Hopp til innhold

Facebooks ansiktsgjenkjenning saksøkes

Facebook står overfor et gigantisk gruppesøksmål på grunn av sin ansiktsgjenkjenningsteknologi, melder BBC.

FILE PHOTO: Silhouettes of mobile users are seen next to a screen projection of Facebook logo in this picture illustration

SER DEG: Ved hjelp av gjenkjenningteknologi kan Facebook komme med forslag til hvem du kan tagge i bildene dine.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Gruppesøksmålet hevder Facebook har samlet inn biometrisk gjenkjenningsdata, uten brukernes eksplisitte samtykke, skriver BBC.

Ulovlig lagring av «ansiktsmaler»

Ansiktgjenkjenningsteknologien innebærer blant annet at Facebook finner brukeres venner i opplastede bilder og kommer med tag-forslag. Søksmålet sier at dette bryter med loven i staten Illinois i USA.

Facebook har på sin side uttalt at søksmålet ikke har noe grunnlag, og at de vil «kjempe kraftig mot det».

Facebook

HARDT VÆR: Det har vært noen turbulente måneder for Facebook med tanke på personvern og sikkerhet for brukerne.

Foto: Loic Venance / AFP

Det er tre Illinois Facebook-brukere som tok initiativ til søksmålet som hevder at «Facebook laget og oppbevarte ansiktsmaler av dem etter 7. juni 2011,» sier domstolsbestemmelsen.

Ifølge dommeren James Donato kan søksmålet få store ringvirkninger, og flere millioner Facebook-brukere kan potensielt få krav på erstatning.

I bestemmelsen skriver Donato at: «Facebook synes å tro ... lovbestemte skader kan beløpe seg til flere milliarder dollar».

– Ikke lovlig i Europa

Det var i juni 2011 at Facebook innførte «tag-forslag»-funksjonen.

Funksjonen kommer med forslag på hvem som er til stede på opplastede bilder, basert på en eksisterende database med ansikter, lagret som algoritmer.

På hjelpesidene til Facebook står det at ansiktsmålene er laget ut fra informasjon om likheter i alle bilder som brukeren er blitt tagget i.

- Jeg startet Facebook. Jeg leder selskapet, og jeg er ansvarlig for det som skjer.

BERØRT: En tydelig berørt Zuckerberg under forrige ukes høring i Senatet.

– Hvis du aldri er blitt tagget i et bilde på Facebook, eller ha utagget deg fra alle, har vi ikke oppsummeringsinformasjon om deg, sier Facebook til BBC.

Funksjonen er ikke tilgjengelig for brukere i de fleste land, og kan slås av i innstillinger.

– Denne funksjonen er ikke tilgjengelig i Norge, bekrefter Torgeir Waterhouse, direktør i IKT-Norge.

– Hvor går grensen for hva som er ok?

I 2012 ble nemlig Facebook tvunget til å skru av ansiktsgjenkjenning i Europa, ettersom flere land erklærte at det var ulovlig.

Ifølge europeisk lovgivning er man nødt til å la hver enkelt person aktivt akseptere å la seg gjenkjenne.

Torgeir Waterhouse

AKSEPTERE BRUKEN: Torgeir Waterhouse i IKT Norge mener det handler om hva brukerne eksplisitt har samtykket til at dataene deres brukes til.

Foto: Pressefoto / IKT Norge

– Isolert sett er ikke ansiktsgjenkjenningsteknologi problematisk, det er bruken av den som kan være etisk vanskelig. Teknologien muliggjør at du kan gå nedover gata og bli gjenkjent. Er du tilfeldigvis med i bakgrunnen av et bilde med fremmede – kan de som tar bildet plutselig vite hvem du er, sier Waterhouse.

Han mener diskusjonen i bunn og grunn handler om hva brukerne har samtykket til at teknologien kan brukes til.

– Det er viktig å skille mellom hva som skjer på din private mobil, og det som skjer på Facebook som er tilgjengelig for den store offentligheten. Hvor går grensen for hva som er ok? Det er kjernen i alle disse sakene, sier Waterhouse.

Saksøkingen kommer etter noen turbulente uker for Facebook-direktør Mark Zuckerberg, som i forrige uke måtte svare for seg i den amerikanske kongressen.

AKTUELT NÅ