Hopp til innhold

Bilverksted mistenkt for omfattende forsikringssvindel

Et bilglassverksted i Oslo er mistenkt for å ha svindlet forsikringsselskap for flere millioner kroner. Også kunder av verkstedet som nå er nedlagt, kan bli straffeforfulgt. Nå skjerper forsikringsselskapene kontrollen.

Knust rute etter slagsmål

KNUSTE RUTER: Bilglassverkstedet har ifølge forsikringsselskaper foretatt fiktive ruteskift, og så sendt regningene til forsikringsselskapene.

Foto: Christine Karijord / Privat

– Dette er svindel i stor stil, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Finans Norge. De tre største forsikringsselskapene i Norge har meldt et bilglassverksted til politiet etter at If Skadeforsikring i 2016 mottok opplysninger som bekymret selskapet.

Stine Neverdal

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Fiktive ruteskift

– Det gikk ut på at verkstedet foretok fiktive ruteskift og sendte regningene til forsikringsselskapene, sier utredningssjef Petter Domaas i If Skadeforsikring. Etter å ha undersøkt saken nærmere, mener If å kunne slå fast at tipset stemte. Men selskapet mener svindelen var mye mer omfattende enn de først trodde.

Til sammen er det nå mistanke om 800 tilfeller av forsikringssvindel mot ulike selskap i perioden fra 2013 til 2016, kort tid før verkstedet ble nedlagt.

Peter Domaas

Petter Domaas, utredningssjef i If Skadeforsikring.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Innehaveren nekter overfor NRK for at verkstedet eller de ansatte har gjort noe ulovlig, og mener de er utsatt for en heksejakt.

– Betalte med falske skademeldinger

Ifølge Domaas drev verkstedet ikke bare med glasskader. De foretok EU-kontroller, gjorde reparasjoner og solgte bilrekvisita.

– Vi har sett at kunder har kjøpt verkstedtjenester og bilrekvisita og betalt dette helt eller delvis ved hjelp av falske glass-skademeldinger, sier Domaas.

Oslopolitiet etterforsker saken nå, og ingen er foreløpig tiltalt.

– Vi har sju-åtte mistenkte så langt. Det kan bli flere, sier politiadvokat Eric Lindset til NRK.

Politiadvokat Eric Lindset.

Politiadvokat Eric Lindset, Oslo politidistrikt.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Visste kundene om det som skal ha foregått?

– Noen ser ut til å ha gjort dette vel vitende om hva de var med på. Andre kan man kanskje klandre for uaktsomhet. Noen har blitt dratt inn i dette utenå vite hva som foregikk. Det kan også være snakk om rene forfalskninger av kundeidentitet.

Hva risikerer bileiere som visste hva som foregikk?

– De risikerer selvsagt å bli straffeforfulgt. Det kan jo også bli rettet sivilrettslige krav mot dem, sier politiadvokat Eric Lindset.

Tidligere forsikringsagent mistenkt

En tidligere forsikringsagent er mistenkt for å ha bidratt til forsikringssvindel.

Han skal ha solgt forsikringer og forespeilet kjøperne at de på det mistenkte verkstedet kunne få gjort også andre ting enn ruteskift. Det skulle de få dekket på forsikringen som glasskader.

– Dette er selvsagt svært alvorlig, sier Petter Domaas.

Han presiserer at mannen, så vidt han kjenner til, ikke lenger arbeider med forsikring. Overfor NRK avviser også den tidligere forsikringsagenten å ha gjort noe ulovlig.

Forsikringsbransjen vil lære av saker som dette.

– Det er klart at kontrollen med dette må bli bedre, så vi vet at det er reelle ruteskift som blir utført, sier Stine Neverdal.

AKTUELT NÅ