Hopp til innhold

Mann (40) etterlyst etter Cappelen-rettssak: Utleveres omsider fra Colombia

Mannen med bakgrunn fra Forsvaret, ble internasjonalt etterlyst etter å ha unnlatt å møtte opp i rettssaken mot Gjermund Cappelens nettverk i 2015. Forsvareren sier han foreløpig ikke kan svare på hva mannen gjorde i utlandet.

Gjermund Cappelen og rettssaken i 2015

MØTTE IKKE: Den nå 40 år gamle mannen møtte ikke opp til rettssaken mot Gjermund Cappelen (ryggen mot kamera) og flere medlemmer av Cappelenss narkonettverk i 2015. Det gjorde til gjengjeld store deler av presse-Norge.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I september 2015 gikk den første rettssaken mot Gjermund Cappelens hasjnettverk av stabelen i Asker og Bærum tingrett.

I utgangspunktet skulle Cappelen og hele sju andre sitte på tiltalebenken, men en stol stod tom.

Forsvarsadvokat Marius Dietrichson på kontoret

Marius Dietrichson forsvarer den 40 år gamle mannen som er tiltalt for å ha kjøpt hasj av et sentralt medlem av Gjermund Cappelens narkonettverk.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

En nå 40 år gammel mann med bakgrunn fra Forsvaret, møtte ikke opp og ble etterlyst internasjonalt.

Halvannet år senere, i februar 2017, startet hovedforhandlingen mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Oslo tingrett. I den forbindelse kunne påtalemyndigheten fortelle at mannen fra Østlandet hadde blitt pågrepet under en mellomlanding på en flyplass i Colombia noen dager tidligere.

– Vil forklare seg

Mannen ble raskt begjært utlevert til Norge, men det er først nå at papirarbeidet har gått i orden, opplyser førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim overfor NRK.

Mannens forsvarer, advokat Marius Dietrichson bekrefter at mannen etter planen snart skal befinne seg i Norge. Han kan ikke kommentere hvorfor mannen ikke møtte opp til rettssaken i 2015.

– Det er en sak som ligger tilbake i tid, og forhold han vil forklare seg om når han kommer hit til landet.

Verken Dietrichson eller Alfheim kan på stående fot forklare hvorfor utleveringen har tatt så lang tid.

– Vi har arbeidet for å få ham utlevert til Norge, det har vi endelig lyktes med. Slike formelle, juridiske prosesser tar lengre tid i enkelte land enn det vi er vant med her, sier Dietrichson.

Beslag i Cappelen-saken

Politiets bilder av hasj som ble beslaglagt i forbindelse med opprullingen av Cappelens narkotikanettverk i 2013.

Foto: Politiet / NRK

Perifer rolle

Ifølge tiltalen som lå til grunn for rettssaken i Asker og Bærum, kom Gjermund Cappelen i kontakt med Oslo-mannen i 2013.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim har vært aktor i sakene mot Gjermund Cappelen og Cappelens nettverk.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

40-åringen ble tiltalt for å ha kjøpt og/eller mottatt åtte kilo hasj fra en mann i 50-årene, i Cappelens nettverk omtalt som «Rør», «Rørlegger'n» eller «Legg», eller andre i nettverket. Mannen nektet straffskyld i avhør.

Overleveringen skal ifølge påtalemyndigheten ha skjedd på oppdrag fra Cappelen. Mannen ble tiltalt for grov narkotikaforbrytelse, men ble ikke tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven.

Alfheim påpeker at mannen kun var en av flere kjøpere i sakskomplekset.

– Vi har ikke fått ham i tale om hvorfor han ikke møtt i tingretten, fordi han ikke har vært i Norge. Vi håper å kunne gjennomføre et avhør med ham så snart han er i Norge, sier Alfheim.

Bildene avslørte Gjermund Cappelens narkoliga. Politiet mener hasjsmuglerne fikk hjelp av politilederen Eirik Jensen. Rettssaken mot han starter 9. januar.

Julen 2013. Brøt politiet seg inn i et av hasjlagrene nettverket til Gjermund Cappelen disponerte. Det ble en del av en omfattende etterforskning, som i september i fjor kulminerte med at den tidligere politilederen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel.

Dom: Dyrket hasj i spesialhall

Oslo-mannen er i tillegg til tiltalen i Cappelen-saken, domfelt for narkotikalovbrudd minst to ganger tidligere.

I 2014 ble han dømt i Borgarting lagmannsrett for å ha vært del av en gruppe som dyrket frem flere hundre cannabisplanter i spesialtilpasset fjellhall på Østlandet.

Mannen ble da også dømt til å tåle inndragning av hele 500.000 kroner.

Straffen på fire år og seks måneder i fengsel var etter det NRK forstår, ikke ferdigsonet da mannen forlot Norge.

– I den grad han har forsøkt å unndra seg straff, kan det være et utmålingsmoment i en eventuell hovedforhandling, sier statsadvokat Alfheim.

Alfheim sier påtalemyndigheten satser på å få gjennomført hovedforhandlingen mot mannen så fort det lar seg gjøre etter at han har ankommet Norge. Verken statsadvokat eller forsvarer tør si nøyaktig når mannen setter sine ben på norsk jord.

Nå er alt på plass, det er bare det praktiske som gjenstår, så da bør det ikke gå så lang tid, sier Dietrichson.

Da Gjermund Cappelen ble tatt for å ha drevet norgeshistoriens største hasjnettverk, utleverte han også mannen han beskriver som en nær venn gjennom 15 år.

I januar 2017 forklarte Gjermund Cappelen hvordan hasjen han solgte ble fraktet inn til Norge.

AKTUELT NÅ