Hopp til innhold

Kvinnelige soldater tåler krevende feltøvelser like bra eller bedre enn menn

En studie som omfatter 23 mannlige og 12 kvinnelige soldater viser at kvinnenes kropper tålte ekstrem belastning minst like bra som menn.

Studenter fra Forsvarets ingeniørhøgskole under øvelse Initial Entry 2017

TÅLER TØFFE ØVELSER: Foreløpige funn fra FFI viser at kvinnelige soldater tåler tøffe øvelser like bra eller bedre enn menn. Dette bildet viser en student fra Forsvarets ingeniørhøgskole under øvelse Initial Entry 2017 og er ikke fra øvelsen der studien ble utført.

Foto: Daniel Nordby / Forsvaret

Forsvaret består av flere kvinner enn tidligere. Imidlertid er det gjort svært lite forskning på hvordan kvinnelige soldater tåler et tøft soldatliv sammenlignet med menn.

Nå har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) presentert foreløpige funn fra en studie som forsøker å svare på dette.

Testene ble gjennomført under opptaket til Jeger- og fallskjermjegertroppen i Forsvarets spesialkommando.

Funnene viser at kvinner tåler krevende feltøvelser like bra eller bedre enn menn, ifølge forsker ved FFI, Hilde Teien.

Etter en tøff opptaksuke fant forskerne at kvinnenes kropper taklet både øvelsen og restitusjonsfasen bedre:

  • menn mistet mer vekt enn kvinner
  • mens kvinnene mistet fettmasse, mistet menn muskelmasse
  • menn brukte lengre tid på å få tilbake eksplosiv styrke i beina

Mens menn i gjennomsnitt mistet 2,7 kilo muskelmasse i løpet av en uke, mistet kvinnene kun fett.

Kvinner restituerer raskere

– Kvinner har bedre fettforbrenning under aktivitet. Det kan være en fordel under langvarige øvelser eller operasjoner, sier Hilde Teien.

Hilde Teien, forsker FFI

Står bak studien: Hilde Teien ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: FFI

Er dette gode nyheter for alle som ønsker flere kvinner i Forsvaret?

– Ja. Det er veldig mye fokus på at menn har større fysisk kapasitet enn kvinner. Men forskjellen kan bli redusert fordi kvinner har mer fett på kroppen. De begynner ikke å forbrenne muskler.

Både de mannlige og kvinnelige soldatene hadde like stor nedgang i fysisk kapasitet etter øvelsen. Imidlertid tok det lengre tid for menn å komme i form igjen.

Det tok minst to uker før soldatene var tilbake til sitt gamle jeg etter øvelsen.

– I etterkant skal man bygge seg opp igjen for å være klar for en ny øvelse eller operasjon. Det ser også ut til at kvinnene raskere restituerer den fysiske prestasjonsevnen sin enn menn, sier Teien.

– Soldater trenger mer fett på kroppen

Studien viste at de med minst fett på kroppen før øvelsen tapte mest muskelmasse. Hun mener dette viser at soldater trenger en høyere fettprosent enn idrettsutøvere.

– I dagens samfunn er det jo så viktig å ha stor muskelmasse og lite fett på kroppen. For soldater er det viktig å ha mer fett på kroppen. Idealet om å være ekstremt slank og ha definerte muskler er kanskje ikke idealitet for den optimale soldaten, sier Teien.

I vår skal FFI sammen med samarbeidspartnere se på blant annet hvordan kvinnelige og mannlige soldater reagerer kognitivt etter en øvelse.

– Det vil bli svært spennende. Vi skal se på om tap i mental ytelse samsvarer med tap i fysisk prestasjon, og om det er noen kjønnsforskjeller.

Oberstløytnant: Hva er relevansen?

Oberstløytnant Harald Høiback har tidligere markert seg i debatten om kvinner i Forsvaret ved å si at kvinner i Forsvaret svekker Norges stridsevne.

Han mener studien kun er moderat interessant for en operativ sjef.

– Hva er relevansen i at kvinnen restituerer seg raskere hvis de i utgangspunktet er på et mye lavere niviå i fysisk evne og kapasitet?, spør oberstløytnanten.

Han peker på at mennene og kvinnene i studien ikke gikk gjennom det samme opptaket. Så langt har ingen kvinner klart opptakskravene til fallskjermjegertroppen.

– Man får inntrykk av at det er små nyanser, men hvis kvinner blir utsatt for de samme prøvelsene så hadde de ikke klart de tøffeste kravene, sier Høiback.

At vi vil ha flere kvinner i Forsvarets spisse ende er helt ok, men da må vi også akseptere at stridsevnen faller. Det mener oberstløytnant Harald Høiback, som debatterte temaet i Dagsnytt 18 i november i fjor.

AKTUELT NÅ