Hopp til innhold

Helsedirektoratet med oppsiktsvekkende kondomkampanje

I en ny kampanje mot gonoré og for sikker sex, skriver Helsedirektoratet: «Bruk kondom din f***e», «Bruk kondom din p**k» og «Bruk kondom din rumpe».

To av plakatene fra Helsedirektoratets kondomkampanje

ADVARER: Helsedirektoratet advarer i en ny kampanje mot at snart ingen behandling hjelper mot gonoré.

Foto: HELSEDIREKTORATET

– Det er en kampanje vi vet kommer til å vekke oppmerksomhet. Det er noe vi også ønsker, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet til NRK.

Linda Granlund

ATYPISK KAMPANJE: Divisjonsdirektør for forebygging og folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier at de må ta i bruk sterke virkemidler for å nå målgruppa.

Foto: Helsedirektoratet

Helsedirektoratet ser med stor bekymring på økt forekomst av kjønnssykdommene syfilis og gonoré i befolkningen. Tallene er foreløpig ikke så store i seg selv, men gonoré kan være resistent mot antibiotika og er allerede blitt vanskeligere å behandle.

– Den generelle holdningen er «test deg, så tar du en kur og blir kvitt det», sier Granlund.

– Men kanskje kan man ikke lenger ta en kur. Derfor må vi øke kunnskapen og vekke oppmerksomhet, fortsetter Granlund.

Likt for begge kjønn

Kampanje

KONDOM: Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot alle kjønnssykdommer og graviditet.

Foto: Helsedirektoratet

Den nye kampanjen har fått oppmerksomhet på sosiale medier både for språkbruk, og for plakaten der det kvinnelige kjønnsorganet omtales. Noen mener plakatens budskap kan tolkes til å være at det er kvinner som er ansvarlig for sikker prevensjon.

Daglig leder Maria Røsok på Sex og samfunn, som er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, mener det er bra at Helsedirektoratet har laget plakater med ulike vinklinger. Men at «f***e-plakaten» kan være uheldig.

Maria Røsok

USIKKER EFFEKT: Daglig leder i Sex og samfunn, Maria Røsok, er usikker på om Helsedirektoratets kampanje vil ha noen effekt på de unge i målgruppa.

Foto: Mats Eirik Linaae / NRK

– Dersom man kun ser denne ene plakaten, så skjønner vi at man kan reagere og spørre seg hvorfor personen med fitte skal være ansvarlig for kondombruk. Alle har ansvar, sier Røsok til NRK.

Granlund i Helsedirektoratet avviser at plakaten bærer budskap om at kvinner har et større ansvar enn menn for sikker prevensjon.

– Plakaten er del av en serie med flere budskap for alle kjønn. Det er overhodet ingen tanker om at jentene skal ta ansvaret her. Jentene skal, som gutta, først og fremst beskytte seg selv, sier Granlund.

– Folk ser dessuten ut til å tro at man ikke trenger å bruke kondom om man bruker hormonell prevensjon, så vi prøver å nå bredt ut med budskapet om at kjønnssykdommer er en like stor utfordring, fortsetter Granlund.

– Bruker ikke pekefinger

Granlund forteller at kampanjen er litt atypisk for hva Helsedirektoratet vanligvis kommer med. Men at de har gjort bakgrunnsundersøkelser og funnet ut at skal man nå gjennom til målgruppa, må man ha sterke og klare budskap.

Kampanje

FEM FORSKJELLIGE: Helsedirektoratet ber det mannlige og kvinnelige kjønnsorgan, samt kjeft og rumpe om å bruke kondom. De ber også folk bruke kondom under Pride.

Foto: Helsedirektoratet

Maria Røsok på Sex og samfunn sier til NRK at Sex og samfunn er opptatt av at dialogen med ungdom skal være positiv og konstruktiv.

– Vi benytter aldri pekefinger eller skremselspropaganda, forteller hun.

Røsok sier videre at hun syns Helsedirektoratet har vært modige, og om dette faktisk får flere til å bruke kondom, så er det bra. Hun er imidlertid usikker på effekten dette vil ha på kondombruk blant unge.

– En løsning på lang sikt mener vi er en bedre seksualitetsundervisning fra barnehage til russetiden. Dette vil bidra til mer kunnskap og gode holdninger tidlig i livet.

Kondomkampanjen har nettopp startet og kan ses på steder brukt av målgruppa (unge mellom 18 og 30 år) slik som på Snapchat, Instagram og Spotify. I tillegg vil det altså komme reklamer rundt omkring i de store byene.

AKTUELT NÅ