.

Laster Twitter-innhold

Også statsminister Erna Solberg reagerer på Michelets bortgang. Hun sier at hun leste mye av ham.

Statsminister Erna Solberg om avdøde Jon Michelet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober