Hopp til innhold

KrF-leder Hareide: – Problemet med Listhaug som justisminister stikker dypere enn denne saken

STORTINGET (NRK): KrFs landsstyre tar nå stilling til spørsmålet om mistillit til Sylvi Listhaug, spørsmålet som kan felle regjeringen. – Det er rom for tilgivelse, men tilgivelse er ikke det samme som tillit, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om Listhaugs omstridte utspill.

Knut Arild Hareide innledet skjebnemøtet i KrFs landsstyre med å gå hardt ut mot Sylvi Listhaug (Frp) og ansvarliggjøre også statsminister Erna Solberg (H).

Knut Arild Hareide innledet skjebnemøtet i KrFs landsstyre med å gå hardt ut mot Sylvi Listhaug (Frp) og ansvarliggjøre også statsminister Erna Solberg (H).

Han påpeker at Erna Solberg «i fem år har latt Frp drive med dobbeltkommunikasjon i regjeringen, og det har preget det offentlige ordskiftet på en negativ måte».

– Det har også konsekvenser for forholdet til Stortinget, og det har betydning for statsministerens egen autoritet, sier Hareide.

KrF-lederens klare beskjed til statsministeren, er at det nå er hennes ansvar å ordne opp.

– Nå må det bli slutt på polariserende og splittende retorikk og fremferd. I etterkant av fredagens gruppemøte i KrF, har jeg hatt samtaler med statsminister Erna Solberg. Jeg har gitt en tydelig melding på vegne av KrF: Det er statsministerens tydelige ansvar å unngå en mistillitssituasjon, sier han.

– Det er statsministeren som bestemmer statsråders ansvarsområde. Dersom statsministeren ikke ordner opp, og i tillegg selv stiller kabinettsspørsmål i morgen, gjør hun det selv vanskelig for seg selv og for regjeringen. Det er hun som sitter på ansvaret.

– Listhaugs post er usaklig, spekulativ og feilaktig

KrFs landsstyre sitter nå samlet for å ta stilling til om de skal støtte mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug eller ikke.

Hareide åpnet det viktige møtet med å vektlegge KrFs syn på tillit.

– Vi har et engasjement for et samfunn med tillit mellom folk, der vi ikke setter grupper opp mot hverandre, der det er tillit mellom folk og politikere, og mellom de politiske partiene. Tillit er en av de mest grunnleggende verdiene vi har. Kall det gjerne limet i samfunnet, kall det gjerne anstendighet. Derfor er vi opptatt av hvordan vi snakker om og til hverandre, sier Hareide.

Han understreker at nettopp det gjør at årsaken til at landsstyret er samlet i dag, er så alvorlig.

– En justisminister som skriver at stortingsflertallet setter terroristers rettigheter foran rikets sikkerhet, er et sterkt eksempel på å trekke andres motiver i tvil. Når vi kjenner bakteppet for 22. juli, blir det enda mer alvorlig, sier Hareide.

KrF-lederen gjentar, som han sa fra Stortingets talerstol før helgen, at Listhaugs Facebook-post «er usaklig, spekulativ og feilaktig».

Kritiserer Listhaug: – Hennes ansvar å bekjempe høyreekstremisme

– Derfor var det svært viktig at statsministeren, når hun innså alvoret i saken, kom med en uforbeholden og tydelig unnskyldning. Det samme gjorde Jan Tore Sanner på vegne av regjeringen, og det var ingen tvil om at han mente det han sa.

– Problemet er at justisministeren, som har skapt krisen, etter å ha vært unnvikende i seks dager, måtte ha fire forsøk i Stortinget på å be om unnskyldning, selv om den var varslet av statsministeren på forhånd. Det vitner om at problemet med Listhaug stikker dypere enn denne enkeltsaken.

Hareide stiller spørsmål ved om KrF virkelig kan tro på Listhaugs unnskyldning, når den kom såpass sent.

– Det må være rom for tilgivelse, men er tilgivelse det samme som tillit? Jeg har tilgitt Listhaug, men spørsmålet er om vi har tillit til henne som justisminister.

Hareide mener Listhaugs Facebook-post, hvor hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet» på et bilde av tungt bevæpnede, maskerte krigere, er farlig.

– Høyreekstremismen er på fremmarsj i Norden, og det er nettopp i sosiale medier at disse kreftene florerer og henter sin næring fra. Det er denne justisministeren som har det øverste ansvaret for å bekjempe høyreekstremisme i Norge.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam og Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen kommenterer KrF-lederens tale.

SE REAKSJONENE PÅ TALEN: – Knut Arild Hareide gir Erna Solberg en mulighet til å komme dem i møte og gir et tydelig signal om at kritikken mot justisministeren må få en konsekvens, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Skjebnedøgn for regjeringen

Regjeringen Solberg, bestående av Høyre, Frp og Venstre, er nå inne i et skjebnedøgn, hvor fremtiden ligger i KrFs hender.

Dersom KrF i dag bestemmer seg for å støtte mistillitsforslaget mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), er det et flertall i Stortinget for at hun må gå.

Da blir det neste store spørsmålet hvordan partiene kommer til å stemme i Stortinget i morgen når alt kommer til alt, og hardt settes mot hardt.

For kilder nær regjeringsapparatet har opplyst til NRK at statsminister Erna Solberg er klar til å stille kabinettsspørsmål dersom Stortinget erklærer mistillit mot Listhaug. Med andre ord: Dersom Listhaug må gå, går hele regjeringen.

Fra før har opposisjonspartiene som allerede har sagt at de støtter mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, gjort det klart at de ikke vil bøye av for Solbergs trusler om kabinettsspørsmål. Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV sier at de står ved sin avgjørelse om å stemme for Rødts mistillitsforslag mot Listhaug tirsdag, selv om det skulle bety at regjeringen går av.

Dermed er det KrF som sitter med de avgjørende stemmene.

Knut Arild Hareide på vei inn til møte med KrF-ledelsen, omgitt av pressefolk

BLIR AVGJØRENDE: KrFs stemmer blir tungen på vektskålen i spørsmålet om mistillit mot Sylvi Listhaug.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kraftige reaksjoner etter Facebook-innlegg

Det hele begynte da Listhaug la ut et innlegg på sin Facebook-side fredag morgen for halvannen uke siden:

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet,» skrev Listhaug på et bilde av tungt bevæpnede, maskerte krigere, etterfulgt av «lik og del».

Ett døgn etter publiseringen, var det flere i kommentarfeltet under Listhaugs innlegg som anklaget Arbeiderpartiet for å verdsette terrorister fremfor lovlydige borgere.

Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerte kraftig på justisministerens Facebook-post og kommentarene som fulgte den.

– Jeg mener den er nedverdigende. Og den er rettet mot et parti som har erfart hva terrorisme er.

Flere har påpekt at anklagen om at Arbeiderpartiet er «landsforrædere», var den uttrykte begrunnelsen til gjerningsmannen etter terrorangrepet i Regjeringskvartalet og mot AUF-ungdommene på Utøya 22. juli 2011, og de har fryktet at Listhaug legitimerer slike holdninger ved innlegget sitt.

Måtte be om unnskyldning

Innlegget fikk kritikk fra flere hold, og torsdag gikk kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) på talerstolen i Stortinget og ba om unnskyldning på vegne av regjeringen.

Også Listhaug selv måtte opp på Stortingets talerstol fire ganger for å be om unnskyldning. Mens hun de første gangene sa unnskyld til dem som følte seg «såret av kommunikasjonen i denne saken», beklaget hun til slutt også innholdet i meldingen.

Måten unnskyldningen ble håndtert på, gjorde at flere av opposisjonspartiene gjorde det klart at de ikke har tillit til Listhaug.

AKTUELT NÅ