Hopp til innhold

Her er årets SKUP-vinnere

Lørdag delte SKUP-stilftelsen for undersøkende journalistikk ut en rekke priser.

Dagens Næringsliv og journalistene Fredrik Solstad, Kjetil Sæter, Knut Gjernes og Lars Kristian Sole

GLADE PRISVINNERE: Dagens Næringsliv og journalistene Fredrik Solstad, Kjetil Sæter, Knut Gjernes og Lars Kristian Solem vant Skup-prisen for arbeidet med «Boligbygg»-saken.

Foto: Ketil Bjærke / NTB scanpix

Dagens Næringslivs vant lørdag kveld den høythengende SKUP-prisen for arbeidet med den såkalte «Boligbygg»-saken om en rekke kritikkverdige boligkjøp i Oslo kommune..

– Vi setter enorm pris på en sånn verdsettelse av arbeidet vårt. For oss er SKUP-prisen det største man kan vinne som journalist i Norge. Og det er ekstra gledelig å bli premiert for en sak vi mener er svært viktig. Det handler om misbruk av store offentlige penger, penger som skulle brukes på de svakeste i samfunnet, sier DN-journalistene Knut Gjernes, Kjetil Sæter og Lars Kristian Solem til NTB.

Sammen med fotograf Fredrik Solstad brukte de mange måneder på å komme til bunns i saken etter at redaksjonen fikk et tips om at «noen tjener seg rike på å selge leiligheter til Oslo kommune».

Store konsekvenser

Boligbygg-saken i Oslo er blitt stadig utvidet og omfatter nå 500 leilighetskjøp for mer enn 1,4 milliarder kroner.

En konkursgjenganger og en kommunekonsulent i det kommunale foretaket Boligbygg er siktet av Økokrim for grov korrupsjon etter avsløringene. I tillegg ble byråd Geir Lippestad byttet ut etter at skandalen var kjent.

Også administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg har fratrådt sin stilling etter at skandalen ble kjent, mens hele styret er byttet ut.

Metodepris

SKUP-prisen deles hver vår ut av Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) «for fremragende undersøkende journalistikk» i året som har gått.

Det er ikke bare selve sluttproduktet som blir evaluert, men også metoden som journalisten har benyttet. den må beskrives i en omfattende metoderapport som er ment å være til lærdom for andre redaksjoner som vil dykke dypere ned i nyhetsbildet.

Totalt var det i år 38 innsendte bidrag. Ifølge juryen var mange av saken store og komplekse med svært høy kvalitet hvor temaet var globale problemstillinger. Flere av de premierte sakene har sitt tyngdepunkt utenfor Norge.

Internasjonal reporter

I klassen Internasjonal reporter tok VG prisen for «Det hvite raseriet». Den sto på trykk i VG Helg høsten 2017, og handler om nasjonalisme og høyreekstremisme i Europa. Bak står journalistene Ronny Berg, Stian Eisenträger og Espen Rasmussen.

SKUP-pris - Internasjonal reporter 2018: Stian Eisenträger og Svein Kjølberg

Internasjonal reporter 2018: Stian Eisenträger og Svein Kjølberg. Fotograf Espen Rassmussen var ikke til stede da prisen ble delt ut.

Foto: Ketil Bjærke / NTB scanpix

Tre arbeider fikk hederlig omtale, blant dem NRK Urix. Fra juryens begrunnelse heter det: «NRKs utenriksmagasin har hatt en sterk utvikling fra ren TV til tilstedeværelse på alle platformer. Urix er de fremste utenrikspolitiske pedagogene i norsk medielandskap.»

I tillegg ble det utdelt heder til Dagens Næringsliv-journalistene Eskil Engdal og Kjetil Sæther for reportasjeboka «Jakten på Thunder», og Tor Arne Andreassen fra Aftenposten for reportasjene om «Mirakelgutten Thomas».

Skup-diplom

Skup-diplom 2018: Line Tomter og Anne Cecilie Remen

DIPLOM: Line Tomter og Anne Cecilie Remen slipper jubelen løs.

Foto: Anders Børringbo, NRK

Første Skup-diplom gikk til VG nett for «Barnevernsmilliardene», av Maria Mikkelsen, Amalie Frøystad Nærø og Shazia Majid. Saken handler om norske myndigheters kjøp av barnevernstjenester fra private aktører.

Årets andre Skup-diplom gikk til NRK, for avsløringene om hvordan IT-arbeidere i India ulovlig hadde tilgang til nødnettet. Journalistene bak prisen er Line Tomter og Anne Cecilie Remen.

Dagbladet får SKUP-diplom for avsløringene om søppelkrisa i Oslo, laget av Vegard Venli, Eiliv Frich Flydal og Ola Strømmen.

Videre fikk Adresseavisen ved Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise diplom for Kystadavtalen, og VG fikk diplom for «De forsømte broene», av Sondre Nilsen, Øyvind Engan og Mona Grivi Norman.

Her kan du lese alle metoderapportene.

AKTUELT NÅ