Hopp til innhold

Advarer mot fastepress blant unge muslimer

Abid Raja mener mange unge muslimer opplever et stort press om å faste. Som ung måtte han snike til seg vann i fastemåneden.

Stortingspolitiker Abid Raja (V)

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) tror mange unge muslimer opplever et stort press om å faste. Som ung måtte han skjule at han drakk vann i fastemåneden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ingen skal tvinges til å faste, la dem velge det selv. Dersom noen ikke faster skal de ikke bli sosialt utstøtt, slår stortingsrepresentant Abid Q Raja som selv er praktiserende muslim fast.

Den muslimske høytiden ramadan er nå godt inne i sin andre uke. Raja mener mange unge muslimer opplever et sterkt press for å delta aktivt i fasten.

– Når alle vennene dine faster, foreldrene faster og familien faster, så får man veldig lyst til å faste selv, helt enkelt for å ikke føle seg utenfor.

Ramadan sammenfaller i år med eksamenstid for studenter og elever. Anisa Yaseen studerer fysiologi på Universitetet i Oslo. NRK møter henne på vei inn til bønnerommet på skolen.

– Personlig føler jeg ikke noe press rundt fasten. Religion er valgfritt og noe personlig mellom meg og gud, og jeg har valgt helt selv å faste.

NRK har snakket med flere muslimer som mener det er et sosialt press rundt det å faste i muslimske miljøer.

Mener barn utsettes for omsorgssvikt

Utdanningspolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, advarte tidligere i dag mot fasten og mente at fastende barn utsettes for omsorgssvikt. Det mener Raja blir en helt feil fremstilling.

– Jeg tror enkelte føler på at de er dårlige muslimer fordi de ikke faster, sånn må det ikke være. Enhver må få bestemme selv om de vil faste eller ikke. Men det å forby faste er sterkt i strid med religionsfriheten.

– Større press for menn

Anisa Yaseen

Kvinner har flere unntak fra fasten. Derfor har Anisa Yaseen med seg vann på skolen.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Selv om i utgangspunktet alle friske muslimer skal faste, finnes det flere unntak. Blant annet er barn som ikke er kommet i puberteten fritatt.

Det finnes også flere unntak fra fasten for kvinner. Menstruerende kvinner, dem som ammer eller nettopp har født barn er alle fritatt fra fasten. Yaseen tror derfor gutter opplever større fastepress enn kvinner.

– For gutter, som jo har færre fritak fra fasten, føles det nok som et større press. Noen dømmer dem nok og stiller spørsmål ved hvorfor de ikke faster, sier Yaseen.

Hun har opplevd at gutter får kritiske spørsmål nå de ikke faster.

– Noen dømmer dem og spør hvorfor en ikke faster. De sier ting som «er du ikke muslim lenger?» og «hva er det du holder på med?».

Marita Furehaug

For Marita Furehaug, som er student og muslim, er den personlige motivasjonen til å faste viktigst.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

For Marita Furehaug, som også er muslim og student, er det den personlige motivasjonen for å faste som er viktigst.

– Det eksisterer sikkert et press om å faste i noen miljøer, men for meg, og de aller fleste, er det et ønske om å faste, sier Furehaug.

Snek seg unna som ung

Raja har vært muslim hele livet. Som ung gutt opplevde han selv vanskeligheter med fasteperioden.

– Når vi hadde løpetester videregående mens jeg fasta var det et sant helvete. Da hente det at jeg måtte snike meg inn og ta litt vann, innrømmer han og ler.

Selv om han advarer mot å dømme muslimer som ikke faster, mener han det er viktig å frem at sosialt press ikke er unikt for Islam og ramadan.

– Slike sosiale normer finnes også andre steder i samfunnet. Drikkepress, dugnadspress og klespress for eksempel.

AKTUELT NÅ