Hopp til innhold

– Politiet bør snu rekrutteringa på hodet for å ta nettkriminelle

Politiet bør ansette flere teknologer og kurse dem i politietterforskning enn å gi politiutdannede digital kompetanse i etterkant, mener Martin Raczkowski, Nito-tillitsvalgt i Politiets IKT-tjenester.

Politistudenter ved Politihøgskolen i Oslo

VIL HA VARIASJON: Ifølge fagforeningene Nito og Akademikerne må politiet ansette flere it-eksperter fra universitetene, og ikke bare de med tradisjonell politifaglig utdanning, for at de skal lykkes i kampen mot digital krim. Her får studenter fra politihøgskolen sine vitnemål under en seremoni i 2015.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Søndag publiserte NRK historien om en ukjent person som i årevis har trakassert flere kvinner på nett uten å bli tatt.

Martin Raczkowski

– Spisskompetansen politiet trenger for å henge med må oppdatere seg kontinuerlig. Ingeniører, teknologer og andre akademiske grupper vil kunne bidra til bedre etterforskning, sier Martin Raczkowski som er Nito-tillitsvalgt i Politiets IKT-tjenester.

Foto: Privat

– Vi ser at trykket fra digitalisert kriminalitet og behovet for å avdekke elektroniske spor er så stort at det trengs mer spisskompetanse, sier Raczkowski til NRK.

Han er selv dataingeniør og har arbeidet i Politiets IKT-tjenester i fem år.

– Politiet har mye og bra kompetanse innen digital sporsikring, men ikke overalt i hele landet. Der har vi en utfordring.

Også andre fagforeninger som blant annet Akademikerne mener flere sivile it-eksperter fra universitetene må inn for at politiet skal lykkes med den digitale etterforskninga.

– Politiet bør snu rekrutteringa på hodet: Ansette flere ingeniører og informatikere, og heller gi dem kursene som trengs i politietterforskning og jus, enn å gi politiutdannede digital kompetanse i etterkant, sier Raczkowski.

– Kriminelle har ulik bakgrunn – da må politiet ha det også

Sigve Bolstad

Sigve Bolstad, leder i den største fagforeninga Politiets Fellesforbund er positiv til større mangfold i politiet, men frykter det skal gå på bekostning av personell utdannet fra Politihøgskolen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han mener den teknologiske kompetansen studentene får ved Politihøgskolen er for snever, og ikke kan måles med en bachelor- eller masterutdannelse med spesialisering i digitale fag.

– Teknologien utvikler seg hele tida, og spisskompetansen politiet trenger for å henge med må oppdatere seg kontinuerlig. Ingeniører, teknologer og andre akademiske grupper vil kunne bidra til bedre etterforskning.

– Handler ikke dette om at Nito og de andre fagforeningene ønsker at flere av deres medlemmer skal få jobb?

– Nei, vi tror problemet verken løses av å bare ansette informatikere eller bare politifolk. Vi tror på en samhandling mellom flere ulike yrkesgrupper. De kriminelle har ulike bakgrunner, og da er vi i politiet også nødt til å ha det.

Advarer mot å svekke i den andre enden

Sigve Bolstad som leder den største fagforeninga Politiets Fellesforbund er positiv til større mangfold, men frykter det skal gå på bekostning av personell utdannet fra Politihøgskolen.

– Da styrker du i den ene enden og svekker i den andre, og norsk politi kommer ikke mye lenger samlet sett.

Han understreker at det allerede jobber mange dataingeniører og andre med annen kompetanse i politiet i dag.

– Det er ikke sånn at det er noen krise og at alt må snus på hodet, men i forhold til de utfordringene vi står overfor fremover, er det behov for å få inn flere med annen type bakgrunn, sier Bolstad.

– Vil ta tid

Ansvarlig for utdanning i digitalt politiarbeid ved Politihøgskolen, Robert Furuhaug, sier grunnutdanninga har økt fokuset på digital etterforskning de siste åra.

Robert André Furuhaug

Ifølge Robert Furuhaug håper Politihøgskolen at den digitale opplæringa fører til at flere av de lettere nettrimsakene kan etterforskes lokalt, i tillegg til å gi spesialenhetene et bedre etterforskningsgrunnlag.

Foto: PHS

– Men det vil likevel ta veldig lang tid før de som har den kompetansen sprer seg ut i politietaten. Vi ser jo også at det er et behov for personer med mye større digital kompetanse enn det vi klarer å tilføre i vår brede politiutdanning.

Ifølge Furuhaug håper de den digitale opplæringa fører til at flere av de lettere nettrimsakene kan etterforskes lokalt, i tillegg til å gi spesialenhetene et bedre etterforskningsgrunnlag.

– Målet er at de som tar imot anmeldelsene lokalt får større kompetanse på hva digital kriminalitet dreier seg om, hvilke spørsmål de skal stille, og hvilken informasjon de trenger fra fornærmede, så det blir et bedre utgangspunkt for å etterforske saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT